Tyrolská Zugspitz Arena

Tyrolská Zugspitz Arena Zdroj: Zugspitz Arena

Tyrolská Zugspitz Arena
Tyrolská Zugspitz Arena
Tyrolská Zugspitz Arena
Tyrolská Zugspitz Arena
Tyrolská Zugspitz Arena
11
Fotogalerie

Lyžování pod německým vrcholem

Zimní adrenalinový trek k nejkrásnějšímu rakouskému jezeru Seebensee, kilometrové bobování, stavění iglú a lyžování ve dvou zemích za den. Tyrolská Zugspitz Arena, korunovaná ledovcem, se pyšní panoramatickými výhledy a ručí za kvalitní sněhovou nadílku. 

Prudká lanovka z rakouského Ehwarldu na nejvyšší německou horu Zugspitze (2962 metrů) vypadá, že může někomu i zvednout adrenalin. Do výšin strmě vyváží turisty z rakouského Ehrwaldu na vrchol za 10 minut, někteří nastupují do kabiny trochu neohrabaně: vezou sebou lyžařské vybavení.

Jako první “dobyli” Zugspitze Rakušané ve dvacátých letech minulého století, když postavili první lanovku. Dnes turisté nahoru vyjíždí třemi lanovkami: dvě jsou z německé strany, jedna z rakouské. Na vrcholu pak zasněně vzhlíží do alpských vrcholů a do čtyř zemí: Německa, Rakouska, Itálie a Švýcarska. Ti s lyžemi se pak z německé strany převezou do sedla, kde to mohou pořádně rozjet  pod nejvyšším německým vrcholem, obklopení studenými horami a někdy i horskými kozami. A sníh je v romantickém sedle je zaručený!

Lyžování v sedle ledovce je jednou z moha možností v Zugspitz Aréně, kterou tvoří sedm vesnic -  Ehrwald je největší. Místní tvrdí, že právě tady je méně lidí než v jiných velkých tyrolských střediscích a že řady u vleků tady téměř neznají. Oblast korunovaná ledovcem má 56 lanovek a přes 140 km sjezdovek. Svou si najde každý. A ski pas Top Snow Card otevírá dveře kromě Zugspitz Areny také do německých střadisek  Mittenwald, Grainau and Garmisch-Partenkirchen.  Během jednoho dne je možné zalyžovat si ve dvou zemích a k výběru je 213 km sjezdovek.

Zamrzlé Seebensee

V kabinách lavnovky z Ehrwalder Almbahn užívají panoramatické pohledy lyžaři, běžkaři, zimní turisté v pohorkách i ti se sněžnicemi. Občas se mezi nimi najde i někdo odvážnější a zdatnější, kdo na prknech vyrazí zasněženou krajinou k vyhlášenímu tyrolskému jezeru Seebensee ve výšce 1657 metrů. Cesta to není zrovna jednoduchá,  trasu dlouhou asi 10 km zvládnou v drsné zimní přírodě jen trénovaní a bez sněžnic není možná. Romantika v zamrzlé krajině je zaručená. Během letních měsíců je to cestou k horské perle jako na Václaváku – davy turistů se valí užít si krásu jezera několika modrých barev. Za nejkrásnější si ho Rakušané zvolili předloni a od té doby chtějí tu přírodní parádu vidět téměř všichni.

Kilometry na bobech

Do kabiny lanovky ve středisku  Ehrwalder Alm se cpou rozjařené děti. Lyže a snowboardy dnes vyměnily za boby a  celá sjezdovka patří jen jim (tedy především, bobování s dětskou radostí užívají i dospělí). Za chvíli je čeká pořádná asi tříkolometrová jízda dolů. Žádné karamboly s lyžaři či snowboardisty nehrozí. Sjezdovku otevírají každé úterý a pátek výhradně pro boby. V Lermoosu a Berwangu pak na děti čeká skishow, během které borci skáčou na lyžích třeba přes zapálené obruče. Zugspitz Arena si zakládá na tom, že je střediskem pro rodiny. Co běžného smrtelníka vůbec napadne, tady mohou dělat: od klasikého lyžování na širokých sjezdovkách, dovádění ve ski parcích,  bobování, sáňkováni v noci, procházky s loučemi potemnělou krajinou po bruslení a hraní courlingu nebo stavění iglú. K tomu vyhlášené borůvkové knedlíky a hutná aplská strava založená na místních produktech. A perlička, kterou ocení spíš rodiče nebo dospělí bez dětí, se připravuje na závěr sezóny.  23. března to u lanovky v Bichlbachu nezvykle zavoní. Místní vinaři se přijdou pochlubit se svou úrodou a umem. Na ty, kteří za tento zážitek zaplatí 50 Euro čekají také regionální pochoutky, lanovka s šampaňským, lanovka s whiskey a jako bonus lanovka s grappou.