Pevnost Sumenlinna je umístěna na pěti ostrovech nedaleko helsinského přístavu. Dnes na nich žije 850 obyvatel. Pevnost byla postavená Švédy, kteří v té době ovládaly území dnešního Finska, a jejím účelem bylo nedovolit lodím z nově založeného Petrohradu vstup do Baltského moře.

Pevnost Sumenlinna je umístěna na pěti ostrovech nedaleko helsinského přístavu. Dnes na nich žije 850 obyvatel. Pevnost byla postavená Švédy, kteří v té době ovládaly území dnešního Finska, a jejím účelem bylo nedovolit lodím z nově založeného Petrohradu vstup do Baltského moře. Zdroj: Profimedia

Pevnost Boyard se proslavila především díky stejnojmenné televizní soutěži. Pevnost se nachází na západním pobřeží Francie a byla postavena v 19. století, aby odvrátila případný útok Královského námořnictva.
Osmiúhelníková věž patří k středověkému hradu Methoni, který se nachází na Peloponéském poloostrově. Věž byla postavena po roce 1500 a používala se jako vězení.
Trekroner fort chrání vstup do kodaňského přístavu. Od roku 1713 až do první světové války byla pevnost součástí obranného systému Kodaně.
Pevnost Berlenga se nachází na pobřeží Portugalska. Známá je také pod názvem pevnost Svatého Jana Křtitele. Postavit jí nechal portugalský král Manuel I. a dokončená byla v roce 1502. Přestavěná byla v 17. století, aby odpovídala dobovým standardům. V roce 1953 byla zrekonstruována a dnes je ve vlastnictví státu.
Komplex Red Sand's Fort se skládá ze sedmi obranných věží, které byly umístěny v ústí řeky Temže během druhé světové války. Jejich účel bylo chránit pobřeží Anglie před nálety Luftwaffe a znemožnit letadlům shazovat do ústí řeky námořní miny. Za tímto účelem byly vybaveny protiletadlovými děly.
9
Fotogalerie

10 námořních pevností, které odolaly zubu času i divokému větru

V minulosti sloužily jako vězení v Spojených státech, k upevnění moci Portugalského království, nebo k obraně Velké Británie během druhé světové války. Některé jsou dnes v havarijním stavu, jiné šlouží k turismu, a další dokonce jako luxusní hotely. Tak jako tak mořské pevnosti dodnes poutají pozornost.

 

Mořské pevnosti však primárně sloužily k v obraně před útoky z moře. Válka se však neustále měnila a spolu s ní se měnily i pevnosti. Nejstarší z nich na našem seznamu mají spíš podobu hradů na moři. Ke změně poté došlo s vynálezem střelného prachu. Zdi pevností zmohutněly a obranné věže se stavěly do tvaru pětiúhelníku, aby lépe odrážely dělové koule. Tento příklad můžeme vidět na pevnosti Suomenlinna nebo na Torre Scola.

Během 19. století byly postaveny například pevnosti Boyard a No Man's Land, které chránily Francouzský stát před Velkou Británií a naopak. V případě obou pevností se jedná o jednoduchou stavbu v blízkosti pobřezí, který má kruhový, nebo oválný půdorys.