Vysoké Taury nabídnou skvělé lyžování i ojedinělý farmářský trh na vrcholcích Alp | Reflex.cz
nahoru

Vysoké Taury nabídnou skvělé lyžování i ojedinělý farmářský trh na vrcholcích Alp

Zuzana Šprinclová7. ledna 2019 • 07:38
Vysoké Taury nabídnou skvělé lyžování i ojedinělý farmářský trh na vrcholcích Alp
foto: archiv

V Gasteinském údolí lákají v lyžařských areálech nejen na 200 kilometrů sjezdovek, ale i na talíře místních dobrot: od sýrů, mas, ryb po marmelády nebo šnaps na zahřátí. Povečeřet můžete v lanovce, posnídat ve výšce 2700 metrů a na farmářský trh si lyže sundávat nemusíte.

Ten průjezd lesní cestou nemá chybu: sjezdovka je vzorně upravená, slunce prosvítá letitými stromy, na svahu jsem chvíli i sama a přede mnou se otevírá pohled na zasněžené vrcholy Alp. Přes 200 kilometrů sjezdovek ve čtyřech propojených areálech člověk nesjezdí jen tak: každý si ale najde svou cestu. A to i přímo do žaludku: sedm zdejších horských chalup (mají označení Ski Toque) nabízí jedinečné gurmetské zážitky. Bez lyží se na ně většinou nedostanete. Každý rok před sezonou do tamních kuchyní nakráčejí slavní kuchaři ze Salcburku a učí místní vařit. Sestaví speciální menu, které si pak lyžaři mohou dát za „lidovou cenu“ – nestojí víc než 15 eur. Výběr je pestrý: od tradičních jídel, jako jsou pečené houskové knedlíky, po vegetariánský quiche s cibulí a bylinkovou smetanou.

Labužnické ráno

Je mnoho způsobů, jak dobře začít den, a dobrá snídaně je rozhodně fajn základ. Obzvlášť když vám zavoní ve výšce 2700 metrů na vrcholu Kreuzkogelu uprostřed národního parku Vysoké Taury (Hohe Tauern). Budík si musím na svůj vkus nastavit brzy, abych první lanovkou mohla vyrazit do výšin. Každou středu připraví ve futuristické prosklené kopuli snídani převážně z místních produktů pro maximálně 15 lidí (musí se rezervovat nejpozději den předem, cena je 48 eur).

Těším se na začínající den ve výšinách. Jenže znáte to: ať máte program sebedokonalejší, na horách vládne počasí. Ráno je v mlze sotva vidět a časté děsivé dunění při odpalování možných lavin je jasné: lanovka se dnes jen tak nerozjede. Ranní představení v podání slunce a hor, kávy a marmelády se prostě nekoná. Objevování místní kuchyně se dnes odehraje v údolí.

Úlet na východ

Je čas na něco opravdu výjimečného. Ale vaření podle filozofie feng-šuej? To už je snad trochu moc... A není. V restauraci Unterbergwirt v Dorfgasteinu vládne v kuchyni Hans Peter Berti, statný černovlasý pán s knírkem, který této filozofii propadl a uplatňuje ji i v kuchyni. Vůbec poprvé uvařil podle východního učení o energiích jin a jang a harmonii pěti elementů (voda, země, oheň, kov a dřevo) guláš. Jeho rodinná restaurace s penzionem, kde vám v létě romanticky ustelou i na seníku pod hvězdami, je na harmonii postavena. Každý stůl i svícen mají své místo, každá potravina svůj smysl – tak, aby nedošlo k porušení harmonie.

V tradičním kroji vítá hosty jedna z dcer majitele a přináší ručně psané menu: v nabídce je třeba polévka z medvědího česneku, kmínová polévka s dýní Hokkaido s taštičkou z červené řepy, zvěřinová terina, ryba nebo listový salát s dresinkem z arónie. A jako sladkou tečku tady mají specialitu: salcburské noky – z vajíček, cukru, mouky a citronové šťávy. Paní domácí je jejich královnou a pravidelně s nimi vyhrává soutěže.

Výzva pro lyžaře: šnaps, sýr a slanina

Ovoce a byliny sbírají hlavně na zdejších horských čistých lukách a stráních. Na místní produkty jsou tady pyšní: narazíte na ně nejen všude v restauracích, ale třeba i na vrcholu Kreuzkogel ve výšce bezmála 2700 metrů. Vedle lanovky je tady jednou ročně farmářský trh – nejvýše položený v Alpách. Nečekejte nic gigantického: na stole u sjezdovky si můžete dát lahůdky od místních: domácí chleba, slaninu, sýr, marmeládu nebo šnaps (nebojí se i odvážnějších kombinací z borovicových šišek, jeřabin nebo chilli).

Druhý týden v březnu se trhy rozšíří do celé oblasti: místní farmáři rozloží na týden své stánky u horských chalup a lyžaři si mohou cestou dolů dopřát alpské dobroty. A je to i dobrá lyžařská výzva: pokud navštívíte všechny farmáře, podařilo se vám zdolat většinu zdejších sjezdovek.

Program SP v alpském lyžování 2019/20: Kdy sledovat Ester Ledeckou? >>>

Zuzana Šprinclová




Nejnovější články
Články odjinud
Starší články Lidé a Země