Královské muzeum automobilů

Královské muzeum automobilů Zdroj: Profimedia.cz

Královské muzeum automobilů
Královské muzeum automobilů
Královské muzeum automobilů
Královské muzeum automobilů
Královské muzeum automobilů
7
Fotogalerie

Královské muzeum automobilů: Prohlédněte si sbírku luxusních vozů jordánského krále

Monarchové mívají zálibu v automobilech. Luxusní vozy je provázejí od narození až po poslední cestu. Výjimkou v tomto směru nejsou ani jordánští králové. Ti si ale na rozdíl od jiných nenechávají svůj autopark jen pro sebe.

Hášimovská dynastie shromáždila rozsáhlou kolekci výjimečných automobilů a motocyklů. V Ammánu si ji může prohlédnout každý návštěvník Královského muzea, které je součástí Národního parku krále Husajna. Návštěvu lze s klidným svědomím doporučit i těm, kterým vůně benzinových výparů nic neříká. Expozice je moderní a snaží se každý královský vůz zasadit do doby, v níž byl používán.

Muzeum s více než stovkou ušlechtilých vozů bylo pro veřejnost otevřeno v roce 2003 a většina exponátů jsou dary králi Husajnovi. Auta většinou doprovázejí fotografie nebo videoprojekce z událostí, na nichž se vozy objevily – slavnostní přehlídky, státní návštěvy nebo také války. Některé části muzea jsou zařízeny dobovými předměty a podmalovány autentickou zvukovou kulisou. Na pozadí krásných starých strojů tak plasticky vyvstává obraz jordánských dějin dvacátého století.

Muzeum nechal postavit současný král Abdalláh II. na počest svého otce, krále Husajna I., který vládl od roku 1952 až do své smrti před deseti lety. Podle dochovaných vyobrazení měli všichni Hášimovci rádi dopravní prostředky – od koní až po rychlá kola – a někteří jako například zmíněný král Husajn docela uspěli i jako závodníci. Král Abdalláh I. zase každý pátek vyjížděl svým vozem do Jeruzaléma, kde se modlil.

Muzeum je přehlídkou legendárních značek, jako jsou „povinné“ královské rolls-roycey, obligátní mercedesy, majestátní lincolny a buicky. Najdeme tu mírně extravagantní Cord, elegantní Packard, Humber nebo Aston Martin. Sportovní vozy zastupují značky Bugatti, Porsche, Lotus, Ferrari, BMW a Ford. Limuzíny, pancéřované vozy a kabriolety doplňují speciálně upravená auta, kterými by nepohrdl ani James Bond.

Jordánští králové mají ostatně filmy velmi rádi a současný monarcha si zahrál epizodní roli v seriálu Star Trek. V expozici je vozidlo, které používal agent, voják, dobrodruh a vědec Thomas Edward Lawrence, známější jako Lawrence z Arábie, kterého ve slavném stejnojmenném filmu hrál Peter O’Toole. Lawrencův skutečný vůz se v Jordánsku objevil někdy kolem roku 1916 jako jedno z prvních aut, které Jordánci viděli. Nedá se říci, který exponát v Královském muzeu automobilů je nejdražší nebo nejcennější. Každý představuje součást jordánské minulosti a některý i budoucnosti. Když totiž král Abdalláh II. auto potřebuje, zajde si pro ně do muzea a po akci ho zase vrátí zpět.