nahoru
Lidé a země | Zima v Salcbursku

Zažijte michelinské humří orgie na Faerských ostrovech

Komerční prezentace12. listopadu 2018 • 00:00
Dopřejte si nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Dopřejte si nezapomenutelný gastronomický zážitek.
• foto: 
Exclusive Tours

Zakladatel první michelinské restaurace na Faerských alias Ovčích ostrovech, Leif Sorensen, je gastronomickou legendou. Humří hodokvas v jeho restauraci KOKS se stal zážitkem, který patří k návštěvě Faerů stejně jako ovce nebo dramatické počasí.

Malá velká restaurace KOKS

Rozlohou sice maličký, ale inovacemi velkolepý KOKS obklopený na břehu jezera Leynar ovcemi, islandskými koňmi a koberci žlutých afrikánů, vyhrál v roce 2014 ocenění za nejlepší nordickou restauraci. Jak se to zařízení pro pouhých 27 hostů povedlo? Její zakladatel Leif Sorensen správně odhadl potenciál prastarých technik, které jsou skutečným bohatstvím faerské kuchyně, a to je sušení, fermentace, solení a uzení.

Tým restaurace KOKS.Tým restaurace KOKS.

Šéfkuchař, který je srdcem podniku

KOKS vyniká v inovativním pojetí, díky kterému prostřednictvím tradičních vikingských metod vznikají moderní lahůdky. Srdcem této kouzelné přeměny tradice v modernu je zvídavý šéfkuchař Poul Andrias Ziska. Ovládá destilování chutí a vůní z místní krajiny vskutku bravurně. Pod jeho rukama vznikají nové, a přesto nekompromisně faerské chutě, jejichž základem jsou původní i novodobé produkty.

Šéfkuchař Poul Andrias Ziska.Šéfkuchař Poul Andrias Ziska.

Jak může probíhat degustační večer?

To prozradil travel designer Jakub Ručka z Exclusive Tours, společnosti, která vám připraví jakýkoliv cestovatelský zážitek na míru. „První přišly mušle sv. Jakuba. Servírka mě informovala, že hřebenatka na mém talíři byla otevřena před 30 vteřinami. Po vynikajícím předkrmu mi naservírovali na tenké plátky pokrájenou škebli na pyré z kapusty a vrstvě karamelizované mořské řasy. V KOKS se podávají pouze škeble starší dvaceti pěti let, kdy ztrácí svou reprodukční schopnost,” rozplývá se Jakub.

„Pak mi velice zachutnalo kvašené jehněčí s rebarborou a místními lehce grilovanými bylinkami, ty posbírali přímo kolem restaurace. Největší specialitou, která předčila všechna má očekávání, byl čerstvý humr plněný tataráčkem z humřího ocásku s domácím sýrovým krémem a fermentovanou mrkví. Posledním delikátním a tradičně faerským chodem, avšak pro mě opravdu nezvyklým, byla alka, místní pták, podávaný v palačince s divokými bobulemi,“ dodává nadšeně.

Lahodné mušle sv. Jakuba.Lahodné mušle sv. Jakuba.

Tak trochu jiná atmosféra...

V typickém dřevěném venkovském domě panuje intimní atmosféra, umocněná tichou melodií bubnů, která jako by napodobovala zvuky okolní přírody. Hlavními elementy interiéru jsou dřevo a ovčí kožešina. Dokonalý skandinávský minimalismus je doplněný uměleckými díly a jedinečnými výhledy do krajiny.

Travel designer Jakub Ručka dodává: „Nadstavbou vytříbených chutí, netradičních jídel a dokonalého servisu je tu ryzí lidskost. Během večera prohodíte pár slov s mladým šéfkuchařem, ale i s dalším přátelským personálem, od kuchaře z Tokia až po someliérku z Maďarska. To zkrátka musíte zažít. Ozvěte se Exclusive Tours a ochutnejte Faerské ostrovy i vy!“

Komerční prezentace




Starší články Lidé a Země