Svatby podle Presleyho

Svatby podle Presleyho Zdroj: Jarmila Kovaříková

Elvis Presley je klasika svateb v převleku.
Svatby podle Presleyho
Svatby podle Presleyho
Elvis Presley je jednoduše synonymem města. Je součástí většiny zdejších svateb.
Svatby podle Presleyho
14
Fotogalerie

Fenomén jménem Las Vegas: Svatby podle Presleyho

Sergio Castillo v sobě po celý život choval tajný sen: chtěl se oženit v Las Vegas v kostýmu Elvise Presleyho. Zdá se vám tahle představa nevkusná, bizarní nebo přinejmenším netradiční? Nedivte se, jste přece v Las Vegas a tady si na konvence moc nepotrpí.

V Sergiově rodině ale představa rokenrolovém pohoršení a odpor. Španělsko je silně katolická, konzervativní země. Svatba je tu považována za něco svatého, čistého a smrtelně vážného. Bez kostela, bílé vlečky nevěsty a přítomnosti rozvětvené rodiny je obřad nepředstavitelný. Sergio se ale vzepřel tradici a svůj sen se rozhodl si splnit. Podařilo se mu to. Nyní, ve svých sedmatřiceti letech, sedí v kostýmu Elvise v luxusní limuzíně, která tiše projíždí ulicemi Las Vegas. Jeho nastávající Carol Villdemolins je, zdá se, ta pravá. Má totiž stejný smysl pro recesi: k oltáři je rozhodnuta jít v kostýmu Marilyn Monroe.

V limuzíně spolu se Sergiem a Carol sedí stejně naladěný pár, přátelé David Cauto a Beatriz Polo. V obřadní síni je pro lepší rozlišení pojmenují Elvis a Marilyn II. Oba páry navzdory kostýmům nedokážou skrýt rozpaky a stud. Jako by do „města hříchu“, jemuž je vlastní extravagance a vybočení z řady, nepatřili. Na tvářích se jim často objevuje spíše plachý úsměv a stud. Do svých rolí se prostě neumějí vžít. Carol si například v parném dopoledni sundá blond paruku, protože ji umělé vlasy svědí. Odhalí husté kadeře černé jako uhel a ve tváři se jí naplno projeví hispánské rysy. Kontrast s Marilyn snad nemůže být větší. Davidovi se zase odlepí „Elvisova“ kotleta - k velkému pobavení Beatriz, která se mu snaží nepoddajnou součást převleku přilepit zpět na tvář.

Jednu svatbu s sebou!

Všechny strasti s kostýmem, počasím i dlouhým čekáním na úřední razítko jsou ale náhle překonány. Blíží se zásadní okamžik, a tak není čas na rozpaky. Vrchol jejich životů, svatební obřad v převleku za oblíbenou hvězdu, se právě neodvratně blíží. V jednu hodinu po poledni se oba páry konečně dočkají: jsou oddány v kapli, kde se ženil slavný basketbalista Michael Jordan.

Little White Chapel neboli Bílá kaplička má jen dvě místnosti: recepci a vlastní obřadní sál. Vypadá trochu jako kýčovitý zámeček z pohádky, kde by dítě hledalo Šípkovou Růženku. Jak se ukazuje, postava Elvise a Marilyn tu není ničím originálním. Korpulentní žena ve středních letech, jež v kapli plánuje obřady, například při jednom z telefonních hovorů komusi na druhé straně linky diktuje: „Zítra odpoledne máme dva Elvise, v pátek jednoho...“ Bojuje sice s únavou i dennodenní rutinou, ale čtveřici ze Španělska přivítá profesionálním úsměvem, jenž připomíná sentimentální výraz pyšné matky, která se právě chystá oddat syna.

Little White Chapel je proslulá ještě jednou věcí. Sňatkuchtivé páry se tu mohou nechat oddat, aniž by vystoupily z auta. Slouží k tomu okénko ne nepodobné okénku rychlého občerstvení, kde si necháte jídlo zabalit s sebou. Páry projedou krátkým tunelem, zastaví před okénkem, přímo na sedadlech automobilu si řeknou ano, dostanou požehnání a pokračují v jízdě. To všechno za čtyřicet dolarů!

Svatba na téma...

Jen o kousek dál se ale lidé žení za stovky i tisíce dolarů - třeba v kapli Marquee, jež nabízí takzvané „tematické svatby“. Nejdražší ceremonií je tu svatba ve stylu Jamese Bonda, která vyjde na jedenáct set. Jak tvrdí zaměstnanci této kaple, oddávajícím je přímo agent 007. Po jeho boku do sálu vstoupí i jeho dvě spoře oblečené milenky. Bond poté čerstvě oddané proveze po městě ve svém sportovním autě s otevřenou střechou.

Kaple nabízí i obřad nazvaný Beach Party. Nevěstu do síně na surfovém prkně přinesou dva svalnatí, do bronzova opálení muži za zvuku písně kapely Beach Boys. Nosiči nápadně připomínají záchranáře ze seriálu Pobřežní hlídka.

V podobném stylu se nese svatba zasazená do starého Egypta. V tom případě nevěstu přinášejí na nosítkách otroci. Kaple je vyzdobena sarkofágy, malbami s hieroglyfy a trůnem, jenž má napodobovat křeslo slavné Kleopatry. Dean a Sára si vybrali takzvanou Gotickou svatbu. Síň se tentokrát mění v maketu hřbitova. Za oddávajícím (Dean a Sára si nepřiplatili, takže je neoddává Drákula) je vystavena rakev. Ponurý výjev s hrobkami a mlhou, jež stoupá ze hřbitova, dokresluje ostrý zvuk varhan. Dean a Sára po celou dobu obřadu nehnou ani brvou, šetří slovy i emocemi. „Chtěli jsme něco netradičního, co našim přátelům vyrazí dech,“ vysvětluje Sára. Ještě zapózují fotografovi, který se za necelou hodinku chystá na další svatbu. V Las Vegas se totiž denně údajně nechá oddat na čtyři sta párů.

Ekonomická krize nemá prý na „svatební byznys“ žádný dopad. „Rozhodně nepociťujeme pokles. Možná je to tím, že do Vegas přijíždí kvůli oddavkám hodně turistů. Každopádně, tohle město se umí prodávat,“ říká žena, jež se představuje jako Alice z kaple s názvem Little Flower Chapel. Tato firma si zakládá na „romantice“. Vyváží páry za město, kde jim pořizuje snímky před skalními útvary známými jako Red Mountains.

Na dveře kanceláře náhle kdosi zaklepe a vstoupí mladík, který by se prý rád oženil. Vyžaduje, jak jinak, svatbu ve stylu Elvise Presleyho. „Za Elvisem musíte přes ulici, my děláme seriózní svatby,“ řekne Alice s lehkým náznakem dotčenosti...

Presley v balíčku

Elvis Presley je jednoduše synonymem města. Je součástí většiny zdejších svateb. Kaple Marquee s tematickými obřady nabízí řadu takzvaných „Elvisových svatebních balíčků“. Jeden od druhého se liší pouze počtem služeb a logicky také cenami. Nejlevnější sada Hound Dog, která odkazuje na jednu z písní krále rokenrolu, vyjde na 260 dolarů. Imitátor Elvise během ceremonie zazpívá jednu Presleyho píseň, nevěsta dostane dva pugéty růží a novomanželé obdrží patnáct svatebních fotografií a Elvisův certifikát. Kaple je vyzdobena svícemi a jména novomanželů budou v noci zářit ze světelného panelu umístěného směrem k hlavní silnici.

Nejdražší balíček v hodnotě 777 dolarů rovněž slibuje jména na panelu, svíce v kapli a certifikát. Elvis ale zazpívá tři písně, nevěsta dostane šest pugétů růží a pár šestatřicet fotografií. Navíc Elvis proveze pár po Las Vegas ve svém slavném růžovém cadillaku.

Sergio Castillo nad balíčky nevěřícně kroutí hlavou. „Je to tu šílené, co?“ říká. Jako by si při tom neuvědomil, že má sám na sobě kostým Elvise a za tímhle vším „šílenstvím“ dobrovolně přijel. Každopádně svého výletu nelituje, vždyť dosáhl svého snu. „Jsem šťastný, protože jsem si splnil sen a užil si hodně legrace,“ potvrzuje.

Nakonec ale přiznává, že už se nemůže dočkat, až ze sebe kostým svlékne. David má zřejmě stejně přání - kotleta se mu už opět odloupla od tváře a Beatriz se už ani nesnaží mu ji přilepit zpátky. Za soumraku veškeré veselí, extravagance a bizarnost svateb utichá. Do noci tu ale bliká nápis „Roy a Jessica - Just Married“.