Pompézní plýtvání vodou je ve Vegas vidět na každém kroku

Pompézní plýtvání vodou je ve Vegas vidět na každém kroku Zdroj: Profimedia.cz

Jezero Mead, které zásobí Las Vegas vodou. Jeho hladina klesá...
Jezero Mead, které zásobí Las Vegas vodou. Jeho hladina klesá...
Pompézní plýtvání vodou je ve Vegas vidět na každém kroku
Pompézní plýtvání vodou je ve Vegas vidět na každém kroku
5
Fotogalerie

Fenomén jménem Las Vegas: Hazardní hra o vodu

Zdálo by se, že obyvatelé města zasvěceného hazardu se budou obávat hlavně morálního rozkladu. Pravda je ale jiná. Jako se obyvatelé Los Angeles děsí zemětřesení a lidé v New Orleans záplav, tak Las Vegas trápí pro změnu sucho. Podle nejčernějších předpovědí centrum hazardu jednou zcela pohltí poušť.

Las Vegas je jedno z nejohroženějších měst v USA. Z mapy zřejmě hned tak nezmizí vinou hospodářské krize, jak předpovídají někteří skeptici, kteří poukazují na současný exodus obyvatel města. Ti balí kufry, protože přišli o dům, nebo se pokoušejí hledat štěstí v jiném městě. Ani mravní úpadek Las Vegas zřejmě nezničí, jak na druhé straně hlásají mravokárci či horliví vykládači bible. To, čeho se Las Vegas skutečně obává, je katastrofální nedostatek vody.

Špatná pověst

Las Vegas získává vodu z umělého jezera Mead, které je podle posledních měření zpoloviny prázdné. Poptávka po životodárné tekutině přitom neklesá, naopak. Do Vegas, jež na počátku 90. let minulého století zažilo největší a nejrychlejší populační růst v USA, přijede ročně na čtyřicet milionů návštěvníků. A ti potřebují vodu. Hotely svým klientům nabízejí osvěžení a oddech v bazénech, lagunách a vířivkách. V komplexech se voda valí z umělých vodopádů, zurčí ve fontánách nebo bublá v jezírkách. V luxusním hotelu Mirage se v umělé zátoce prohánějí delfíni, v obřím akváriu lze obdivovat stovky ryb. Las Vegas má tak ve státě Nevada stejně jako v sousední Arizoně či Utahu pověst nejen hříšného města, ale také místa, kde se plýtvá životodárnou tekutinou.

Při vyslovení jména Las Vegas se dusí hněvem především farmáři a rančeři. Jejich frustrace by se dala vystihnout uslovím: Buď bude úroda, nebo hazard. Farmáři tvrdí, že Las Vegas svými hrátkami doslova vysušuje jejich pole, protože z oblasti stahuje příliš vody. „Obžerství, hazard, holky, lesk - o tom je Vegas. Tady u nás je to o dětech, půdě, dobytku a kostele,“ citovaly nedávno místní deníky rančera Cecila Garlanda z oblasti Callao v Utahu.

A hladina klesá...

Las Vegas a celý stát Nevada (stejně jako Arizona, jižní Kalifornie a severní Nové Mexiko) jsou závislé na vodě z jezera Mead. Tento největší vodní rezervoár v Americe zásobuje Las Vegas až 90 procenty pitné vody. Podle vědců ale hladina vody v jezeře neustále klesá, dnes je na nejnižší úrovni od roku 1965. Za posledních šest let klesla hladina jezera o osmnáct metrů, jen za uplynulý rok to mělo být dalších čtyři až pět metrů. Do jezera, jež je od Vegas vzdálené jen necelých padesát kilometrů (voda do města proudí potrubím), stéká voda z řeky Colorado. Ta ale vysychá, a to z prostého důvodu: za poslední dekádu výrazně ubylo množství srážek a ve Skalistých horách je rok od roku méně sněhu.

Obavy z nedostatku vody zašly až tak daleko, že se ohrožené státy pustily do obrovské investice v hodnotě miliard dolarů - stavějí zbrusu nové potrubí. Ta stávající jsou totiž lidově řečeno na suchu, protože hladina jezera klesla pod jejich úroveň. Jde ovšem o závod s časem. Recese takovým megalomanským stavbám zrovna nepřeje a může se stát, že nové potrubí nebude dostavěno, protože na jeho výstavbu jednoduše nebudou peníze. Nebyl by to koneckonců jediný nedokončený projekt zastavený vinou peněžního útlumu. Obrázek rozestavěných budov přímo na luxusním vegaském Stripu je výmluvný.

Nerybařte v poušti!

I kdyby se ale stavba nového potrubí zdařila, zdaleka by nemusela vést k záchraně města. V hojně citované studii prestižního oceánografického centra Scripps v San Diegu vědci Tim Burnett a David Pierce tvrdí, že jezero Mead by dokonce mohlo vyschnout úplně, a to v roce 2021. Jezero dnes ročně ztrácí zhruba 380 miliard galonů vody, což je objem, na němž je závislých osm milionů lidí. Studie ale tvrdí, že ohroženo může být nejméně 30 milionů lidí.

„Nemyslete si, že úbytek vody z jezera Mead je jen nějaká vědecká abstrakce. Naše měření ukázala, že tento vývoj může zásadně ovlivnit život všech lidí, kteří dnes žijí na jihozápadě USA,“ řekl nedávno Burnett a dodal: „Ohromila nás rychlost, jakou dochází k vysoušení oblasti.“ Jezero Mead obklopené pouští, skalními převisy a kaňony je drsně přitažlivé. Apokalypticky ale působí cedule zapíchnutá uprostřed této nehostinné krajiny, kde půda suchem praská do nespočetných rýh. Nápis na cedulí totiž zní: „Zákaz rybolovu!“ Kdysi tato výstraha stála na břehu jezera...