Mytikas, Řecko

Mytikas, Řecko Zdroj: Profimedia.cz

O nejvyšší horu Evropy se dělí dva státy – Francie a Itálie. Je to samozřejmě Mont Blanc, tedy „Bílá hora“ s výškou 4809 metrů nad mořem. První, kdo tento vrchol pokořil, byla dvojice francouzských horolezců v roce 1786. V posledních letech míří na Mont Blanc v průměru přes 300 turistů denně, proto se je úřady v Chamonix snaží regulovat.
Jen o něco méně – 4634 metrů nad mořem, měří druhý nejvyšší vrchol Alp a Evropy, tedy švýcarská hora Dufourspitze v alpském masivu Monte Rosa. Vrchol byl pojmenován po tvůrci prvního topografického atlasu Švýcarska, generálu Dufourovi. S použitím ledovcového vybavení se na něj můžete vydat nejlépe v letní sezoně, tedy od června do září a počítejte s tím, že půjde o náročný výstup.
„Velký zvoník“ – Grossglockner je nejvyšší horou Rakouska. Najdete ho ve Vysokých Taurách na hranici Korutan a Tyrolska. Vrchol v 3798 metrech nad mořem zdolala poprvé pětičlenná skupina z expedice, kterou v roce 1800 zorganizoval biskup z korutanské diecéze Gurk.
V pohoří Sierra Nevada, ve výšce 3285 metrů nad mořem, leží nejvyšší hora Španělska. Mulhacén je zároveň nejvyšší nealpskou horou Evropy. Vrchol je pojmenován po Muley Hacénovi, muslimském králi Granady z 15. století, který je tam údajně pohřben. Vystoupat na Mulhacén lze ze tří směrů a organizují se i zimní výstupy.
Častý výskyt lavin na severní straně je specialitou nejvyšší hory Německa, tedy Zugspitze s výškou 2962 metrů nad mořem. Donedávna se za prvního, kdo stanul na tomto vrcholu, považoval poručík Josef Naus, který jej zdolal v roce 1820. Podle mapy, jež byla později nalezena, je však pravděpodobné, že cestu na vrchol znali už v polovině 18. století.
10
Fotogalerie

Vysokohorský adrenalin aneb Nejvyšší vrcholy Evropy

Lidé mají různé koníčky, třeba Ján Schürger ten, že objel všechny evropské země a v každé vyšplhal na nejvyšší horu či kopec. Jak vysoké jsou ty v první desítce a do jakých zemí se za nimi musel vypravit, zjistíte v naší fotogalerii.

Letní treková sezona je sice za námi, přesto se najdou dobrodruzi, kteří se pokoušejí 4809 metrů nad mořem zdolat i na podzim a v zimě. Podívejte se s námi nejen na Mont Blanc, tedy nejvyšší horu Evropy, ale i další vysokohorské štíty starého kontinentu. Vybrali jsme jen ty ze začátku žebříčku, ale Ján Schürger z Roudnice nad Labem zdolal všech 45 nejvyšších vrcholů evropských států. Začal v roce 1993, tedy ve svých 35 letech, kdy vystoupil na nejvyšší horu Polska a skončil před třemi lety vrcholem Zla Kolata v Černé Hoře.

Ani Rysy, ani Zla Kolata se do našeho výběru, který ukazuje jen první desítku vrcholů nejvyšších, nevešly, ostatně Sněžka je až sedmadvacátá. Které štíty tedy po Mont Blancu do top desítky patří? Prolistujte si naši fotogalerii: