Socha Svobody, New York

Socha Svobody, New York Zdroj: Profimedia.cz

Socha Svobody, kterou věnovali Paříži krajané z USA ke stému výročí Francouzské revoluce, je také dílem Fréderica Augusta Bartholdiho. Je zhruba čtvrtinová oproti originálu, a i když byla původně otočena k Eiffelově věži, od roku 1937 se dívá na západ, směrem do Ameriky.
Další francouzská socha Svobody byla vztyčena u příležitosti jiného stého výročí. Bylo to v roce 2004, tedy sto let od úmrtí sochaře Bartholdiho v jeho rodném městě Colmaru na východě Francie. V místním muzeu je pak k vidění množství modelů různých velikostí, které vyráběl sochař v průběhu navrhování svého nejslavnějšího díla.
Ve španělském Cadaqués, pobřežním městečku na Costa Brava, které miloval například Salvador Dalí, je socha Svobody výjimečná tím, že nese pochodeň v obou rukách.
V Tokiu stojí socha Svobody na umělém ostrově Odaiba, který se v devadesátých letech stal místním centrem obchodu a zábavy, hned kousek od pověstného Duhového mostu, jenž spojuje Odaibu s centrem města.
V britském Leicesteru byla socha svobody umístěna původně na střeše art-decové budovy továrny na boty. Poté, co byla v roce 2001 továrna stržena, se povedlo sochu zachránit a dnes shlíží na rušnou silnici Upperton Road z kamenného podstavce.
8
Fotogalerie

Tokio i Leicester aneb Kde všude si můžete vyfotit sochu Svobody?

Jde o symbol New Yorku a nejfotografovanější sochu na světě, není proto s podivem, že jsou různě po světě roztroušeny stovky jejích kopií.

Jen její ústa mají šířku téměř metr, a ač nejde o největší lidskou sochu světa, jsou její míry opravdu úctyhodné. Samotná socha je vysoká 46 metrů a společně s podstavcem měří 93 metrů. Spojeným státům ji darovala Francie v roce 1886, konstrukci navrhl Gustave Eiffel a sochu jako takovou vytvořil sochař Fréderic Auguste Bartholdi. Ten také v rámci Světové výstavy z roku 1900 udělal její zmenšeninu, kterou dnes najdete v Musée d’Orsay.

Slavnější je však pařížská socha Svobody, jíž darovali na oplátku hlavnímu městu Francie krajané z Ameriky k výročí Francouzské revoluce v roce 1889. Stojí na ostrově Ile aux Cygnes na Seině a je natočena tak, aby se koukala směrem ke své starší a větší sestřičce za oceán. Ani to však nejsou všechny sochy Svobody ve Francii. Těch je mnohem víc, mimo jiné v místě rodiště jejího autora, v Colmaru.

V naší fotogalerii se můžete podívat nejen na ty francouzské, ale i na některé další kopie sochy Svobody z celého světa a posoudit, nakolik se podobají originálu: