NP Bellunéské Dolomity

NP Bellunéské Dolomity Zdroj: Profimedia.cz

Jezera, kaňony a přírodu divoké tajgy s rašeliništi a vřesovišti nabízí výprava do finského národního parku Hidenportti, jehož první část byla chráněna už roku 1940. Název parku je odvozen od jména místní atrakce - skalní soutěsky, které se přezdívá také soutěska Zlých skřítků. Potkat je tu možné losy i medvědy.
Při návštěvě národního parku České Švýcarsko se rozhodně vyplatí překročit hranice a vydat se do části německé, tedy národního parku Saské Švýcarsko. Populárním turistickým místem jsou tu např. skalní věže Bastei, které spojuje most Basteibrücke z roku 1851, z nějž se lze kochat nádhernými výhledy do údolí řeky Labe a na Labské pískovce.
Krásy divoké přírody Islandu jsou vyhlášené, a co teprve, když se sem podíváte do některého z národních parků. Vatnajökull je z nich nejmladší, byl vyhlášen teprve před 10 lety. Zabírá víc než desetinu plochy ostrova a z velké části jej pokrývá stejnojmenný ledovec, který je druhým největším v Evropě. Obdivovat je tu možné úchvatné vodopády i ledovcové jeskyně. Není se proto co divit, že si Vatnajökull jako jednu ze svých lokací vybrali tvůrci kultovního seriálu Hra o trůny.
Triglavský národní park je s rozlohou 848 km2 jedním z největších alpských parků. Už v roce 1924 vznikl v oblasti triglavských jezer tzv. Alpský ochranný park, který se postupně rozšiřoval. Jméno dala parku nejvyšší hora Slovinska Triglav, která je zobrazena na slovinském státním znaku a vlajce. Roste tu alpská flóra a ze zvířat tu lze potkat kamzíky, kozorohy, sviště, ale též medvědy a vlky.
V Pyrenejích na hranicích s Francií leží jeden z nejstarších národních parků Španělsku Ordesa y Monte Perdido, který je zároveň na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Žije tady mnoho vzácných druhů zvířat, např. svišti, vydry, kamzíci, ale nejvzácnějším je nenápadný hmyzožravec vychuchol pyrenejský, připomínající krtka s dlouhým ocasem.
10
Fotogalerie

Jezera, tundra i horské štíty aneb 10 nejkrásnějších národních parků Evropy

Nedotčená příroda národních parků láká k romantickým procházkám i dobrodružnému trekkingu. Které z těch evropských byste neměli vynechat?

Barvy podzimu si nejlépe vychutnáte při túrách po národních parcích. V Česku můžete navštívit celkem čtyři - Krkonošský národní park, Národní park Šumava, Národní park Podyjí a České Švýcarsko. Tím nejstarším je park krkonošský, který byl vyhlášen v roce 1963. Avšak myšlenka chráněných území ve světě je daleko starší. Prvním národním parkem byl americký Yellowstone, vyhlášený v roce 1872, tedy téměř o sto let dříve. V Evropě jsme si museli počkat až na dvacáté století, konkrétně na rok 1910, kdy byl založen první národní park ve Švédsku.

Dnes je po celém světě celkem 380 národních parků a my jsme vybrali ty, které podle nás stojí za to si projít při cestování po Evropě. Jaké to jsou a zda je mezi nimi i váš favorit, zjistíte v naší fotogalerii: