K moři za odpočinkem aneb 10 super tipů pro plážové povaleče

K moři za odpočinkem aneb 10 super tipů pro plážové povaleče Zdroj: Shutterstock

Turecko: Zaplavte si s barakudami
Sardinie: Relax v přírodě
Lošinj: Ideální ostrov
Malta, Gozo a Comino: Tři mouchy jednou ranou
Malta, Gozo a Comino: Tři mouchy jednou ranou
11
Fotogalerie

K moři za odpočinkem aneb 10 super tipů pro plážové povaleče

Někdy nezbývá než plány o aktivní dovolené plné adrenalinu či poznávání památek hodit za hlavu a posléze hodit sebe sama na pláž. Unavené tělo i duše si zkrátka žádají své. Kde vy letos budete praktikovat svůj ležink?

Turecko – Zaplavte si s barakudami

Turecko není jen nekonečná riviéra s monstrózními hotely. Podél Tyrkysového pobřeží najdete malá roztomilá městečka s krásnými plážemi, a ještě si k tomu prohlédnete mnoho historických památek. Přesně takový je Kaş (čti Kaš), kde navíc zaplesá srdce potápěčů všech úrovní. Jen pět minut jízdy lodí se nachází překrásná laguna s křišťálově čistou vodou zasazená mezi dva ostrovy. Říká se jí Aquarium Bay. Zátoka je uzavřená mezi strmými útesy a borovicovými lesy. Voda má naprosto skvělou viditelnost a místo je chráněné před větrem i vlnami. Až se potopíte do dvanácti metrů, mějte oči otevřené. V místních vodách se ukrývají poklady, jež byste tu ani nečekali. Zaplavete si mezi hejny barakud a určitě potkáte i parmice, trnuchy či želvy a barevné pyskouny. Jako dělaná pro noční romantiku je procházka městem ke starému amfiteátru, který je překrásně nasvícený. Výborný je i celodenní výlet na řecký ostrůvek Kastellórizo, kam se dostanete za dvacet minut.

Lošinj – Ideální ostrov

Chorvatský ostrov Lošinj je ze všech pohledů ideální místo na dovolenou. Z Prahy se sem dostanete autem za jediný den. Stačí nastoupit na trajekt v městečku Brestova a za dvě hodiny jste u křišťálově čistého moře. Po vylodění budete projíždět ostrovem Cres, kde naberete inspiraci na krátké výlety. Lošinj ovšem sám o sobě nabízí všechno, co k dokonalému odpočinku potřebujete. Navíc má ještě přidanou hodnotu. Je vyhlášený jako klimatické lázně. Až se dostatečně nabažíte paddleboardingu či jiného vodního sportu, můžete sednout na kolo a zdolat nejvyšší vrchol ostrova Televrin. Pokud chcete vidět perličku, na niž jsou všichni široko daleko náležitě pyšní, zajděte se podívat do muzea Apoxyomenos. Právě sem byla umístěná dva tisíce let stará bronzová socha atleta, kterého před dvaceti lety našli na dně moře u zdejších břehů.

Sardinie – Relax v přírodě

Pláže, pláže a zase pláže. Dokonce si můžete vybrat, jestli chcete lenošit na těch dlouhých písečných na jihu, nebo spíše v opuštěných zátokách na severu ostrova. Přírodní typy dají určitě přednost drsnějšímu designu severu. Malé prázdninové středisko Marina di Sorso je jako stvořené pro dovolenou plnou zážitků uprostřed překrásné přírody. Má zároveň skvělou polohu pro podnikání všemožných výletů. Naprosto geniální šnorchlování je na sousedním souostroví Maddalena, jež je zároveň národním parkem. Za návštěvu určitě stojí pitoreskní městečko Castelsárdo s úzkými uličkami a obchůdky s výrobky tradičních sardinských řemesel.

Malta, Gozo a Comino – Tři mouchy jednou ranou

Malta, Gozo a Comino. Tři různé ostrovy, které můžete poznat za jedinou dovolenou. Malta je nejživější z nich. Užijete si tu všechno. Bujarý život, procházky po promenádách, koupání i typický folklor. Půvabným místem je stará rybářská vesnice Marsaxlokk (čti marsaš’lók) s malými pestrobarevnými loďkami. Zamiřte sem v neděli dopoledne, kdy se tu koná tradiční trh s rybami a všemožným uměním. Pokud jste tu s dětmi, vezměte je do Pepkovy vesničky, tedy mezi kulisy, jež tu zbyly po kultovním filmu Pepek námořník, který se zde natáčel v hlavní roli s Robinem Williamsem. Auto si nepůjčujte, veřejná doprava tady funguje bezvadně. Ale kdyby se vám přece jen chtělo, mějte na paměti, že se tu jezdí vlevo. Úplným opakem je nejmenší Comino. Najdete tu svět bez aut a ráj pro windsurfery, potápěče nebo jen snorkelery. Hlavním lákadlem je Modrá laguna s třpytivě akvamarínovou vodou a bílým pískem. Pláže, z nichž se nebudete chtít hnout, jsou Santa Marija Bay a San Niklaw Bay. Na Gozu zase najdete přírodní zázrak – vnitřní moře. Pokud chcete vyměnit bílý písek za rudý, otevřete slunečník na pláži Ramla I-Hamra. I milovníci historie si přijdou na své a rádi navštíví místní katedrálu či Palác velmistra. Mezi všemi třemi ostrovy funguje pravidelná lodní doprava.

Menorca – Dvě stě kilometrů rozkoše

Na rozdíl od Mallorky s velkými hotelovými komplexy nebo hlučné Ibizy je Menorca téměř panenský ostrov. Rozhodně stojí za to prochodit její pobřeží křížem krážem. K tomu vám skvěle poslouží starobylá, přes sto osmdesát kilometrů dlouhá stezka Camí de Cavalls 360. Poznáte na ní bezpočet zálivů, majáky, rozkvetlá údolí s divokými orchidejemi, překrásné skalní útvary a celkově neskutečné přírodní bohatství ostrova. Za výlet určitě stojí i megalitická památka Talatí de Dalt, vzdálená jen pět kilometrů od hlavního města. Mezi vyhlášené pláže ostrova s bílým pískem a borovicemi všude kolem patří Cala Macarelleta a Cala Turqueta. Azurového moře, jež je omývá, se jen tak nenabažíte.

Pátmos – Spirituální pecka

Malý ostrůvek v Egejském moři je příkladem typické řecké atmosféry, již ovšem neruší davy turistů. Letadla sem nelétají a dostat se sem dá jen lodí. Proto při procházce úzkými uličkami bílých domků s modrými okenicemi nenarážíte na davy lidí. Naopak, díky velmi členitému pobřeží si tu snadno najdete svou soukromou pláž. Jen málokteré místo v Řecku nemá duchovní rozměr. Pátmos je však výjimečný. Právě tady, v jeskyni Apokalypsy, vznikl závěr Nového zákona křesťanské bible. Zvláštní je i klášter, který vypadá spíše jako pevnost a z kopce shlíží na bílou krásu pod sebou. Až prozkoumáte všechny čtyři místní vesničky, udělejte si jednodenní výlet na sousední ostrovy Lipsí, Arkoí nebo Maráthos.

Porto Santo – Písečné lázně

Portugalský ostrov Porto Santo, ležící jen kousek od Madeiry, je doslova Mekkou plážových typů. Zdejší písek má prý léčebné vlastnosti. Proto vás nesmí zaskočit pohled na lidské hlavy čouhající ze země. Každý se snaží zahrabat, jak může, aby svému tělu dopřál co nejvíce blahodárného účinku. Na devítikilometrové pláži si svou oázu klidu najde každý. Na ostrově, jenž tak trochu připomíná malou Saharu a kde Kolumbus našel svou lásku, na vás čeká i jedna nevídaná kuriozita. Tropická botanická zahrada Quinta das Palmerías s jezírky a volně poletujícími ptáky, kterou vlastníma rukama stavěl jeden místní nadšenec celých dvacet let. S přihlédnutím ke skutečnosti, že se sem každá kapička vody musí dovážet v cisternách, je jeho dílo hotový zázrak.

Korsika – Klenot Středozemního moře

Jedním z nejvyhledávanějších míst na Korsice je městečko Bonifacio. Je to oblast, jež vám vezme dech. Barvu zdejšího moře zahlédnete jen málokde v Evropě. Výjimečná je navíc i zdejší architektura. Původní domečky jsou postavené na sedmdesátimetrovém útesu a doslova visí nad propastí. Až se vydáte pěší stezkou k majáku na mysu Pertusato, nezapomeňte si vzít foťák, pohledy jsou tu přímo úchvatné. Nejlepší světlo je ráno, kdy město osvětluje vycházející slunce. Pokud si chcete prohlédnout okolí, využijte některých z lodních výletů. Zavezou vás na místa, kam byste se normálně nedostali. Zcela ojedinělý je i místní hřbitov, rozlohou připomínající město. Má své ulice i náměstí. Spolu s citadelou patří k nejnavštěvovanějším místům v Bonifaciu.

Gargano – Outdoor dovolená u moře

Už vám ten věčný kancelářský život leze na mozek? Sbalte se a pojeďte si užít dobrodružství do ostruhy italské boty. Dva podobně smýšlející Češi už také před lety hodili komerční život za hlavu a vybudovali zde kemp ve stylu slavného amerického seriálu M.A.S.H., jen s přívlastkem Gargano. Koupat se budete na divoké pláži, kam velmi rády připlouvají i želvy. Cesta sem vede přes písečné duny porostlé divokou rozmarýnou, sahající až po kolena. V ceně pronájmu je zelenina z biozahrady paní domácí. Ta vás ostatně velmi ráda zavede i na soukromou buvolí farmu, kde si můžete koupit úplně čerstvou ručně dělanou mozzarellu či tradiční italský sýr ve tvaru uzlu a samozřejmě i domácí máslo. A když budete chvíli přemlouvat velitele kempu, zaveze vás na tajňačku do opuštěné vojenské základny. Do očistného programu duše uprostřed národního parku zařaďte i pár výletů. Hlavně na nedaleké ostrovy Trèmiti či do městeček Vieste a Peschici (čtěte peskiči).

Sinemorec – Sfinga na hranici

Mezi oblíbené prázdninové destinace Čechů patří Bulharsko či Turecko. Tak proč to jednou nezkusit přímo u jejich hranice? Zakotvěte v městečku Sinemorec uprostřed překrásné přírody, které ještě není zasažené masovým turismem tolik jako jiná místa v zemi. V jeho blízkosti se nacházejí dvě pláže. Pro rodiny s dětmi se hodí spíše Butamjata, zkušení plavci se naopak vydají na překrásnou Silistar. Sinemorec se nachází v těsné blízkosti národního parku Strandža, jenž je protkaný pěšími stezkami a historickými zajímavostmi. Zdejší přírodu můžete obdivovat ze sedla koně nebo svého bicyklu. A že je na co koukat. Do očí pohlédnete dokonce i Sfinze – skalnímu útvaru, který jako by z oka vypadl své slavnější, egyptské předloze.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: