Relax na Viru

Relax na Viru Zdroj: Markéta a Michael Foktovi

Trogir
Sídlo kata křesťanů
Esence dalmatské atmosféry
Šolta — klídek se zázemím
Petrčane — malebná základna pro poznávání
10
Fotogalerie

Dovolená ve střední Dalmácii: 10 pokladů chorvatského pobřeží, které byste si neměli nechat ujít

Maličké ostrovy nebo zákoutí Splitu – tohle vše na vás čeká, abyste si dokonale odpočinuli a přišli na jiné myšlenky. Třeba na ty voňavé, které načerpáte na ostrově Pag.

Relax na Viru

Kdo chce zažít letní pohodu ostrova Vir, kde žije sotva šestnáct stovek obyvatel, už to jednodušší mít nemůže. Vir leží jen pár kilometrů severozápadně od Ninu a s pevninou ho spojuje bezplatně průjezdný most, takže nikde nečíhají poplatky za trajekt ani další výlohy navíc. Na pobřeží stojí pozůstatky benátské pevnosti Kaštelina ze sedmnáctého století a kousek od ní se rozkládá zmenšená verze ninských léčivých blat. Ostrov lze objet autem kolem dokola. Na část silnice v jeho vzdálenější části je sice zákaz vjezdu, prý na něj však nikdo moc nedbá.

Procházka Trogirem

Ulice starého Trogiru jsou v létě plné turistů. Pokud se chcete trochu nadýchat vzduchu, dopřejte si procházku po místní promenádě „Riva“ u průlivu, jehož druhý břeh tvoří ostrov Čiovo. Pokud plánujete připlout jachtou, najdete dobře vybavenou marinu právě zde na čiovském břehu, který je s Trogirem spojen mostem. U promenády také kotví lodě, jež vás vezmou na jednodenní výlet k ostrovům Šolta a Mali či Veli Drvenik. Severně od trogirského ostrova na pevnině se rozkládá velké tržiště se suvenýry. Pokud se chcete vyhnout drahým restauracím historického centra a najíst se „na ulici“, bude to vaše adresa na oběd.

Sídlo kata křesťanů

Římský císař Dioklecián prý posílal křesťany místo rozsudku smrti dřít do úmoru v kamenolomech na ostrůvku Vrnik u Korčuly. Moc laskavé. Lepší zprávou, alespoň z dnešního pohledu, je fakt, že si z vytěženého kamene nechal vystavět palác v dalmatské metropoli Splitu. Pochází ze čtvrtého století, přesto jsou jeho pozůstatky nádherně zachovalé i dnes a patří na seznam světového dědictví UNESCO. Od splitské promenády se k paláci jde podchodem, který díky příšeří a četným stánkům se suvenýry připomíná orientální bazar. Lze vystoupit i na palácovou věž. Samotné město Split kolem paláce vzniklo až později.

Esence dalmatské atmosféry

Zastavit se kdekoli ve Středomoří na trhu je jedinečný zážitek a o splitském trhu Pazar to platí dvojnásob. Tržiště se rozkládá hned u východní zdi Diokleciánova paláce, takže je to sem z centra, co by kamenem dohodil. Místní ke zdejším desítkám stánků se zeleninou, sýry i uzeninami houfně směřují každý den a živě tu probírají nejnovější novinky z města. Není proto divu, že se trhu přezdívá „pupek Splitu“. Seženete tu sýr z Pagu, olivový olej od nejrůznějších pěstitelů a další zaručeně čerstvé místní pochoutky. Severně od Pazaru se občas koná bleší trh a za návštěvu stojí i místní krytý trh s rybami (Peškarija).

Šolta — klídek se zázemím

Ostrov Šolta je tak trochu hříčkou dalmatského pobřeží. Leží ani ne hodinu plavby trajektem od Splitu a mají tu veškeré vybavení, včetně několika větších obchodů, taveren či jachetního přístavu. Přesto nějakým zázrakem zmizel z radarů masového turismu, takže si tu můžete užít dovolenou bez pevninského standardu „hlava na hlavě“. Skutečnými klenoty jsou přístavní vesničky Stomorska a Maslinica na opačných koncích Šolty. Hlavní osada Grohote a další tři původní sídla – Gornje, Srednje a Donje Selo – se skrývají ve vnitrozemí a vyzařují atmosféru jako z předminulého století.

Petrčane — malebná základna pro poznávání

Původně rybářská osada Petrčane se sotva šesti stovkami obyvatel stojí přesně v polovině cesty mezi Zadrem a Ninem — tedy asi deset kilometrů od každého z obou měst. Je tudíž ideální základnou pro ty, kteří chtějí poznávat a zároveň se po večerech vyhnout většímu ruchu a shonu. Zdejší historie se píše už skoro tisíc let, připomíná ji však snad jen kostel svatého Bartoloměje (Sveti Bartul) z dvanáctého století, jejž si jedna místní rodina před více než stoletím trochu kuriózně přestavěla na obytný dům. Naštěstí při tom majitelé osvíceně zachovali zbytky historických nástěnných maleb.

Svaté hlavy i ruce

Říká se, že kdyby člověk shromáždil všechny relikvie patřící jednomu svatému, složil by z nich dohromady dva průměrné lidi. V pokladnici kostela v Ninu sídlící v boční kapli by se o to skoro mohli pokusit přímo na místě. Mají tu totiž relikviáře s hlavou, rukou, oběma čelistmi, nohou či lopatkou svatého Anselma. Společnost mu dělají ještě části těl svaté Marcely, Jakuba a několika dalších neznámých světců. Právě tady si můžete prohlédnout Jidášův stříbrňák a setkáte se tu i se soškou Panny Marie ze Zečeva, pokud zrovna není venku s procesím. Zdejší sbírka exponátů sice není rozsáhlá, určitě však stojí za návštěvu.

Slané zajímavosti

Výroba soli, to je věda prověřená dvěma tisíciletími tradic. V podniku Ninska Solana, kde jí ročně na pětapadesáti hektarech rozlohy vyrobí tuny, otevřeli muzeum, kde se o bílém minerálu dozvíte netušené věci. Třeba že ten zdejší má díky vysokému obsahu jódu příznivý vliv na lidské tělo nebo že se ionty pocházející ze soli podílejí na tom, aby nám správně fungovaly nervy. Součástí prohlídky je i procházka mezi odpařovacími nádržemi a na cestu domů si můžete pořídit solnou specialitu — jemné krystalky „fleur de sel“, kterým Chorvaté říkají cvjet soli a jež vznikají přímo na hladině přesolené vody. Jezdí sem pro ně i vyhlášení šéfkuchaři.

Vlakem do Chorvatska >>>

Mali a Veli Drvenik — absolutní únik

Espézetka na autě? K čemu taková zbytečnost? Na ostrovech Drvenik Mali a Veli, ležících kousek na jih od Trogiru, stejně není žádná oficiální silnice, kde by se člověk mohl s takovou zbytečností pochlubit. A těch pár „polňaček“ připomínajících tankodrom nestojí za to, aby kvůli nim místní platili silniční daň. Vozí si sem proto pojízdné autovraky z pevniny, aby je na ostrůvcích nechali dosloužit. Jinak jsou však oba Drveniky rájem na zemi. Dohromady na nich žije sotva sto padesát lidí. Pokud sem pojedete, nakupte si zásoby na pevnině. Na menším z nich není vůbec žádný obchod a ten jediný na Drveniku Velém bývá proklatě často zavřený.

Ostrov vůní

Při pohledu z pevniny připomíná ostrov Pag kus nehostinné měsíční skály, kterou do vod Jadranu shodil nějaký mezihvězdný obr. Každá mince však má dvě strany a ta odvrácená na Pagu skrývá příjemné překvapení. Porůstají ji totiž aromatické rostliny, jako je rozmarýn, máta či tymián, takže si tu budete připadat jako v apatyce pod širým nebem. Na bylinkách hodují tisíce ovcí, z jejichž mléka se vyrábí vyhlášený pažský sýr. Ostrov sám nabízí více než osmdesát kilometrů pláží, takže je na dovolené rozhodně z čeho vybírat, a k návštěvě stejnojmenného hlavního města láká pár historických kostelů. Na ostrov vede most průjezdný zdarma.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: