Sognefjord

Sognefjord Zdroj: Profimedia.cz

V patnáct kilometrů dlouhém Geirangerfjordu je voda teplejší díky Golfskému proudu, takže málokdy zamrzá a tak na vyhlídkovou plavbu z města Hellesylt můžete vyrazit téměř celoročně. Místní atrakcí jsou delfíni, kteří ve vodách až 400 metrů hlubokého a maximálně kilometr širokého fjordu, plavou. Při dobré viditelnosti pak můžete z paluby obdivovat i krásné divoké vodopády valící se ze skalnatých stěn tyčících se podél fjordu. Je si tady možné vyzkoušet i jízdu na kajaku.
Dva norské fjordy jsou od roku 2005 zapsány jako přírodní památky UNESCO, zmíněný Geirangerfjord a Nærøyfjord na západě Norska. Druhý z nich je 17 kilometrů dlouhý, avšak v některých místech opravdu úzký, jen 250 metrů a to, proč se na seznam světového dědictví dostalo právě toto místo, poznáte, až uvidíte nedotčenou krajinu jeho břehů.
Hafrsfjord je fjord, který je s oceánem spojen pouze přírodním průplavem a na jehož břehu se konala v roce 872 jedna z nejvýznamnějších bitev Norska. Zvítězil v ní Harald I. Krásnovlasý a díky tomu bylo norské území poprvé sjednoceno pod jednoho panovníka. Událost připomíná netradiční památník – trojice bronzových mečů, které byly odhaleny v roce 1983 tehdejším králem Olafem V.
Za polární kruh k městu Bodo se musíte vydat, abyste viděli ty nejsilnější mořské proudy. Říká se jim Saltstraumen a vznikají v důsledku přílivu a odlivu, který se tlačí skrz tři kilometry dlouhý a v některých místech jen 150 metrů široký průliv. Voda tu díky tomu dosahuje rychlosti až 30 kilometrů v hodině.
Lysefjord v jihozápadním Norsku je jedním z nejpopulárnějších fjordů, a to díky skalní plošině Preikestolen, která se tyčí ve výšce téměř 600 metrů nad fjordem a jsou z ní úchvatné výhledy. Z ještě větší výšky se můžete fjordem pokochat, když se dostanete až na horu Kjerag se slavným balvanem Kjeragbolten uvízlým mezi dvěma skalními stěnami, což je další turisty oblíbená atrakce.
7
Fotogalerie

Přírodní krásy severu aneb 7 nej norských fjordů

Strmé skalnaté břehy, nedotčená příroda, spousta ryb i vikingské památky. Cestování po norských fjordech uchvátí každého milovníka Skandinávie.

Jedno z mála norských slov, která zmezinárodněla, je fjord, tedy úzký a dlouhý mořský záliv mezi strmými úbočími. Fjordy vznikaly už v době ledové, kdy postupující ledovce vytvářely tlakem na podloží hluboká ledovcová údolí obvykle ve tvaru U. Fjordy jsou tedy velmi hluboké, mají tvar účka a mohou směrem od moře do vnitrozemí měřit desítky až stovky kilometrů.

Najdete je po celém světě, možná překvapí, že své fjordy má třeba Kanada, Irsko nebo Patagonie. Ty nejznámější jsou ale v Norsku, kde je brázdí výletní lodě s turisty na palubě a jezdí sem též hojně milovníci rybaření, norské cestovky totiž hlásají, že tady rybu chytí opravdu každý.

Pokud i vás lákají úchvatné výhledy, vyhlídkové plavby či kapitální úlovky, podívejte se do naší fotogalerie, které z norských fjordů rozhodně nevynechat a proč.