Karlsbader Hütte

Karlsbader Hütte Zdroj: Tyrolsko.cz

Historický Lienz je hlavním městem Východního Tyrolska. První zmínky o něm pocházejí z 11. století a není tu tedy nouze o památky. Centrum protíná hlavní náměstí Hauptplatz s palácem ze 16. století, který dnes slouží jako radnice. Nedaleko můžete obdivovat dříve karmelitánský, dnes františkánský klášter z roku 1349 a vyplatí se dojít až k 750 let starému zámku Bruck, který se tyčí nad řekou Isel. Ten byl původně sídlem hrabat z Görzu a dnes v něm je muzeum rakouského výtvarného umění z 19. a 20. století.
Hned pod hradem je jedna z možností, kde si na řece Isel vyzkoušet rafting. Vzhledem k tomu, že je řeka napájena ledovcem Grossvenediger, tak tu má voda nejen neuvěřitelnou tyrkysovou barvu, ale je opravdu studená. Neopren je tady proto nezbytný v jakémkoli počasí, navíc je v Rakousku při raftingu i povinný. Před jízdou vám jej tu samozřejmě půjčí, stejně jako další výbavu. Pak je celá posádka s raftem převezena proti proudu. Zkušený „rafťák“ průvodce vysvětlí, jak v raftu sedět i kdy a jak pádlovat a pak už se je možné nalodit. V průběhu plavby ti odvážnější mohou přes palubu, vozí se po proudu řeky a na povel průvodce zase vylézají na raft. Ale možností jsou i méně adrenalinové jízdy pro rodiny s dětmi, kdy se posádka jen pohodlně veze.
Nationalparkhaus ve městečku Matrei, které je jedním z výchozích bodů do národního parku Vysoké Taury, skrývá velmi zajímavé interaktivní muzeum, kde se přenesete na ta nejzajímavější místa parku díky kukátkům s panoramatickými pohledy a výkladem v několika jazycích. Na vlastní oči se tady můžete rozhlédnout třeba z 3798 metrů vysokého vrcholu Grossglockner, nejvyšší hory Rakouska.
Hohe Tauern, tedy Národní park Vysoké Taury je se svými 1856 m2 největším národním parkem v Rakousku. Na jeho území je přes 300 vrcholů vyšších než 3000 metrů, ale můžete sem i na nenáročnou túru s dětmi, které jistě zaujme naučná stezka, kde si například mohou prohlédnout průřez dutinou stromu, kterou si umí vydlabat datel, či „vyhlídková“ socha medvěda, na níž se dá vylézt, ač živé medvědy tady už dávno nepotkáte. Doporučujeme prohlídku parku s průvodcem. Ten vám ukáže místní typickou faunu i flóru a přiblíží život horalů v drsných vysokohorských podmínkách.
Za návštěvu stojí také vesnička Jagdhausalm, která leží ve 2009 metrech nad mořem, s šesticí nejstarších alpských chalup, jež byly postaveny už v roce 1212. Dohromady je tady 15 domů a kaple Maria-Hilf. Všechny stavby jsou z kamene, protože v této nadmořské výšce nebylo dost stromů na to, aby se tady stavělo ze dřeva.
10
Fotogalerie

Rafting, túry a wellness: Adrenalin i relax ve Východním Tyrolsku

Našli jsme ideální oblast pro milovníky vysokých hor, trekkingu, ale i vyznavače horských kol a sjíždění divoké vody.

Osttirol, tedy Východní Tyrolsko je místem s nedotčenou přírodou, kde stále ještě nepotkáte žádné velké davy turistů ani o prázdninách. Natož po nich, ač tu momentálně vládne babí léto s teplotami kolem 20 stupňů. Na výlety, ať už pěšky nebo na kole tedy počasí ideální, na koupání ve vyhřívaném bazénu u hotelu též a to, že se na podzim nevykoupete v divoké řece, kterou napájí voda z ledovců, vás mrzet nemusí, neboť i ve třicítkách je do ní rozumné lézt raději v neoprenu.

Turisty si tady každopádně hýčkají po celý rok, hotely a penziony uchvátí pokoji s výhledy na ledovcové štíty a potěší službami jako je wellness, kde si po túře můžete v sauně nahřát rozbolavělé tělo, i skvělou místní kuchyní. A když si budete některý den od chození chtít odpočinout trochu víc, nabízí se procházka uličkami hlavního města regionu, kterým je historický Lienz, nebo návštěva interaktivního muzea přírodního parku v Matrei, kde se bez námahy rozhlédnete až z nejvyššího vrcholu Rakouska Grossglockneru, ač na něj sami nevyšplháte.

Wellness pobyty pro ženy >>>

Ostatně vysokohorská sedla lze zdolat i na vlastní kůži rychlejším a pohodlnějším způsobem než pěšky. Díky horskému elektrokolu takový výšlap do výšky přes 2000 metrů nad mořem zvládne i rekreační městský cyklista a při cestě nahoru se ještě stihne pokochat nádhernými výhledy do údolí a při sjezdu si pak užije trochu toho adrenalinu.

Ani my jsme si při našem poznávání okolí Lienze, Matrei a Národního parku Hohe Tauern na nudu a  nedostatek aktivit nemohli stěžovat. Akorát speciální podzimní prohlídky parku s průvodci, které se konají v září a říjnu a zaměřené jsou na pozorování ptáků i rostlin, jsme už bohužel nestihli. Na to, co lze tedy ve Východním Tyrolsku zažít, než napadne sníh, se můžete podívat do naší fotogalerie.