Ani v etiopské škole není pro učitele lehké udržet disciplínu, takže rákoska je jednou z důležitých věcí ve třídě.

Ani v etiopské škole není pro učitele lehké udržet disciplínu, takže rákoska je jednou z důležitých věcí ve třídě. Zdroj: Tomáš Kubeš

Škola v etiopské vesničce Asore
Škola v etiopské vesničce Asore
Škola v etiopské vesničce Asore
Škola v etiopské vesničce Asore
Škola v etiopské vesničce Asore
8
Fotogalerie

Padesát dětí v jedné třídě aneb Jeden den v etiopské škole

V Etiopii mnohé základní školy připomínají spíše stodoly s podlahou z udusané hlíny, kde se v každé třídě tísní i sto žáků. Ale jsou i výjimky: třeba školy, které vystavěla společnost Člověk v tísni. Tady se lesknou lavice novotou a v třídě je pouhých padesát dětí. Přesto tu práce učitele vyžaduje velké úsilí a nekonečné množství energie i pevné vůle.

Jedním z těchto hrdinů je učitelka Gelay Tereza z města Alaba. I když už věnovala své profesi plných šest let, stále ji bere jako své poslání a je náležitě hrdá na nové místo ve vesničce Asore, kde byla s českou pomocí postavena nová škola. V její profesi jí také značně pomohl kurz vzdělávání učitelů, který organizuje rovněž Člověk v tísni. Naučila se tam novým metodám efektivního vyučování, a tak byla ráda, že nám může předvést nejen svoji třídu, ale také to, jak učí své studenty.

Nezbytná rákoska

Před školou v Asore je už od rána rušno. Možná to někomu může připadat divné, ale učitel tady, na bohem zapomenutém venkově, musí mít v ruce rákosku a jako hrozbu ji před školou ukazovat opozdilcům. Není to míněno vážně, ale funguje to na pozdě příchozí studenty, kteří hbitě uhýbají a zachraňují se úprkem do školy. Tam se to již hemží uniformami: každý žák má modrou košili, oranžový svetr a kalhoty. Pro mnohé venkovské děti je to často jediné slušné oblečení, které mají. Každé ráno před vyučováním se koná nástup, kde se zjišťuje počet žáků a také se slavnostně vztyčuje vlajka.

V den mého příjezdu se právě opozdil žák, který opatruje vlajku, a tak nejdříve probíhalo pátrání, kde vlastně je. Ale i přes malý zádrhel každého dojme, s jakou úctou tady mají českou vlajku, která se třepotá ve větru spolu s etiopskou. A není to jen vlajka, naší země si tu váží na každém kroku. Ve sborovně jsou vyvěšeny fotografie žáků v České republice, se kterými si zdejší děti dopisují. Jinde zase překvapí namalovaná mapa Česka, kde se žáci mohou dozvědět o našich městech, řekách, ale i horách. Taková pozornost českého návštěvníka zahřeje u srdce.

Příchod cizince je ve škole vždy událostí, a tak je těžké donutit zvědavé žáky, aby se vrátili do svých tříd. Přesto jsou během hodiny ve třídě učitelky Gelayi všichni vzorní a chtějí ukázat vše, co umějí. Na rozdíl od mnoha našich škol zde studenti chodí do školy rádi a prahnou po nových vědomostech. Vzdělání je v Etiopii vůbec velmi ceněno. Mnozí po něm touží a například jen kvůli nedostatku peněz si ho nemohou dopřát. Žáci výuku učiteli oplácejí pozorností a úctou. I když by se dalo čekat, že někteří budou provádět různé rošťárny, takové věci tu moc neznají.

Strávit celý den s jednou třídou základního stupně bylo fantastickou příležitostí dozvědět se něco nového. Ačkoli je ve třídě padesát dětí, učitel se tu věnuje žákům i individuálně. Pro učitelku Gelay to je opravdu tvrdá práce: z amharštiny (úřední a hlavní dorozumívací jazyk v Etiopii) se plynule přechází na angličtinu, matematiku a další předměty. Výuka probíhá formou hry a najde se čas i na protáhnutí těla jednoduchými cviky.

Každý cizinec je fascinován neuvěřitelným zájmem žáků o výuku i přes mnohé překážky. Například tady v Asore nemají všichni žáci učebnice, takže musejí studovat společně – i během výuky si čtou třeba čtyři z jedné knihy. Ale učitelka Gelay to perfektně dokáže vyřešit vzájemnou spoluprací dětí. Zažít jeden den ve škole v Asore pro mě bylo opravdovým zážitkem a přál bych to všem, kteří přispěli na stavbu školy. Své peníze určitě dobře investovali, vždyť kvalitní vzdělání dostupné všem dětem je v Africe jedna z nejdůležitějších věcí.