Wales: Conwy

Wales: Conwy Zdroj: Shutterstock

Slovensko: Beckov
Švýcarsko: Chillon
Skotsko: Eilean Donan
Francie: Fougères
Rumunsko: Bran
9
Fotogalerie

Strážci romantického ducha. To jsou hrady napříč celou Evropou

Ne každý si pod slovem dovolená představí povalování na pláži nebo dlouhé túry v lese. Pro milovníky romantiky a historie tu máme tipy na hradní výlety.


Wales – Conwy a Muzeum čajníků

Chcete vidět jeden z nejlepších příkladů vojenské architektury v Evropě? Jeďte k severnímu pobřeží Walesu, kde vás ohromí středověký hrad Conwy. Vyrostl za pouhých čtyři a půl roku koncem třináctého století. Dřelo na něm patnáct set dělníků a náklady na jeho stavbu vyšplhaly na závratných patnáct tisíc liber, což tehdy představovalo rozpočet celého Anglického království. Je součástí železného kruhu hradů a pevností, které nechal král Eduard I. vybudovat na obranu Walesu. Hrad má osm mohutných věží, přičemž každá z nich nese své vlastní jméno. Část hradu, jež patřila Jeho Veličenstvu a královně Eleanor, se dodnes považuje za nejzachovalejší ukázku soukromých komnat šlechty ve Walesu i v Anglii. Procourejte i stejnojmenné městečko, v němž stojí nejmenší dům v Británii a také jediný zachovalý šest set let starý dům středověkého obchodníka. Najdete ho na hlavní ulici pod názvem Aberconwy House. Pokud jste čajovými fanoušky, zajděte se podívat do Muzea čajníků.

Slovensko – Beckov, hrad za dobré žerty

Když děláte dobře svoji práci, může vám být odměnou i hrad. Tenhle vřelý osud snad potkal i místního dvorního šaška, kterému ho nechal postavit kníže Ctibor za pravidelnou dávku skvělého humoru. Sice si ho od něj prý nakonec odkoupil zpět, ale ponechal mu šaškovo jméno. Původně však Beckov patřil k nejstarším uherským hradům a mezi jeho zdmi se vystřídalo mnoho majitelů. Někteří ho velebili, jako například Matúš Čák Trenčianský, jiní mu dali na frak. Býval i barevně členěn podle funkcí jednotlivých budov. Zelená patřila reprezentačním částem, hospodářské stavby byly bílé a obranné cihlově červené. Nějakou dobu tu přebývala i krvelačná Alžběta Báthoryová. Jaký výhled asi měla, když se procházela po místních ochozech, můžete zjistit i dnes. Stále je tu krásně vidět na celou povážskou krajinu a dohlédnete až na hřebeny Bílých Karpat.

Švýcarsko – Chillon a slavný vandal

Na první dojem vypadá hrad Chillon jako malovaný. Stojí na břehu Ženevského jezera a pohled na něj je až kýčovitý. Málokdo by řekl, že původně vznikl spojením stovky nezávislých budov. V současné době se ale skládá pouze z pětadvaceti prvků budov a je obehnán kruhovou zdí. Nikdy nebyl dobyt, a ačkoli je Švýcarsko od 20. 11. 1815 neutrální zemí, dříve tu bývalo pořádně rušno. Jedna z největších atrakcí země se proslavila špatnou pověstí. V místních žalářích zemřelo hlady nebo bylo umučeno mnoho nepřátel savojských hrabat. Dozorci tu vrhali těla do jezera pomocí zvláštních mezer ve stěnách. Nejslavnějším vězněm byl kněz François Bonivard, jehož příběh sem vylákal i spisovatele Lorda George Gordona Byrona. Ten byl po návštěvě tak šokován, že napsal báseň Vězeň z Chillonu a zároveň se stal asi nejslavnějším vandalem, když své jméno vyryl do vězeňského sloupu.

Skotsko – Eilean Donan a agent 007

Pro sběratele fotografií romantických opevnění je tento skotský hrad úplným pokladem. Výjimečná je už jeho poloha. Stojí izolovaný na malém ostrůvku obklopený zelenými kopci a jeho silueta se odráží na hladině jezera. Dnes k němu dojdete po mostě, ale dříve se sem lidé dostali pouze po vodě. Říká se, že díky špatné přístupnosti stačil na jeho obranu jeden chlapec a dva bojovníci. Příroda kolem je syrově krásná. Až se vám z toho pohledu zatočí hlava, a nejen z něho. Tenhle kamenný skvost totiž patří k těm málo hradům, které mají levotočivá schodiště. Za pozornost také stojí starodávný obrys lidské nohy vytesaný do skály. Jedinečnost hradu neutekla ani filmařům a několikrát se stal hvězdou stříbrného plátna, a objevil se dokonce i v bondovce Skyfall.

Francie – Fougères a trh pochoutek

Na největší středověké pevnosti v Evropě, hradě Fougères, to žije. Svou popularitou docela šlape na paty pařížské Eiffelovce. A není to jediné nej, kterým se toto bretaňské město, pojmenované podle své dominanty, může pochlubit. Pohled z nejstarší zvonice v Bretani je úchvatný. Každou sobotu se tu koná famózní trh plný tradičních specialit. Ochutnat byste měli i místní pivo nebo cider. Po prohlídce hradu a zahrad se vydejte i do okolí. V nedalekém lese leží přes padesát křemenných menhirů a podzemní místnost, o níž se říká, že kdysi byla s hradem spojená schodištěm. Ani ne za hodinu odsud autem dojedete na ikonický ostrůvek Mont-Saint-Michel.

Rumunsko – Bran, úkryt pro srdce královny

Transylvánský hrad Bran je opravdu magický. Nejen legendou o hraběti Draculovi, která s realitou nemá nic společného, ale především svou vizáží. Královna Marie se do něj tak zamilovala, že tu nechala své srdce. A to doslova. Ke svému domovu měla natolik hluboký vztah, že ho zde nechala pohřbít. Urna dodnes leží na jihozápadní straně na okraji lesa za malým potokem. Za svého života ale Marie sídlo stačila patřičně vyšperkovat. Proto je při návštěvě na co koukat. Hrad má i několik tajných chodeb. Jedna vedla přes krb do horního patra pevnosti. Pro případ nouze byla ochráněna i pokladnice. Ta by se ukryla do tajné místnosti ve studni.

Rakousko – Kreuzenstein, hrad jako nový

Jeden z nejlépe zrekonstruovaných hradů v Evropě leží jen třicet minut vlakem od Vídně. Stačí vystoupit v městečku Leobendorf a pomalou procházkou k němu dojít asi za tři čtvrtě hodinky. Zajděte se podívat do kuchyně. Najdete tu obrovský, sedmimetrový stůl vyrobený z jednoho kusu dřeva. Na své si tu přijdou také milovníci zbraní, trofejí a všemožných autentických artefaktů. Je zde totiž uložena jedna z největších soukromých sbírek historických zbraní v Rakousku. Jeden z nejvýznamnějších majitelů hradu, Johann Nepomuck Graf Wilczek, měl sám velmi dobrodružnou povahu. Zúčastnil se expedice na severní pól, při níž bylo objeveno několik nových ostrovů. Vstupné není přemrštěné. Dospělý zaplatí 10 eur a dítě do 16 let polovinu.

Německo – Eltz, sto nedobytných komnat

Klobouk dolů před rodinou Eltzů, která dokázala udržet hrad ve svém vlastnictví od dvanáctého století dodnes. A nejen to. Povedlo se jí ho ochránit před všemi nástrahami středověku. Hrad nebyl nikdy dobyt. Ve stovce pokojů zde žil přibližně stejný počet lidí. Obrázek o tom, jak zde bydleli, si můžete udělat velmi autenticky. Téměř veškeré vybavení, jež při prohlídce spatříte, pochází z posledních osmi století. Stejně romantický zážitek jako z vnitřní prohlídky budete mít při pohledu na panoráma věžiček a věží hradu posazeného na skále a obklopeného hustým lesem.

Francie – Lastours a písně

Mohutné katarské sídlo v minulosti zmítané tak ukrutnými boji, že překvapily i středověk, dnes připomínají rozvaliny čtyř pevností. Sedí v těsné blízkosti vedle sebe na strmém svahu nad jihofrancouzským městečkem Lastours. Pohled z protilehlého kopce na trosky obklopené cypřiši je až biblický. Přitom před několika stoletími byla místní zem díky křižáckým výpravám přímo zmáčená krví. Možná právě proto ve stejné době vznikaly ty nejtklivější trubadúrské písně. Až půjdete po točitém schodišti nahoru, podívejte se skrze škvíry, jimž se přezdívalo vražedné díry. Právě tudy lili obránci rozpálený olej na své nepřátele. Nenechte se zmást názvem jedné z věží – Kabaret. Je pojmenovaná podle rodiny Cabaretů, kteří sídlo v jedenáctém století vlastnili. Život tady rozhodně nebyl žádný med ani taškařice.

Čechy – Nové Hrady

Gotický hrad na Českobudějovicku je skvělým prázdninovým cílem. Za čtyři sta osmdesát korun a devadesát minut uvidí celá rodina všechny poklady, jež panství nabízí. Jde především o Buquoyský archiv, tedy jakousi síň slávy rodu Buquoyů. V této místnosti jsou uchované všechny významné předměty a písemnosti rodu. Tváří v tvář tak spatříte třeba originální praporec z bitvy na Bílé hoře nebo zlacenou zbroj. Pýchou panství je i sbírka skla, především toho z hyalitu. Po prohlídce si udělejte procházku do nedalekého Terezčina údolí. Jde o aristokratickou zahradu s umělým vodopádem, Václavovými lázněmi, Švýcarskou chatou a hamerským mlýnem přestavěným na anglickou cottage.