Letiště Gibraltar

Letiště Gibraltar Zdroj: Profimedia.cz

Letiště, kde můžete čekat na let v umělém parku u jezírka se zlatými rybičkami, najdete v Singapuru a v roce 2019 má přibýt k těmto atrakcím ještě obří vodopád. Nejen kvůli tomu je považováno za nejlepší letiště světa. Spousta dalších aktivit je tu k dispozici už dnes – bazén, dva kinosály s promítáním zdarma, ale i motýlí dům, kaktusová či orchidejová zahrada... Tady se cestující rozhodně nenudí.
Nejvytíženějším letištěm světa je Hartsfield-Jackson International Airport v Atlantě. Od roku 1999 se tu přepravuje nejvíc lidí ročně. Za rok 2017 letištěm prošlo 103 902 992 cestujících. Pro zajímavost v roce 1930 odbavilo letiště v Atlantě 16 letů denně. Víc se v té době létalo jen z New Yorku a Chicaga.
V roce 2013 bylo otevřeno nejvýš položené civilní letiště na světě, a to v 4411 metrech nad mořem v tibetské prefektuře Kardze. Letiště má jen jednu runway, dlouhou 4200 metrů. První let na toto unikátní letiště trval hodinu a byl vypraven z města Čcheng-tu, z nějž by dřív cesta autobusem trvala dva dny.
Největší letiště, co se plochy týká, najdete v Saudské Arábii. King Fahd International Airport u Dammámu přesto není nijak zvlášť významným uzlem letištní dopravy, spíš megalomanským projektem, neboť z 77 600 hektarů, které zabírá, je využíváno pouhých pět procent a co do vytíženosti se toto letiště nedostalo ani do první světové dvacítky.
Letiště Heathrow v Londýně dokázalo v roce 2017 odbavit 78 milionů cestujících a to i přes to, že má pouze dvě runwaye. Je tedy nejvytíženějším evropským letištěm. Kvůli nedostatku prostoru Londýn uvažoval např. o výstavbě umělého ostrova na Temži, který by sloužil jako letiště nové, ale vzhledem k výšce předpokládaných nákladů z toho prozatím sešlo.
8
Fotogalerie

Připoutejte se, prosím aneb 8 nej letišť z celého světa

Ukážeme vám letiště, která jsou něčím výjimečná, ať pro příště víte, kde jste zrovna přistáli.

Letiště vznikala už za první světové války. Po válce se postupně rozrůstala a z vojenských účelů se přeorientovávala na ty civilní. V roce 1922 bylo otevřeno první letiště, které takovým vývojem neprošlo - bylo stavěno rovnou pro civilní přepravu. Překvapivě to nebylo v USA, které jsou dnes velmocí i v letecké dopravě (celkem je tu asi 15 000 letišť), ale v tehdy německém Königsbergu (dnes Kaliningrad).

U nás máme letišť podstatně méně, dohromady 74, a těch veřejných mezinárodních jen pět. Jde o Letiště Václava Havla v Praze, pak letiště brněnské, karlovarské, ostravské a pardubické. To pražské v loňském roce odbavilo 15,4 milionů cestujících při 148 tisících vzletech a přistáních letadel. O kolik lidí za rok víc se odbaví na nejvytíženějším letišti světa a další světová letištní nej se dozvíte v naší fotogalerii: