ostrov Mon

ostrov Mon Zdroj: Profimedia.cz

Samozřejmě, že nelze vynechat hlavní město a to nejen kvůli jedné z nejfotografovanějších soch světa, tedy Malé mořské víle. Sídlo dánské královny, zábavní park Tivoli, muzeum antických soch Ny Carlsberg Glyptotek, most spojující Kodaň se švédským Malmö – to jsou jen hlavní atrakce, za nimiž sem turisté míří. Kodaň je navíc jedním z měst s nejlepší životní úrovní a zároveň s nejšetrnějším přístupem k přírodě na světě.
Roskilde leží jen 35 kilometrů od Kodaně a bývalo sídelním městem králů. V cihlové katedrále sv. Lukáše je tu pohřbeno 22 dánských panovníků, mj. i Harald Modrozub, vikingský král, který přijal v roce 965 křest a zavedl v Dánsku křesťanství.  Dále v Roskilde doporučujeme navštívit muzeum věnované vikingským lodím. A město určitě něco říká i hudebním fanouškům, každoročně se tu totiž v červenci koná největší hudební festival severní Evropy.
Ostrov Bornholm, který leží v jihozápadní části Baltu, je rájem cyklistů. Na kole se dostanete k největší středověké pevnosti Hammershus i ke skalnatému pobřeží. Jezdí se sem samozřejmě také za vodními sporty – nejčastěji si tu turisté vyzkoušejí windsurfing, kajak a potápění.
Hlavní město Jutského poloostrova a druhé největší město dánského království Aarhus dokáže svým návštěvníkům nabídnout stejně pestrou podívanou jako Kodaň. Významný přístav byl založen kolem roku 900 Vikingy. Dnes si tu na své přijdou milovníci moderní architektury – dánskou radnici postavil slavný architekt Arne Jacobsen ve 40. letech, při revitalizaci přístavu pak byla nedávno dokončena další unikátní budova – Isbjerget (Ledovec). Ale návštěvy litovat nebudou ani vyznavači starých časů, tradiční hrázděné domy lze obdivovat ve skanzenu Den Gamble By. V září se sem navíc jezdí za gurmánskými zážitky na Festival jídla.
Renesanční zámek Kronborg v Helsingoru byl podle Williama Shakespeara tím místem, kde Hamlet pronesl své „být, či nebýt“, ač byl v dramatu přejmenován na Elsinore. Původní hrad z roku 1420 byl v 16. století přestavěn ve stylu holandské renesance. Ani ne o století později vyhořel a stavělo se znovu, tentokrát už do podoby, v níž ho uvidíte i dnes. V kasematách zámku spí takoví dánští Blaničtí rytíři. Konkrétně jeden rytíř – Ojíř Dánský, respektive jeho socha. Rytíř se prý vzbudí, až bude zemi nejhůř a pomůže jí zahnat nepřátele.
8
Fotogalerie

Křížem krážem jednou z nejšťastnějších zemí světa aneb co nevynechat při cestování po Dánsku

Jaká zajímavá místa na vás čekají při objevování Jutského poloostrova a přilehlých ostrovů a ostrůvků.

Víte, že Dánové bývají pravidelně vyhlašováni jedním z nejšťastnějších národů světa? Pravděpodobně za to může jejich pohodový životní styl – hygge, kdy si umí užít čas odpočinku, strávený s přáteli, nebo s dekou a knížkou u krbu. Ale konec léta je v Dánsku ještě velmi příjemný s teplotami kolem 20 stupňů a tak je, spíš než na posezení u kamen, vhodný čas vydat se poznat zemi Vikingů a Hanse Christiana Andersena prostřednictvím památek. Třeba se při tom na vás přelije něco z dánského optimismu a radosti ze života. Dánsko si zamilujete, i pokud jste jako většina místních vyznavači cyklistiky, a potěší též ty, které lákají výhledy na mořské dálavy, neboť ze žádného místa v zemi to není k moři dál než 52 kilometrů. Která místa nejmenšího skandinávského státu byste rozhodně neměli minout, najdete v naší fotogalerii.