Lipno

Lipno Zdroj: profimedia.cz

Jeseníky
Frýdlantsko
Znojmo
Litovelské Pomoraví
Český ráj
10
Fotogalerie

Sezona ještě nekončí. Přinášíme vám 10 skvělých tipů na prodloužený víkend v ČR

Co se slunnými víkendy, když už máte dovolenou v cizině za sebou? Na rodné hroudě si užijete všechno: hledání pokladů, bydlení za zdmi kláštera, dávku sportu i jízdu za vínem.

1) Jeseníky – Poklad na Stříbrném potoce

Utahat děti je jeden z hlavních cílů rodičů na každé dovolené. V Jeseníkách to jde bezvadně. Třeba v Adrenalinovém parku na Ranči Orel v obci Česká Ves. Pohon na všechny čtyři mohou raubíři vyzkoušet buď na terénních čtyřkolkách, nebo na koni. Horské minikáry nebo letní tubing zase čekají v areálu Ramzová a letní bobovou dráhu sjedete v Petříkově. Velmi výhodný je i okruh na horských kolech z Černé Vody kolem Smolného vrchu. Dokonce i šestikilometrová procházka horským terénem ze Šeráku přes Obří skály do Ramzové může mít příjemně zničující charakter. Vinnetou našel poklad na Stříbrném jezeře, vy ho můžete v Jeseníkách objevit na Stříbrném potoce. Přírodním skvostem tu jsou kaskádové vodopády, kterým se říká Nýznerovské.

2) Frýdlantsko – Fitness na tři dny

Zapomeňte na posilovnu, dlouhé procházky po frýdlantské krajině vás dostanou do figury zdravěji. V Hejnicích se dejte po zelené trase a vydrápejte se na Frýdlantské cimbuří a Polední kameny, kde vášnivé geocachery čeká odměna. Bez povšimnutí nenechte ani vyhlídku Ořešník. Špatným tréninkem není ani výšlap na rozhlednu Heřmanice, jež vypadá jak okurka. Zdolat musíte sto schodů, ale zase za tu podívanou nezaplatíte ani kačku. Spočiňte chvíli i v samotném Frýdlantu. Nedávno tu zrekonstruovali zámecký pivovar a ještě dříve mechanický betlém, na němž se autor nadřel celých šedesát let. Najdete ho v podstávkovém domku nedaleko náměstí. V kuchyni samotného zámku si zase můžete prohlédnout největší sbírku měděného nádobí u nás.

3) Lipno – Letní bruslení

Nechcete se pustit hůlek, i když sněhu dávno odzvonilo? Nasaďte in-line brusle a užijte si aktivní víkend na Lipně s Nordic Blading. Pokud si budete chtít dát rest a na chvíli posedět v restauraci, nemusíte si ani sundávat brusle. Jsou tu připraveni na všechno. Dokonce i na noční sportovce. Celá přes dvacet kilometrů dlouhá trasa je totiž osvětlená. Až odložíte sportovní náčiní, poležte na pláži nebo si udělejte výlet do nedalekého Českého Krumlova či na zříceninu hradu Vítkův Kámen, kde se vám rozprostře nádherný výhled na celé Lipno. Vynachválit si to tu nemohou ani rybáři. Právě odsud si vozí své kapitální úlovky.

4) Znojmo – Opilý víkend

Znojmo je skvělým místem, ze kterého se dá vyrážet za vinnými slastmi. Začít můžete třeba na kole. První zastávka by měla patřit staré vinařské obci Havraníky, v níž se sklípky táhnou v délce několika set metrů. Dál pokračujte na věhlasnou vinici Šobes nebo do jednoho z největších křížových sklepů na světě v Příměticích. Pokud se vám nebude chtít druhý den příliš hýbat, skočte na Vinobus. Má přes padesát kilometrů dlouhou trasu a na svém kontě třináct zastávek. Zůstat některý den ve Znojmě se také vyplatí. Zvláště o prázdninách, kdy se tu pořádají noční prohlídky města spolu s degustací vína na netradičních místech. Koštovat budete i sekt, který šarmantně otevírají sabráží.

5) Litovelské Pomoraví – Pusťte stres k vodě

Prohlédnout si nenarušené lužní lesy Litovelského Pomoraví po naučných stezkách je jedna možnost, projížďka na raftu po řece Moravě je však také super volba. Dívejte se po bobrech, je jich tu spousta. Po projížďce zajděte do expozice pod širým nebem Sluňákov. Pořádají tu zajímavé programy a půjčují kola. K hanáckému skanzenu Příkazy naopak dojdete po souši. Mají zde tradiční hanácký statek, špaletové stodoly a spoustu zemědělských strojů. Pokud byste chtěli vidět klikatící se meandry řeky z ptačí perspektivy, vylezte v Litovli na věž. Za hodinku odtud pak dojdete k Mladečským jeskyním. V parném létě se můžete vykoupat v přírodním jezeře Poděbrady hned u Olomouce.

6) Český ráj – Pohádkový odpočinek

Už jste někdy bydleli na hradě? Vyzkoušejte středověkou Kost. Pro výletníky má připravený celý apartmán. Z okna se budete kochat divokým údolím Plakánek, jež si určitě musíte projít. Uvidíte zachovalý vodní mlýn, pramen Roubenku i pískovcové lomy. Krajina Sobotecka ukrývá i dvě malebné vesničky jak z dob našich prababiček, Nepřívěc a Vesec. Jsou od sebe dvacet minut chůze a pyšní se zachovalými roubenými domky, stodolami a chlévy. Na některých staveních jsou dodnes patrná data jejich vzniku. Stejný čas autem navíc zabere cesta do Prachovských skal, jež jsou dalším skvělým tipem, jak strávit den.

7) Františkovy Lázně – Bahenní lázně i sopky

Návštěva lázeňského města nemusí znamenat jen ponoření po krk do vany plné bahna v některém z lázeňských domů. Námětů na to, co zažít a vidět, je zde na mnoho dnů. Cesta do pravěku vám odtud potrvá jen patnáct minut autem, než dojedete do Národní přírodní rezervace Soos. Projít se tu můžete po dně vyschlého jezera a pozorovat při tom bublající bahenní sopky. Cestou zpátky se zastavte v Žírovicích. Od května do září tu můžete obdivovat krásu exotických motýlů v Motýlím domě. Super je také cyklovýlet na hrad Seeberg přes lesopark Amerika. Přímo ve městě pak zajděte do Magického válce či Zrcadlového labyrintu, kde si dejte pozor na slepé uličky.

8) Adršpach – Babička, převozník ve skalách a kovbojové

Vykonat cestu do Ratibořic a Babiččina údolí je skoro povinnost každého Čecha. Adršpašský region ale nabízí mnohem víc než jen tuto kultovní památku. Ubytujte se třeba v Malých Svatoňovicích. První kroky asi povedou na rozhlednu Žaltman v Jestřebích horách. Vezměte si košík a bandasku, v létě je tu spousta hub a borůvek. Asi za dvacet minut od vašeho základního tábora jsou překrásné Adršpašské skály. Sedněte na lodičku a nechte se pobavit vtipným výkladem převozníka. Možný je i výlet za kovboji. Westernové městečko Jívka sice není běžně přístupné, ale při troše štěstí se s majitelem dá na prohlídce domluvit.

9) Toužimsko – Dovolená v klášteře

Potřebujete si vyčistit hlavu a na pár dní utéct před světem? Zavřete se do kláštera a vyzkoušejte si mnišský život v Opatství Nový Dvůr u Toužimi. Jen pro pořádek – budete tu bez mobilu a internetu. Užijete si ticha, co hrdlo ráčí, přečtete knihy, ale můžete i přiložit ruku k dílu při obyčejné manuální práci. Místní benediktini jsou zručnými zemědělci. Potkat je přes den v montérkách není nic neobvyklého. Ručně vyrábějí například skvělou hořčici podle originální trapistické receptury a ve francouzském stylu. Pokud by o tento druh relaxu měly zájem ženy, musí se obrátit jinam. Tady se nabízí netradiční lék na pocuchané nervy výhradně mužům.

10) Valašsko – Výlet za tradicemi

Výhodným výchozím bodem při pobytu na Valašsku je Rožnov pod Radhoštěm. Je tu všechno od známého skanzenu po sportovní vyžití. Jste-li tu s partou, můžete pustit uzdu svému adrenalinu třeba na outdoorovém přírodním hřišti či military paintballu. Jeden den můžete strávit i mezi skalami. Nabušení sportovci odsud dojedou za slabou půlhodinku k obzvláště náročné skále Medůvka. Koupat se zase dá na nedaleké přehradě Horní Bečva. Nesmíte vynechat ani výlet po beskydských horách a dojít až na Pustevny s překrásnou lidovou architekturou. Fotoaparát tu při výšlapu patří k povinné výbavě. Po cestě bude hodně co obdivovat.