Irský vodopád Powerscourt rozhodně není nejvyšší, nebo nejobjemnější. Zato je neskutečně malebný. Voda v něm nezuří, ale jen tak líně teče ze skály dolů. Okolí vodopádu přímo vybízí k pikniku. Možná je to i díky tomu, že vodopád je součástí parku venkovského sídla Powerscourt Estate.

Irský vodopád Powerscourt rozhodně není nejvyšší, nebo nejobjemnější. Zato je neskutečně malebný. Voda v něm nezuří, ale jen tak líně teče ze skály dolů. Okolí vodopádu přímo vybízí k pikniku. Možná je to i díky tomu, že vodopád je součástí parku venkovského sídla Powerscourt Estate. Zdroj: Profimedia

Údolí Cirque de Gavarnie na francouzské straně Pyrenejí uzavírá skalní amfiteátr, který nabízí nádhernou podívanou. Victor Hugo toto místo popsal jako "přírodní Koloseum". Po jeho obvodu je několik vodopádů, přičemž ten nejvyšší padá ze čtyř set metrů a napájí řeku Gave de Gavarnie.
Vodopád Dynjandi na Islandu vás překvapí svým nezvyklým tvarem a také hlukem. Jeho jméno v překladu znamená "řvoucí", nebo "hřmící". Voda padá přes sedm malých kaskád. Vodopád se dvojnásobně rozšiřuje. Na vrcholu má šířku třicet metrů a při dopadu šedesát metrů. To všechno působí dojmem, který jinde jen tak mít nebudete.
V Norsku můžete narazit na řadu úžasných míst. Jedním z nich je i unikátní vodopád Latefossen, který stéká ze skalního hřebene ve dvou samostatných ramenech a spojí se až těsně před mostem. Ten také stojí za pozornost. I přes svoje stáří zvládá nápor vody včetně jarního tání.
Švýcarsko skrývá řadu nádherných vodopádů a přírodních památek. Rýnský vodopád můžeme najít nedaleko hranic s Německem. Nad vodopádem se tyčí romantický hrad Laufen. Turisté mohou na lodích dojet na skálu uprostřed vodopádu a nechat se obklopit masou valící se vody. Z této skály je vyfocen i ukázaný snímek.
Tento vodopád se jmenuje Gullfoss, což v překladu z islandštiny znamená zlatý. Svoje jméno dostal podle třpytících se kusů slídy ve zvířených říčních usazeninách. Ve 20. století byla snaha postavit na řece vodní elektrárnu, která by ovšem vodopád zničila. Proti tomu se postavila místní rodačka Sigríður Tómasdóttir, která prohlásila, že pokud by mělo dojít ke stavbě, tak skočí do vodopádu a ukončí svůj život. Ze stavby nakonec sešlo. Vodopád se stal majetkem státu a byl okolo něj vyhlášen národní park. Sigríður Tómasdóttir byla vnímána jako zachránkyně vodopádu a po její smrti byl u něj postaven její pomník. A tak se dnes i díky ní můžeme potěšit pohledem na jeho třpytivé vody.
7
Fotogalerie

Nádhera valící se vody aneb 8 nejkrásnějších vodopádů Evropy

Každý, kdo měl to štěstí a mohl se podívat na některý z velkých vodopádů světa, rád na tu chvíli vzpomíná. Řeka tříštící se o kameny v malých kapičkách vzlétá k nebi a vytváří příjemné prostředí uprostřed horkého dne. Na nekonečně se valící mase vody je prostě něco  magického.  Připravili jsme pro vás osm nejnádhernějších vodopádů z různých koutů Evropy.  

Země jako Švýcarsko, Island nebo Norsko můžeme považovat v oblasti výskytu vodopádů za evropské velmoci. Krásnou podívanou ale mohou předvést i další země, které na svém území mají dostatek hornaté nebo kopcovité krajiny. Díky tomu se za vodopády můžeme vydat i do Rakouska, Francie, nebo dokonce Irska.

Na nejkrášnější evropské vodopády se podívejte do galerie: