Seattle Public Library, USA

Seattle Public Library, USA Zdroj: Profimedia.cz

V roce 1989 vyhlásila egyptská vláda soutěž na velkolepý projekt nové Alexandrijské knihovny. Vyhrála ji norská architektonická kancelář Snohetta s návrhem, jehož dominantou se stala fasáda obložená žulovými deskami, na nichž jsou vyryty nápisy v různých písmech včetně run, Braillova písma a čárového kódu.
Knihovna a výukové centrum Ekonomické univerzity ve Vídni otevřené roku 2013, nese nezaměnitelný rukopis nejslavnější architektky světa Zahy Hadid. Interiér tvoří 28 metrů vysoké atrium, z nějž se po rampách a ochozech vchází do studoven. Dominantou je obří okno s výhledem do přilehlého parku a na město.
V loňském roce byla v severočínském městě Tchien-ťin otevřena knihovna, která pojme přes milion knih a jejích pět podlaží zabírá více než 33 tisíc metrů čtverečních. Knihovně se přezdívá „Oko“ a jde o futuristickou stavbu i v interiéru. "Navrhli jsme ji jako takovou jeskyni, která funguje jako nekonečný regál pro knihy," vysvětluje jeden z architektů slavného nizozemského studia MVRDV.
Skleněnou horou z lotyšské pohádky se nechal při návrhu Národní knihovny v Rize inspirovat litevský rodák, uznávaný architekt Gunnar Birkerts působící od konce 50. let v Americe. Jeho projekt z počátku 90. let se kvůli nedostatku financí dlouho nedařilo realizovat. A tak byla nová knihovna na břehu řeky Daugavy otevřena až v roce 2014.
Industriální přístav v dánském Helsingoru byl před osmi lety přestavěn na moderní kulturní centrum s knihovnou, která se může pochlubit čítárnou přes tři podlaží. Architekti z AART Architects zachovali původní cihlovou fasádu průmyslových budov, kterou překryli efektní „oponou“ ze skleněných hranolů.
8
Fotogalerie

Novodobé chrámy knih: Nejzajímavější knihovny podle současných architektů

Tipy na výlety pro vášnivé čtenáře, kteří jsou zároveň milovníky moderní architektury.

Nejslavnější a největší starověkou knihovnou byla ta Alexandrijská, postavená ve třetím století před naším letopočtem. V roce 2002 byla v Alexandrii pod stejným názvem otevřena knihovna nová od norského architektonického studia Snohetta. Podívali jsme se proto, jak si tuto bohulibou instituci současní architekti představují a to nejen ti norští v Egyptě.

Veřejné i univerzitní knihovny otevřené po roce 2000 často ohromí, ještě než čtenář překročí jejich práh. Dokáže se však v originalitě některá z nich vyrovnat návrhu Kaplického „chobotnice“, tedy nerealizované budovy Národní knihovny, kterou v roce 2007 vybrala mezinárodní porota a kvůli které se strhl takový poprask? Podívejte se do naší fotogalerie: