Stromboli, Itálie

Stromboli, Itálie Zdroj: Profimedia.cz

Za nejkrásnější sopku bývá kvůli její sněhové čepici považována Parinacota (6380 m n. m.) na hranicích Bolívie a Chile. Nejhezčí pohled na ni je z chilské strany, přes jezero Chungara. Jde o neaktivní vulkán, lze se tedy bez problémů dostat až k jeho vrcholu a to nejlépe po přístupových cestách z bolivijské strany.
Výlet k aktivní sopce je už o něco větším dobrodružstvím. K nejaktivnější sopce Etiopie Erta Ale trvá výstup zhruba čtyři hodiny a náročný je zejména kvůli horku. Nebezpečný je však nejen vzhledem k přírodním podmínkám. Naposledy tu byl eritrejským ozbrojencem zastřelen německý turista v prosinci loňského roku. A tak je otázka, zda pohled na unikátní lávové jezero na vrcholu, které si zahrálo ve filmu Souboj Titánů z roku 2010, za takový risk stojí.
Je považována za jednu z nejnebezpečnějších aktivních sopek, ale zároveň je jednou z těch nejkrásnějších – zelená Taal na Filipínách. Sopka je ostrovem na stejnojmenném jezeře a přezdívá se jí sopka uvnitř sopky, neboť jezero, které ji obklopuje, bylo dřív jejím ústím. Taal najdete jen několik desítek kilometrů od Manily a ač se naposledy probudila v roce 1977, je bedlivě sledovaná, neboť by její erupce dnes v okolí napáchala obrovské škody.
Kilauea na Havaji, která podle Havajanů chrlí lávu nepřetržitě od roku 1983, zalila roztavenou horninou začátkem května i června široké okolí a zničila několik stovek domů. V klidnějších dobách však jde o sopku oblíbenou turisty, neboť se z ní láva vylévá do oceánu. Do roku 2014 toto přírodní divadlo mohli zvědavci pozorovat přímo z vody, pak už jen z bezpečí vyhlídky Halemaʻumaʻu.
Vzhledem k tomu, že italská Stromboli tvoří erupce zhruba každých 20 minut a navíc je způsob, kdy „plive“ lávu vzhůru a ta pak padá většinou zpátky do kráteru, pro pozorovatele relativně bezpečný,  je  vyhledávaná turisty. Turistický ruch tudíž tvoří hlavní příjmy obyvatel ostrova. Ale sopka místním nejen dává, nýbrž i bere. V roce 2002 byla kvůli zvýšené vulkanické činnosti poškozena část vesnice Stromboli, o rok později to odnesla druhá vesnice na ostrově - Ginostra.
8
Fotogalerie

Horká láva, jedovatý plyn i sněhová čepice: Podívejte se na fascinující sopky z celého světa

I vyhaslé sopky dokážou přitáhnout naši pozornost. A co teprve ty aktivní? Ukážeme vám místa, kde se můžete téměř dotknout žhavé lávy, i ta která už jsou léta v klidu a výstup na ně je bezpečný.

Slavný německý vulkanolog Tom Pfeiffer tvrdí, že: „Sopečná aktivita je možná nejvíc fascinující síla na planetě.“ A také jedna z nejnebezpečnějších. V roce 1815 zabila erupce indonéské sopky Tambora desítky tisíc lidí.

Přesto, že dnes jsou všechny aktivní sopky pečlivě monitorovány, odhadnout příští erupci spolehlivě nelze. Jinak by si nevyžádal výbuch sopky Volcán de Fuego v Guatemale letos začátkem června tolik obětí (tři dny po výbuchu jich napočítali záchranáři 99). Jistě je tedy bezpečnější prohlédnout si zajímavé sopky z celého světa v naší fotogalerii, než za nimi cestovat.