Rybáři na jezeře Kivu

Rybáři na jezeře Kivu Zdroj: Jana Ašenbrennerová

Rybáři na jezeře Kivu
Rybáři na jezeře Kivu
Rybáři na jezeře Kivu
Rybáři na jezeře Kivu
Rybáři na jezeře Kivu
9
Fotogalerie

Malárie, piráti a malé výdělky aneb Těžký život rybářů na jezeře Kivu

Před úsvitem a při soumraku vyjíždějí na jezero Kivu v hojném počtu místní rybáři. Často si zpívají, udávají rytmus pro veslování a zároveň si tak zpříjemňují cestu za prací. Na jezeře tráví mnoho času, mnozí každý den, někteří většinu svého života.

Jezero se rozkládá na hranici Demokratické republiky Kongo a sousední Rwandy. Rybáři vyplouvají na jezero kolem páté hodiny večerní, zakotví v určité části a rozhodí sítě. Ty jsou obrovské a rozprostřít je systematicky z malé loďky je fyzicky náročná práce, která zabere dost času. Pak už jen muži čekají, tiše si povídají a jedí bambus nebo kukuřici.

Návrat k rodinám

Když je čas sítě vytáhnout, je už tma. Rybáři se vracejí zpátky do přístavu v pozdních nočních hodinách. Po rybolovu mají pár hodin na odpočinek, než zase znovu, ještě za tmy, vyrazí zpět na jezero, aby tak celý proces zopakovali brzy ráno. Sítě se často rybolovem poškodí, a tak je rybáři nebo jejich pomocníci pravidelně kontrolují a spravují.

Ulovené ryby jsou drobné a není jich mnoho. Na místním trhu je pak prodávají manželky nebo děti rybářů. Jsou k dispozici syrové, ale také upravované, uzené nebo sušené. Výdělek je nepatrný, sotva k uživení často početné rodiny. Někteří muži mají totiž deset až patnáct dětí.

Nebezpečí číhá stále

V době konfliktu, který je momentálně umírněný a do určité míry pod kontrolou, bylo rybaření nebezpečné hlavně z důvodů nepředvídatelné situace: útok mohl přijít kdykoliv a odkudkoliv.

I v dnešní době však čekají rybáře na jezeře různá nebezpečí. Nejčastější je malárie, která se v této oblasti vyskytuje hojně. Komáři, kteří ji přenášejí, jsou aktivní nejvíc při soumraku a za úsvitu, právě v době, kdy jsou rybáři na jezeře. Téměř všichni prodělali tuto nemoc, mnohdy i několikrát, což sice upevňuje jejich imunitu, ale v době léčby přicházejí o výdělek.

Romantický i trpký

Ani pirátství není v této zemi žádnou výjimkou. Často se stává, že rybářskou loď přepadnou bandité a veškeré sítě a jiné náčiní rybářům ukradnou. Pořídit si nové je přitom pro tyto muže, kteří se živí těžce a za malé výdělky, nepředstavitelný výdaj.

Život rybářů v Kongu možná působí na první pohled romanticky, avšak na ten druhý je zřejmé, že jejich úděl je dost trpký.