Kde ochutnáte ty nejlahodnější lískové oříšky

Kde ochutnáte ty nejlahodnější lískové oříšky Zdroj: Lenka Požárová

Čokoládové krémy, bonbony, koláče, dokonce focaccia sypaná lískovými oříšky – v Piemontu se lískáče naučili využívat dokonale
Čokoládové krémy, bonbony, koláče, dokonce focaccia sypaná lískovými oříšky – v Piemontu se lískáče naučili využívat dokonale
3
Fotogalerie

Kde ochutnáte ty nejlahodnější lískové oříšky? V italském kraji Piemont

Zvyklí jsme na rozlišování odrůdy u jablek i brambor. Ale napadlo by vás pídit se po původu lískového oříšku? Naše obchody jsou přeplněné lískáči většinou turecké či gruzínské provenience, jenže není oříšek jako oříšek.


Turecka pochází zhruba sedmdesát procent světové produkce lískových oříšků, významnou část na trh dodává i Itálie, Gruzie, USA a Španělsko. Kromě toho, že lískové oříšky jsou chutné, pomáhají snižovat krevní tlak, a tím i riziko kardiovaskulárních nemocí. Ty nejlahodnější lískové oříšky rostou v italském kraji Piemont. Odrůda Tonda Gentile del Piemonte má vytříbenou chuť, aroma, a dokonce i ochranu původu. Není divu, že úroda je na podzim pravidelně rozebrána nejnáročnějšími chocolatiéry a cukráři.

Slavnost lískových oříšků

Projíždíte-li oblastí Langhe, ohraničenou městy Asti, Cuneo a Alessandria, spatříte spoustu lískových hájů. V srpnu se v městečku Cortemilia každoročně koná dokonce několikadenní slavnost lískových oříšků zvaná Sagra della nocciola IGP Piemonte. Po cestě do městečka pomalu mizí kopce s vinohrady, kde se pěstuje vyhlášené červené víno Barolo či Barbaresco, a objevují se sady lísek. V Cortemilii mířím k vratům s nápisem Fratteli Caffa, kde se ukrývá firma, která jako první na světě začala v roce 1856 zpracovávat lískové oříšky.

Jeden z majitelů mi nejdřív ukazuje starý stroj na louskání oříšků, jejž tu vynalezli. Pak mě bere do místnosti s moderními stroji na louskání, kde neslyším vlastního slova. Ženy s ucpávkami v uších tu přebírají vyloupané lískáče. Je třeba je roztřídit podle velikosti, a tak tu pracují doslova s pravítkem v ruce. Oříšky následně praží a obalují v soli, v hořké či mléčné čokoládě. Nejvíc mě dostaly jejich pražené lískáčky obalené v bílé čokoládě a pak v mletém chilli. Pečou tu i lískooříškové sušenky amaretti nebo lískooříškový koláč, který je v kraji pojmem. Podává se často s krémem zabaione a zapíjí sklenkou místního perlivého dezertního vína moscato d’Asti nebo Passito.

Ochutnávka…

Lískooříškový koláč Torta di nocciole se tradičně připravuje jen z lískáčků, cukru, vajec a másla. Uvnitř je krásně vlhký, na povrchu křupavý. V cukrárně La Corte di Canobbio na náměstí (Piazza) Molinari v Cortemilii se seznamuju s Giuseppem.

Cukrářem se nevyučil, pečení prostě odkoukal od maminky. Prozrazuje mi, že jeho lískooříškový koláč peče podle jejího receptu, a přidává navíc kakao a kvasnice. Lískové oříšky nejprve praží při sto šedesáti stupních asi tři čtvrtě hodiny. Část jich rozemele najemno, část nechá hrubších. Ochutnávám i jeho pusinky, s lískovým oříškem uvnitř. Skvělé jsou jeho ricci, čokoládové lanýže z tmavé čokolády s rumem obalené v drcených lískových oříšcích.

Krémová pochoutka

Firma Cioccolato Piemont dělá nocciolata cremosa, tedy skvostný lískooříškový krém s čokoládou. Pod značkou Venchi můžete zase ochutnat povedený krém složený z čokolády, pasty z lískových oříšků, cukru a překvapivě nečekaného, ale chuťově bezchybného olivového oleje.

Krém z čokolády a lísko-oříškové pasty, kterému se tu říká gianduia, vznikl v Turíně za blokády během napoleonských válek. Lískovými oříšky chtěl cukrář Michele Prochet tenkrát jen nastavit nedostatkovou čokoládu. Gianduiotto je zase slavný typický čokoládový bonbon s lískooříškovou pastou tvaru obrácené loďky, který vymyslel turínský chocolatier Cafarell.

Varianty chutí

V Piemontském kraji lískáče nakládají do akátového medu, dělají z nich sušenky, čokoládové lanýže, zmrzlinu, přidávají je do italského „tureckého medu“ torrone nebo přidávají spolu s kávou a čokoládou do dortíku Bonet della nona, vařeného v páře. V pekárně Cravero ve vesničce Barolo je přidávají i do vyhlášených tyčinek grissini. Narazila jsem i na pečení v lískových oříšcích s lískooříškovou omáčkou nebo na focacciu hustě sypanou sekanými lískovými oříšky. Skvělý je i olej z těchto oříšků, který se hodí do salátů nebo na ozdobení krémových polévek. Oříšky můžete koupit pražené, drcené nebo obalené v čokoládě v místních obchodech či na trzích. Velký výběr mají například v městečku Alba v obchůdku Specialità Alimentari di Piazza Duomo.