Rostislav Štefánek - Pod ledem

Rostislav Štefánek - Pod ledem Zdroj: Czech Nature Photo

Rostislav Štefánek - Pod ledem
Mojmír Ševčík - Pelikán
František Dulík - Poslední bojovník
Václav Bystřický - Králiček ohnivý
Jana Mašterová - učesaná země
11
Fotogalerie

Nejlepší fotografií přírody soutěže Czech Nature Photo 2018 je snímek Rostislava Štefánka „Pod ledem“

Nejlepší fotografií přírody se stal letos snímek „Pod ledem“ Rostislava Štefánka, jak o tom rozhodla mezinárodní porota soutěže Czech Nature Photo. Ta vybírala z celkem devíti kategorií. Vyhlášení vítězů proběhlo při slavnostním ceremoniálů 19. dubna v Czech Photo Centre, kde jsou vítězné i nominované snímky také k vidění.

„Porota se jednomyslně shodla, že fotografie roku „Pod ledem“ výjimečným způsobem spojuje cit pro výtvarné pojetí fotografie, kompozici s vynikající technickou kvalitou a působivostí námětu,“ popisuje Michal Krause, předseda poroty Czech Nature Photo. Podle autora byla vítězná fotografie dílem náhody. Vznikla při jarním potápění v zatopeném lomu Výkleky nedaleko Přerova, který byl téměř celý pod ledem. Díky znalosti lokality se společně s fotografem Viktorem Vrbovským vydali k zatopenému stromu, kde se osamělá štika ukrývala.

Zasklený v oceánu

V kategorii Savci zvítězil Jiří Karbus se snímkem „Zasklený v oceánu“, který zachycuje delfína poblíž Kanárských ostrovů. Autor se profesionálně věnuje podvodnímu focení přes deset let, je držitelem mnoha mezinárodních ocenění a jeho snímky z podvodního světa se pravidelně objevují na titulních stranách odborných časopisů. Právě delfíni donutili Karbuse se naplno věnovat podvodnímu fotografování. Mezi nominovanými byli dále Igor Mikula s fotografií „Klokan nenápadný“ a Vladimír Čech mladší se snímkem „Tygr a bouře“.

Prvenství v kategorii Ptáci získal Martin Tomáš se snímkem „Železničář“, ten už měl v hlavě dlouho vymyšlený, ale čekal na správný okamžik. V nominacích se představili Libor Šejna s fotografií krkavce s názvem „Ve vánici“ a Lukáš Martínek s fotografií „Ochránce“, na níž si terej australský vymezuje prostor vůči fotografovi.

V konkurenci kategorie Plazi, obojživelníci a podvodní život zvítězil Rostislav Štefánek, který byl zvolen i absolutním vítězem s fotografií štiky „Pod ledem“. Do nominací se dostal také Viktor Vrbovský s ropušákem a Igor Mikula s mistrem v maskování pagekonem lupenoocasým.

Kategorií Bezobratlí - hmyz, korýši, měkkýši a další, která nabízí velké fotografické vyžití, zvítězil Fratišek Dulík se snímkem mravenčí siluety pořízené brzy ráno při svitu slunce s názvem „Poslední bojovník“. Do nominací se probojovali rovněž Igor Mikula s cikádou a Jakub Hodáň se snímkem „Starostlivá matka“.

Hroch Slávek

Český les, který byl jednou z dalších kategorií Czech Nature Photo, nabízí nekonečné možnosti ztvárnění české přírody. V této kategorii porotu nejvíce zaujal snímek „Mlhavé ráno v Beskydech“ Josefa Bosáka, který se fotografii přírody věnuje od útlého věku. Nominace ovládly fotografie Davida Mahovského „Před východem slunce a „Strážce věže“ Ondřeje Balého.

Jana Mašterová získala prvenství v kategorii České zemědělství a venkov s fotografií „Učesaná země“, která zobrazuje krajinu po zemědělských pracích. Se snímkem ze života včel „Spící královny“ uspěl v nominacích Milan Motyka a Michal Kolář zachytil příběh kováře koní.

„Slávek“ je jedním z ikonických zvířat pražské Zoo. Slavným se stal při povodních v roce 2002, kde zůstal uvězněný v pavilónu savců a při snaze dostat se ven vyboural jedno z oken. S touto fotografií hrocha pořízenou v protisvětle vyhrál kategorii Zvířata v lidské péči Roman Vodička. Dále do nominací postoupili rovněž Martin Veselý a jeho „Zasklený gepard“ a Michal Dobeš se snímkem vlka s názvem “Strach“.

Partnerem ceny za nejlepší fotografii české přírody je Správa Krkonošského národního parku. Tato kategorie je nejvíce univerzální, co se týče námětu, a proto zde byla největší konkurence mezi autory. Zvítězil Václav Bystřický s fotografií králíčka ohnivého s názvem „Konečně je tady jaro!“. Mezi nominovanými jsou Petr Salinger a jeho „Vlha a nakladač“ a Zdeněk Jakl s levitujícím „Skokanem skřehotavým“.

Specifickou kategorií byla Příroda v Praze, jejímž partnerem je Magistrát hlavního města Prahy. „Z  vybraných snímků je vidět, že i  v  hlavním městě lze pořídit unikátní záběry. Praha má krásnou přírodu a je stále co objevovat.“ říká radní hl. m. Prahy Jana Plamínková. S „Labutí královnou“ získal první místo Petr Kocourek. V nominacích se umístili Jiří Durdík s cukrujícími se holuby a ikonický muflon z pražské Krče Ivana Mikšíka.

Porota se rozhodla navíc k vyhlášeným oceněním udělit speciální cenu Vladimíru Čechovi mladšímu za sérii fotografií obyvatel českého lesa pořízenou pomocí fotopastí. Porotci ocenili projekt jako celek, jehož prostřednictvím dává možnost nahlédnout do skrytého života zvířat. Díky úsilí a nadšení autora se můžeme seznámit s unikátními a vzácnými živočichy, kteří svádějí nelehký boj o své místo v české přírodě. Dále porota ocenila trojici z nejmladších autorů – Jakuba Klímu, Mojmíra Ševčíka a Olivera Joska.

Cenu Lidé a Země získal snímek Pelikán

Cenu diváků výstavy Czech Nature Photo si odnáší Vladimír Čech za snímek Kuk. Vítězem Ceny čtenářů magazínu Lidé a Země se pak stal Mojmír Ševčík s fotografií Pelikán. Hlasování probíhalo v průběhu března a dubna prostřednictvím on-line stránek magazínu.

Czech Nature Photo představuje a hodnotí nejlepší snímky živé přírody domácích autorů. Celkem se letos do soutěže přihlásilo 252 profesionálních a pokročilých amatérských fotografů z České republiky a Slovenska s 1800 fotografiemi. Kurátorem výstavy sestavené z nominovaných, vítězných a dalších vybraných snímků Czech Nature Photo, která se koná v galerii Czech Photo Centre až do 13. května, je fotograf Michal Krause, držitel ocenění v soutěžích Czech Press Photo a Wildlife Photo Contest. Ten byl současně předsedou poroty Czech Nature Photo, která o nejlepších snímcích rozhodovala.