Stúpa Svajambunáth

Stúpa Svajambunáth Zdroj: Profimedia.cz

Stúpa Svajambunáth: Vševidoucí oči Buddhy v nepálském Káthmándú

Jejich pohledu nic neunikne. Shlížejí nejen na město samotné, ale na celé káthmándské údolí. Řeč je o očích Buddhových, které hledí z vrcholu obří stúpy Svajambunáth.

Nahoru vede více než tři sta příkrých schodů. Přiznávám, že ani napodruhé se mi nepodařilo ověřit, zdali je jich opravdu rovných tři sta pětašedesát, jak se někdy tvrdí. Nejpozději v půlce mi vždy dochází dech a soustředit se na počítaní schodů mi znemožňuje parta žebráků, která mě věrně provází cestou nahoru i dolů. Ale i bez znalosti přesného počtu schodů je Svajambunáth jednou z největších a nejvýznamnějších stúp buddhistického světa. Po umělé hoře nad tibetskou Lhasou možná druhá nejdůležitější.

Stúpa SvajambunáthStúpa Svajambunáth|Profimedia.cz

„První stúpy byly postaveny nad ostatky samotného Buddhy. Jeho popel byl rozdělen na čtyřiaosmdesát tisíc částí, které roznesli po celém tehdejším buddhistickém světě,“ vysvětluje můj průvodce Saput a připouští, že i Svajambunáth skrývá ve svých základech schránku se špetkou Buddhova popela. I když první zmínky o existenci této obří stúpy pocházejí až z 5. století našeho letopočtu, tedy z doby tisíc let po Buddhově smrti, archeologové věří, že toto místo uctívali lidé už dávno předtím.

Když poutník vystoupá až na samý vrchol opravdové i umělé hory, stane pod obří bílou kopulí, která vypadá jako by byla vyrobena z cukru. Praporci povívá vánek a modlitební mlýnky donekonečna odříkávají svoji magickou formuli „óm, mani padmé, húm“, tedy „ó, klenote v lotosu“. Přibližují tak věřící blíže k vytoužené nirváně. Čím více modliteb, tím lépe.

Stúpa SvajambunáthStúpa Svajambunáth|Profimedia.cz

„Svajambunáth je skvělé místo k modlitbě. Když tady jednou otočíš modlitebním mlýnkem, má to stejnou cenu jako jedenáct tisíc otoček kdekoli jinde,“ roztáčí galerii modlitebních mlýnků Suput, který až dosud tvrdil, že není buddhistou, ale hinduistou. Tady v Nepálu je to ale prý jedno. Buddhisté běžně uctívají hinduistická božstva a slaví hinduistické svátky, stejně jako hinduisté uctívají Buddhu. Možná proto, že před pohledem jeho očím na Svajambunáthu nikdo a nic neunikne.