Viadukt Millau, Francie

Viadukt Millau, Francie Zdroj: Profimedia.cz

Most, který ze břehu vypadá spíš jako horská dráha, mají v Japonsku. Kvůli lodím, jež pod mostem Eshima Ohashi po jezeře Nakaumi proplouvají, musejí auta z jedné strany překonat strmé stoupání 6,1 % a z druhé o pouhé procento méně.
První evropský vyhlídkový most je z roku 1851 a spojuje skalní město Bastei s hradem Neurathen v Saském Švýcarsku. 76 metrů dlouhý kamenný most přes propast Mardertelle je díky úchvatným výhledům na okolní skály zvlášť v létě oblíbeným cílem turistů, proto je lepší sem vyrazit na výlet brzy ráno, kdy je tu relativní klid.
Unikátní pohyblivý Most Milénia pro pěší a cyklisty vede přes řeku Tyne v severovýchodní Anglii. Jeho dva oblouky se při průjezdu lodí zvednou do výšky nad hladinu, což mu vysloužilo přezdívku Mrkající oko.
Pravděpodobně nejdelší a nejstarší most z teakového dřeva najdete v Barmě. U Beinův most pro pěší je 1,2 kilometru dlouhý a byl postaven kolem roku 1850. Vede přes mělké jezero Taungthaman a v průběhu let byl různými způsoby nepříliš citlivě zpevňován. Unavení poutníci si mohou při přecházení mostu odpočinout v jednom z pěti zastřešených pavilonků.
Nad švýcarským jezerem Triftsee se klene 170 metrů dlouhý most pro pěší, který asi nebudou vyhledávat lidé se závratí. Je totiž 100 metrů nad zemí a pod ním se svažují strmé skalní srázy. Dřív se tady přecházelo přes ledovec, ten však postupně roztává, a tak tu musel být v roce 2004 postaven lanový most, aby se vůbec dalo dostat na chatu švýcarských alpinistů Trifthütte.
8
Fotogalerie

Mosty a lávky: Stavby, které nás spojují

Překračují řeky i údolí a spojují lidi z protilehlých břehů. Podívali jsme se na technické památky různého stáří a konstrukce a žasli jsme nad umem jejich stavitelů.

Prvními mosty byly klády, které spadly přes řeku či strž náhodou. Brzy ale začali lidé spojovat dva různé břehy úmyslně. Třeba Inkové stavěli visuté mosty z lián, staří Římané, kteří znali klenbu, používali nejčastěji jako stavební materiál kámen. Také naše nejstarší gotické mosty jsou z kamene – ten z druhé poloviny 13. století v Písku, i o více než sto let později dokončený Karlův most. Kam jinam po světě se za zajímavými mosty můžete vypravit, najdete v naší fotogalerii.