Vrak Giannis D, Rudé moře, Egypt

Vrak Giannis D, Rudé moře, Egypt Zdroj: profimedia.cz

Ač je vrak lodi Panagiotis na pláži, dostat se k němu lze kvůli vysokým skalám na pobřeží řeckého ostrova Zakynthos pouze lodí. Říká se, že v roce 1980 sloužila loď pašerákům k převozu zboží. Když je začala pronásledovat řecká námořní policie, prý neproclený alkohol a cigarety naházeli do vody a loď nechali svému osudu.
U Aralského jezera je celé pohřebiště lodí. Opuštěné vraky zůstaly uvízlé v písku pouště vzniklé při jeho vysychání.
V roce 1972 byla anglická loď SS Ayrfield odstavena v zátoce Homebush Bay na západním předměstí Sydney. Přes sto let staré plavidlo se tu změnilo ve slavný plovoucí les.
Lahůdkou pro potápěče je vrak lodi Giannis D u egyptského pobřeží, která ztroskotala v roce 1983 nárazem na útes, když přepravovala náklad dřeva z chorvatského přístavu Rijeka.
Velkou atrakcí pro potápěče a šnorchlaře je vrak lodi Sweepstakes, která roku 1885 utrpěla takové škody, že už byla neopravitelná. Byla dotažena ke břehům poblíž kanadského města Tobermory, kde je dodnes lákadlem pro turisty.
8
Fotogalerie

Co si vzalo moře: Tajemství 8 lodních vraků, které stojí za to prozkoumat

Některé cesty nekončí šťastně zpátky v domovském přístavu. A z vraků ztroskotaných lodí se pak často stává oblíbená atrakce pro turisty.

Při cestování za zajímavými vraky se podíváme po celém světě a dozvíme se příběhy, které neměly šťastný konec. Za některými se budete muset potopit, jiné lze zkoumat ze břehu, některé lodě opravdu ztroskotaly, jindy byly nechány moři na pospas záměrně jako v australské zátoce Moreton. V naší fotogalerii uvidíte, že i zkáza může být svým způsobem krásná.