Zátoka Ha Long ve Vietnamu působí pohádkově díky skalnatým ostrovům a ostrůvkům, které tu vystupují z moře. Dohromady jich jsou téměř dva tisíce a mezi těmi nejatraktivnějšími neustále pendlují výletní lodě.

Zátoka Ha Long ve Vietnamu působí pohádkově díky skalnatým ostrovům a ostrůvkům, které tu vystupují z moře. Dohromady jich jsou téměř dva tisíce a mezi těmi nejatraktivnějšími neustále pendlují výletní lodě. Zdroj: profimedia.cz

Největší systém vodopádů na zemi najdete na řece Iguacu na hranicích Brazílie a Argentiny uprostřed dvou přírodních parků. V období dešťů tu můžete napočítat 270 vodopádů, v období sucha jejich počet více než o stovku klesá.
Varani komodští jsou typickými obyvateli ostrova Komodo v Indonésii. Jde o největšího ještěra světa, samci mohou měřit až přes tři metry na délku.
Část jihokorejského ostrova Čedžu je dodnes pokryta lávou z již přes tisíc let nečinné sopky Halla, nejvyšší místní hory, jejíž vrchol dosahuje 1950 metrů nad mořem.
Na charakteristický plochý vrchol Stolové hory tyčící se nad Kapským městem se dnes pohodlně dostanete lanovkou.
Přes osm kilometrů je dlouhá plavba jeskyněmi po podzemní řece Puerto Princesa na Filipínách.
6
Fotogalerie

Za sedmi novými divy přírody přes tři kontinenty. Z Vietnamu až po Amazonii

Nejen divy, které vytvořila ruka člověka, stojí na našich cestách za vidění. Na anketu, z níž vzešlo sedm nových divů světa, navázala další. V ní rozhodovali oslovení respondenti o těch největších krásách přírody. Které to podle nich jsou?

Symbolicky 11. 11. 2011 byly vyhlášeny výsledky ankety, která rozhodla o nových sedmi divech přírody. Její iniciátor a sponzor Bernard Weber je totiž velký milovník cestování. Sám procestoval s kamerou část Afriky. Jako letec a vášnivý čtenář Malého prince se zajímal zejména o západní pobřeží, kde od roku 1927 pobýval spisovatel Antoine de Saint-Exupéry. Respondenti z jeho ankety však považují za nejkrásnější místo Afriky Stolovou horu v Jihoafrické republice. V naší fotogalerii se můžete podívat, jaké další přírodní divy bychom si podle nich neměli nechat ujít.