Báječné Toskánsko: Kraj plný architektonických a gastronomických skvostů vám ukradne srdce | Reflex.cz
nahoru

Báječné Toskánsko: Kraj plný architektonických a gastronomických skvostů vám ukradne srdce

Eva Rýznerová16. února 2018 • 07:57
Báječné Toskánsko: Kraj plný architektonických a gastronomických skvostů vám ukradne srdce
foto: shutterstock

Je jen málo míst na světě, kde se budete cítit šťastněji a příjemněji. Jen tak. Se sklenkou rubínově zbarveného chianti v ruce plyne čas pomaleji, možná i proto je léto v srdci Itálie o měsíc delší.

Hned v prvním záběru filmu Čaj s Mussolinim uhrane režisér Franco Zeffirelli diváka pohledem na most Ponte Vecchio ve své rodné Florencii. Řeka Arno plyne klidně a ani bouřlivé časy druhé světové války neohrozí život starobylého města. Stejně tomu bylo za střídání panovníků i dynastií a je tomu tak i dnes, kdy každá kavárna disponuje wi-fi. Krásy Toskánska můžete obdivovat v mnoha filmech, například ve snímcích Pod toskánským sluncem, Dopisy pro Julii nebo Pokoj s vyhlídkou. Poznat Toskánsko na vlastní kůži je ale jako prožít milostnou vášeň v nepředvídatelný okamžik. Hlavní město Toskánska je považováno za kolébku renesance – a krásy pozemského života oslavuje Florencie tím, jaká je, přes dva tisíce let.

Už dávno předtím ale obývali kopcovitou krajinu kolem Florencie táhnoucí se až na západ k Tyrhénskému moři záhadní Etruskové, jejichž stopy můžete obdivovat na zachovalých archeologických nalezištích. Na cestě Toskánskem vás budou provázet vinice, olivové háje a aleje cypřišů – na první pohled malebná krajina citlivě formovaná a kultivovaná člověkem – a na druhé straně husté a neproniknutelné porosty makchie, kaštanové a bukové lesy, ve kterých se snadno ztratíte. Moc a síla toskánského regionu rostla od středověku a kromě rozvoje zemědělství s sebou přinesla i rozkvět řemesel a umění.

V kolébce renesance

Toskánsko je prastará kulturní země, vždyť právě v tomto kraji se narodili umělci jako Leonardo da Vinci, Giovanni Boccaccio, Dante Alighieri, Francesco Petrarca nebo Michelangelo Buonarroti. Byl to právě Michelangelo, který dal světu sochu Davida, doposud považovanou za jedno z nejpůsobivějších uměleckých ztvárnění lidského těla. Originál můžete obdivovat v Akademii krásných umění ve Florencii, ale mramorová socha kdysi stávala na veřejném prostranství před Palazzo Vecchio. Dnes se kolem kopie slavné sochy umístěné na původním místě, na Piazza della Signoria, shromažďují turisté s jediným cílem – ulovit selfie s Davidem, nebo alespoň s některou jeho tělesnou částí.

Italská Padova: Vychutnejte si výbornou kávu ve výspě středověké vzdělanosti

Na Florencii, připomínající krásku oděnou do bílého mramoru, by bylo nejrozumnější vyhradit si minimálně tři dny v období od září do poloviny listopadu. Podzim je teplý – denní teploty se pohybují kolem 23 °C – turistů ubývá, fronty před muzei se zkracují a navíc je tahle sezona spojená s vinobraním a sklizní oliv. Na podzim se navíc toskánská krajina vybarvuje do neuvěřitelně sytých odstínů a prostírá čarokrásné přírodní scenerie.

Než člověk projde florentskou galerii Uffizi, představující umění od antického Říma po baroko, zabere mu to celý den! Florencie je snadno dostupná letadlem, autem i vlakem. Kousek od citlivě renovovaného nádraží ze 30. let Santa Maria Novella nesmíte minout stejnojmenný kostel, jehož fasáda je ozdobená pruhy bílého a zeleného mramoru. Přímo v centro storico vás svým barevným obložením oslní jedna z nejvýznamnějších florentských památek – dóm Santa Maria del Fiore s Brunelleschiho kupolí a s 82 metrů vysokou zvonicí, která je považována za nejkrásnější v celé Itálii. Od katedrály se dostanete ulicí Borgo dei Greci ke kostelu Santa Croce s velkolepým průčelím. Je největším františkánským kostelem v Itálii a jsou zde pochováni velikáni jako Galileo Galilei, Michelangelo nebo hudební skladatel Gioacchino Rossini.

Za řekou Arno

Sestoupit klikatými uličkami k řece Arno je povinnost, ovšem příjemná. Než se vydáte k Ponte Vecchio, který získal svou současnou podobu ve 14. století, dopřejte si malé, anebo klidně i velké občerstvení. K florentským specialitám patří bistecca alla fiorentina, obrovský T-bone steak z plemene Chianina připravený na grilu. Kdo rád experimentuje, neměl by vynechat trippa alla fiorentina – dršťky dušené na zelenině, rajčatech a červeném víně. Na talíři se posypou hrstí parmazánu a přikusuje se k nim plátek nadýchaného bílého chleba. Tenhle pokrm je tak populární, že se nabízí i ve formě rychlého občerstvení. Panini plněné dušenými dršťkami si můžete dát u místních specialistů na tento pokrm, gurmáni, hledejte kiosky s názvem trippaio.

Propojte se s přírodou a poznejte Alpy tak, jak jste je dosud nezažili. Z koňského hřbetu

Po slastném obědě si dopřejte siestu s výhledem na most Ponte Vecchio. Kdysi dávno lemoval jeho strany jeden zlatnický krámek vedle druhého. Ponte Vecchio také sloužil šlechtě jako rychlá úniková cesta přes řeku, proto je krytý a vede jím takzvaná Vasariho chodba zdobená portréty. Za řekou se můžete vydat na náměstí Piazza Santo Spirito. Je oblíbené u mladých lidí, kteří posedávají na obrubnících a zevlují u láhve koly. Samotný kostel Santo Spirito je postavený podle návrhů Brunelleschiho a ukrývá 40 bohatě vyzdobených kaplí! Minout nesmíte ani zahradu Boboli s přilehlým palácem Pitti, odkud se vám naskytne krásný výhled na město.

Ušlechtilá Siena

Sedmdesát kilometrů směrem na jihozápad od rozmařilé Florencie leží jako její temný protiklad gotická Siena. Rozkládá se na třech pahorcích, takzvaných „terzi“, mezi kterými se jako lastura otevírá náměstí Piazza del Campo. Je vydlážděno pálenými červenými cihlami se vzorem rybí kosti. Architektonické skvosty v Sieně jsou postaveny právě z pálených cihel, protože město je obklopeno jílovitou půdou, ze které se cihly vyráběly. Zatímco Florencie září bílým carrarským mramorem, Siena působí tlumenějším dojmem a nutí spíš k zamyšlení.

Nad náměstím Campo se vypíná do výšky 102 metrů věž Torre del Mangia, která se stala symbolem města. Můžete ji navštívit stejně jako třípatrový palác Palazzo Pubblico, kde se nachází městské muzeum Museum Civico. Cesta k dómu Santa Maria Assunta vede podél malebných kaváren, restaurací a obchůdků s lahůdkami, kterým se říká bottega. Když jste v Sieně, ochutnejte v café místní specialitu panforte di Siena, koláč ze sušeného ovoce a mandlí, sušenky cantucci nebo castagniaccio, dezert z kaštanové mouky s ořechy, piniovými oříšky a rozinkami. Kaštanová mouka pocházející ze západní oblasti Garfagnana má vynikající chuťové vlastnosti a je to skvělý suvenýr.

Středověcí strážci severní Itálie. To jsou hrady San Michele, Caldes, Valer a Thun

Usednout k toskánskému stolu patří k největším radostem života. Začněte tím, že si objednáte crostini toscani. Plátky čerstvého chleba se servírují s paštikou z dušených jater a sleziny, okořeněnou kapary a kouskem sardele. Energii na celý den vám poskytne pomalu dušené zaječí nebo kančí ragú, lehčí variantu představují dlouhé těstoviny pici s omáčkou z čerstvých rajčat, česneku a bazalky. Oblíbené jsou také čerstvé těstoviny s plátky hodně aromatického lanýže, zalité místním olivovým olejem.

Po obědě je návrat do stínu sienského dómu přímo léčivý. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie byla roku 1210 postavena na nejvyšším bodě města. Trojlodní baziliku charakterizují vysoké arkádové oblouky a sloupy i stěny jsou obložené pruhy černého a bílého mramoru. Když se cestou ze Sieny ohlédnete za její krásou, uvidíte paláce a věže, které se vypínají daleko do krajiny a jsou dobře viditelné ze všech stran.

Zažít Chianti

Mezi Florencií a Sienou leží oblast Chianti, vinařské srdce Toskánska. Když se vydáte po regionální silnici 222, známé jako Via Chiantigiana, dovede vás cesta do Greve in Chianti. Tohle městečko v centru regionu je pravidelným pořadatelem lokálních festivalů a pořád se tady něco děje. Začátkem září probíhá festival Expo del Chianti Classico, koncem září představí na náměstí Santo Stefano své poklady vinaři z Asociace Montefioralle. Každý rok rozdají producenti vína kolem 1000 degustačních kalíšků s Chianti Classico – jedinečným vínem, které se pyšní ochrannou známkou původu a nejvyšší kvality DOCG. Uprostřed náměstí probíhají ochutnávky, přímý prodej, párování se sýry a uzeninami a nechybí ani bohatý kulturní program.

Za Orly ze San Martina a přírodními krásami trentinských Alp
Michael Fokt 6. června 2017 • 14:15

Za Orly ze San Martina a přírodními krásami trentinských Alp

V kraji Chianti se nachází i malebné městečko San Gimignano. Z jeho původních 72 věží, které sloužily k obraně jednotlivých rodů, se jich dnes dochovalo jen 15, i tak se městečku přezdívá toskánský Manhattan.

K západnímu pobřeží

V Toskánsku není nic příliš daleko, spojení dálkovými autobusy a vlaky Trenitalia je příznivé. Vyzkoušet můžete i sdílenou jízdu autem, mnoho nabídek najdete na platformě BlaBlaCar (www.blablacar.it). Po Florencii a Sieně se vypravte do západní části Toskánska. Směrem k pobřeží nesmíte minout dvě města – Luccu a Pisu. Lucca je obklopena zachovalými hradbami, po kterých vede promenáda. Při pohledu dolů se červené střechy lesknou ve slunečním svitu a městečko vypadá jako muzeum pod širým nebem. Do historického centra nemají přístup automobily, a tak vás jako magnet přitáhne katedrála San Martino. Co by kamenem dohodil je to k náměstí na místě původního římského amfiteátru, kde jsou v podloubích rozmístěny obchůdky a restaurace.

Krajem královny Etny: Bývalá obilnice Evropy vás okouzlí svými přírodními i kulturními …

Z Luccy je to kousek do města s nejkrásnější šikmou věží světa. Pisa ale láká i nádherným náměstím Piazza dei Miracoli a středověkými hradbami s cimbuřím. Pisa je zároveň bránou k mořskému pobřeží. Nádherné pláže s jemným pískem jsou v okolí letoviska Tirrenia. Čím více se blížíte k západu, tím divočejší krajina vás pohlcuje. Dříve tu byly bažiny plné komárů, které se postupně vysoušely a zúrodňovaly. Oblast od Pisy dolů až k Piombinu je méně osídlená. Najdete tady pláže, ospalé vesničky i městečka se skrytými uměleckými poklady. Žádný jiný kraj v Itálii není v posledních letech tak oblíbený jako Toskánsko, které se stalo synonymem pro krásu, kulturu a historii uprostřed Apeninského poloostrova. Toskánsko nabízí opravdu hodně, avšak i ono samo potřebuje někoho, kdo ho bude milovat nejen jako turistickou destinaci, ale pro jeho podstatu.

Fotograf vyvezl z KLDR snímky, po jejichž zveřejnění mu byl navždy zakázán vstup do země

Tip autorky

Do některých památek je rozumné koupit si vstupenky předem, například do galerie Uffizi nebo do Brunelleschiho kupole.

Z epicenter turistiky mě to táhne do méně známých míst. Na jih do oblasti Crete Senesi, kde leží tichý klášter Monte Oliveto Maggiore, a na jihozápad do Maremmy. Maremmská městečka jako Massa Maritima nebo Grossetto působí provinčním dojmem, všechno je na dosah a turistika není vůbec prvoplánová. Vydejte se do jakéhokoli vinařství (cantina, tenuta, azienda vinicola) a dopřejte si jeho prohlídku spojenou s ochutnávkou. Jednu z nejlepších ochutnávek jsem zažila nedaleko městečka Castellina in Chianti v malém vinařství rodiny Mazzarini (www.famigliamazzarini.it). Po komentované návštěvě sklepa s Adrianou Mazzarini se na terase servíroval toskánský oběd a každý chod doprovázela vína. Začínalo se šumivým Vermentino, pokračovali jsme těžším Morellino di Scansano, abychom se dopracovali k místnímu drahokamu – Chianti Classico. Po obědě můžete jako praví Toskánci zavítat do lázní pod širým nebem. Oblíbené jsou například Terme di Saturnia v provincii Grossetto nebo Bagni di Petriolo, které se nacházejí kousek od přírodního parku Basso Merse.

Vědci vůbec poprvé pořídili snímky živočichů z hlubin u Antarktidy, výsledek je…

Zelené ubytování

Určitě se ubytujte v agriturismo: na usedlosti, jejíž součástí je farmářská nebo vinařská aktivita. Na starobylých venkovských statcích vás čeká přímý kontakt s majiteli, svou přítomností navíc podpoříte malé podnikatele, kteří často spravují rodinné statky už po staletí. V Itálii se pro tento způsob ubytování používá termín „turismo verde“ a většina ubytovacích zařízení se nachází na venkově, na samotě, na pozemku statku a často na hranici přírodních parků. V agriturismo se budete cítit jako doma a ochutnáte i místní produkty – provozovatelé mají dobrý zvyk obdarovávat hosty na uvítanou košíkem s regionálními produkty. Nejčastěji jde o marmelády, olivové oleje, sýry nebo těstoviny. Zařízení pokojů je většinou skromné, o to víc si můžete vychutnat klid venkovského života. S ubytováním vám poradí Češka Zuzana de Rosa, která žije v Toskánsku a provozuje cestovní agenturu Prima1vera.

Chyťte to dítě! Fotograf zachytil nečekaný porod ženy, jeho snímky se staly hitem

Co pít v Toskánsku

Nejznámějším vínem je Chianti, těžké červené z hroznů zdejší odrůdy Sangiovese – Jupiterova krev. Mezi těžší vína se řadí i Vino Nobile di MontepulcianoBrunello di Montalcino. Z přímořské oblasti Maremma ochutnejte tmavé a silné víno Morellino di Scansano. Mezi bílými víny je hvězdou Vernaccia di San Gimignano. Toto jemné svěží víno voní jako kytice lesních květů a zmiňuje ho Dante Alighieri v Božské komedii. Zapomenout nesmíme ani na dezertní víno Vin Santo, které se dělá z odrůd Malvasia a Trebbiano. Tradičně se podává jako dezert – se sušenkami cantucci, které se do vína namáčejí.

V Benátkách můžete zabloudit hned ve dvou labyrintech. A oba stojí za to

Tremitské ostrovy: Kousek od Česka se skrývá malý italský Karibik

Eva Rýznerová




Starší články Lidé a Země