nahoru
Lidé a země | Zima v Salcbursku

Ochutnejte Evropu! 10 nevšedních tipů pro všechny milovníky gastroturistiky

Markéta Foktová14. ledna 2018 • 10:00
Ochutnejte Evropu! 10 nevšedních tipů pro všechny milovníky gastroturistiky
foto: Shutterstock

Každý prostě není na zdolávání horských vrcholů nebo překonávání dlouhých treků. A výpravy za památkami někdy unaví. Zbývá důležitý aspekt poznávání jiných kultur – jídlo!

Haarlem: Food trucks!

Jestli se chystáte v srpnu do Nizozemska, nechte to až na konec měsíce. Zhruba v této době se v Haarlemu koná pravidelný foodtruckový festival. Do nádherného parku Kenaupark se sjede mnoho food trucků nejrůznějšího stylu od Rolls-Royce přes minibusy po kola ověnčená jídlem. Najdete tu pochoutky ze všech kontinentů: thajské kari, restované mušle s pastisem i husí fritované krokety. Většina food trucků nabízí i vegetariánské, veganské nebo bezlepkové lahůdky. Není zde nouze ani o pití. Čepuje se zde mnoho druhů piv a kdo před kvasinkami dává přednost čerstvým šťávám, určitě se postaví do fronty na smoothie. Mezi další příjemné ingredience festivalu patří workshop food fotografie s iPhonem nebo bohatý program pro děti. K pěknému dni s přáteli a skvělým jídlem pod širým nebem určitě přispěje i hudba.

www.proefparkhaarlem.nl

Varšava: Jídlo, po kterém se netloustne

Hmyz. Po téhle potravině skoro nepřiberete. Nemá téměř žádný tuk a je bohatý na bílkoviny a vápník. V české kotlině zatím kobylky ani červi stálé místo v našem jídelníčku nenašli, ale například v Mexiku je hmyz po hovězím a fazolích třetí nejoblíbenější potravinou. Budou-li někdy vaše kroky směřovat do Varšavy, zastavte se v restauraci Co To To Je v ulici Nugat 7. Menu je opravdu pestré. Vybírat můžete ze špízů z bource morušového, kachních prsou s omáčkou ze cvrčků nebo z moučných červů s camembertem a ovocem.

www.facebook.com/notes/co-to-to-je/menu/125292477645876

Sobrino de Botín: Nejstarší restaurace světa
redakce LaZ 7. prosince 2017 • 12:34

Sobrino de Botín: Nejstarší restaurace světa

Lisabon: Sladké mámení

Lisabon láká nejen svou mladistvou atmosférou, nízkými cenami a architektonickými skvosty, ale také nesčetnými delikatesami. Jedna z nich voní po vanilce a mlsné jazýčky ji obdivují už více než 180 let. Jmenuje se Pastéis de Belém a vznikla v rukou katolických jeptišek v klášteře Mosteiro dos Jerónimos. Protože sladkému skvostu z listového těsta a žloutkového krému brzy propadla většina obyvatel města, rozhodli se kněží otevřít malý obchůdek. Ten tu stojí dodnes. Ještě teplé koláčky čerstvě vytažené z trouby a sypané skořicí tak můžete ochutnat na místě, kde to všechno začalo – v Antiga Confeitaria de Belém. Jeden kousek stojí 1,20 eura a už návštěva obchůdku je zážitek sám pro sebe. Pokud nenajdete místo k sezení, alespoň si prohlédněte sály zdobené bílomodrými kachlíky. Legendární cukrárna pojme dvě stovky návštěvníků. Denně je pohostí i sto tisíci kousky křupavé pochoutky.

www.pasteisdebelem.pt

Kodaň: Severský gastro design

Během deseti srpnových dnů můžete v Kodani během Copenhagen Cooking & Food Festivalu ochutnat to nejlepší z nordické kuchyně, která se za posledních patnáct let vyšvihla mezi evropskou špičku. Obzvláště oblíbené akce jsou ty, na které je vstup zdarma. Nenechte si proto ujít letní párty na snad nejhezčím náměstí ve městě, Gråbrødretorv. Na své si tu přijdou vegani u stánku s raw potravinami i milovníci iberských prasátek nad grilovaným masíčkem s lanýžovou majonézou. Pozadu nezůstanou ani příznivci mořských tvorů, kteří jistě ocení čerstvé ústřice. Sladkou tečku pak zajistí třeba křupavé crème brûlée.

www.copenhagencooking.com

Symfonie chutí jménem torta: Přečká tradiční mexická specialita nájezd fastfoodových …

Manchester: Uzený ráj

Říká se, že kvalita britské kuchyně a krása tamních žen učinily z Anglie námořní velmoc. Naštěstí se najdou i místa, která toto tvrzení vyvracejí. Jedním z nich je Smokehouse & Cellar v Manchesteru. Dělají tam famózní barbecue. Taky aby ne, masa připravují nad otevřeným ohništěm nebo na speciálním BBQ grilu podle vzoru pitmaster. Masa se chystají v malých dávkách na směsi dřeva z bílého ořechu, dubu a jabloně i patnáct hodin. Budete mít dilema, co si dát. Jestli královská hovězí uzená žebra s lepivou glazurou nebo mamutí hamburger s dvojitou dávkou masa a navíc proložený hovězím žebrem, chilli papričkami, křupavou cibulkou a rajčaty. To vše zapijete nepasterizovaným tankovým pivem značky Pilsner Urquell. Otevřeno mají sedm dní v týdnu od 12.00 do noci.

www.manchestersmokehouse.co.uk

Skiathos: Zenová gastronomie

Chodíte do restaurace nejraději jenom tak v plavkách? V zátoce pod zříceninou středověkého města Kastro na ostrově Skiathos je tento dress code povolený. Menu plážové taverny sbité z naplaveného dřeva je každý den jiné. Závisí totiž na tom, co paní majitelová zrovna ráno nakoupila na trhu. Nemůže si moc vyskakovat, protože jediným dopravním prostředkem jsou její dva oslíci. Přesto tady najdete nejrůznější dobrůtky jako malé rybičky na grilu, smažené kalamáry nebo vynikající plněné papriky. Pochopitelně nechybí ouzo ani bílé víno. Pastvou pro oči je ale taverna jako taková. Těšte se na modré stolečky s typickými proutěnými židličkami a širé moře před vámi.

Varšavské mléčné bary: Polským „mlíčňákům“ se daří i v éře kapitalismu a lidé na ně…

Regensburg: Jak chutná středověk

Regensburg se svými cihlovými věžemi, gotickými kostely a dlážděnými uličkami si dodnes ponechal svou středověkou atmosféru. A také trochu chuť. Rodina Schricker-Meierů tu už po generace provozuje hostinec. Není to jen tak obyčejný hostinec, ale nejstarší klobásárna na světě, které nikdo neřekne jinak než Wurstküche. Na místě dnešního malého zeleného domečku totiž stávala hospoda už v době, kdy se stavěl nedaleký Kamenný most. Dělníci, kteří se na stavbě podíleli, se chodili stravovat právě sem. Klobásky jsou vyráběné výhradně z nejkvalitnější vepřové šunky. Zabloudit nemůžete. Dovede vás sem vůně pochoutky grilované na uhlí. Objednat si můžete porci po šesti, osmi, deseti nebo dvanácti klobáskách. Dostanete k ní domácí kysané zelí, pečivo a sladkou hořčici připravenou také podle vlastní receptury.

www.wurstkuchl.de

Paříž: Večeře pod hvězdami

Paříž není jenom o Eiffelovce nebo Moně Lise. Je o spoustě malých obchůdků s nepřeberným množstvím slaných či sladkých laskomin domácí výroby. A když dokážete být ve správný čas na správném místě, konkrétně dva čtvrtky v každém měsíci, tak i o trhu Le Food Market. Rozdíl mezi food festivalem a Le Food Marketem je ten, že se jedná skutečně o večerní pouliční trh na Boulevard de Belleville, jenž je otevřený vždy od 18.00 do 22.30. K dispozici je okolo dvacítky stánků s potravinami z různých koutů světa od Francie přes Maroko či Mexiko až po Vietnam, ale také veganské talíře. Porce stojí pod 10 eur. Na své večeři si můžete pochutnat buď hned na místě u některého z dlouhých stolů, nebo si ji nechat až na doma.

www.lefoodmarket.fr

Víno ze země tří sluncí. Ochutnejte švýcarská vína z oblasti Lavaux

Parma: Benátské dědictví

Někdy je dědictví danajský dar, ale to, které nám zanechali Benátčané, voní krásně uzeně. Italové mu říkají prosciutto, Chorvaté zase pršut a chutná všem bez rozdílu, i když receptury se mohou krajově lišit. Kolébkou italské varianty je provincie Parma a právě tady se koná festival Prosciutto di Parma. Zábavné trhy s ochutnávkami šunek a vína propuknou celkem ve dvanácti obcích, které se výrobou masitého skvostu zabývají. Dokonce i jednotlivé továrny otevřou své brány veřejnosti. Lidé tak mají jedinečnou příležitost navštívit výrobní místa a zjistit, jak šunková lahůdka vzniká. Do jednotlivých továren si můžete objednat kyvadlovou dopravu zdarma. Vyjíždí se přímo z Parmy z náměstí Piazza Garibaldi 1.

www.festivaldelprosciuttodiparma.com/en

Ischia: Kýč jak bič a skvělé jídlo k tomu

Z Ischie si přivezete hned několik zážitků. Představte si koupání v teplých pramenech, kterých tu vyvěrá více než sto, či skvělou autobusovou dopravu, díky které si za dvě eura prohlédnete celý ostrov a okusíte místní jídlo. Jestli chcete zažít jednu ze svých nejlepších gastronomických zkušeností, zajděte do restaurace Da Gisella nad zátokou Sorgeto. Stojí nenápadně na útesu s přímým výhledem na Sant‘Angelo a je obklopená vinicemi. Večer se vám naskytne skutečně pitoreskní pohled. Podnik provozuje ryze ženský personál a ke všemu, co zdejší dámy dělají, přistupují opravdu s mateřskou láskou. Nejenže používají místně vypěstovanou zeleninu a mají svého vlastního rybáře, ale také servírují maxi porce. Budete na vážkách, jestli vám mušle přinesly na talíři, nebo už v neckách. Chcete-li ušetřit, objednejte si jedno jídlo pro dva a pak uvidíte, jestli ochutnáte ještě něco dalšího.

 

Sladký ráj v Madridu: Hledání starých časů v cukrárně La Mallorquina
Vídeňský Imperial Torte: Sladký pamlsek aristokratů, který si můžete objednat i poštou

Markéta Foktová




Starší články Lidé a Země