A nejen to přinese tento víkend. Pardubické krematorium, unikátní stavba známá z kultovního filmu Spalovač mrtvol, má den otevřených dveří. Komu by to stále bylo málo, může vyrazit do Zlína za Salvadorem Dalím.
Pěkně ostré slavnosti
V sobotu 28. října se v Malíně u Kutné Hory konají tradiční Slavnosti malínského křenu. Malínský křen býval vyhlášený svou kvalitou a chutí a před válkou se vysoce cenil. V Malíně se pěstuje od 12. století! Těšit se můžete na stánky s jídlem, prodej křenu a dobrot s křenem, výbornou kávu, řemeslnou pekárnu, perníčky, zabijačkové speciality, hamburgery, křenovou polévku a mnoho dalšího. Děti mohou využít jízdu na koních, dřevěný kolotoč, vydlabat dýně nebo pouštět draka. Od 14.00 bude k vidění dětské divadelní představení. Akci pořádá Občanské sdružení pro zachování tradice pěstování Malínského křenu.
Spalovač mrtvol otevírá dveře
V sobotu 28. ve dvě hodiny otevírá své brány také Krematorium Pardubice, unikátní stavba Pavla Janáka v takzvaném obloučkovém stylu. Národní kulturní památku mohou zájemci navštívit právě v době blížících se dušičkových svátků. Zájemci si budou moci prohlédnout veškeré prostory výjimečné budovy. Mimo jiné navštívit třeba místa, kde se natáčel kultovní film s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli: Spalovač mrtvol. Jako jediný den v roce bude návštěvníkům umožněn přístup ke spalovacím technologiím. Prohlídky budou komentované přímo zaměstnanci krematoria, jsou zdarma a čas prohlídky se předem neobjednává, řeší se pořadím přicházejících. Z Pardubic navíc pochází šéfredaktorka Lidé a Země, novinářka Lenka Klicperová, můžete na ni v nitru krematoria vzpomenout...
Festival takřka spirituální
V sobotu ve čtyři hodiny odpoledne přijďte v Praze do Národní technické knihovny, koná se zde nultý festival české pálenky. Přijďte objevit tajemství destilátu nebo jak se původně říkalo aqua vitae – vody života. Hovořit budou Martin Žufánek, enfant terrible českého destilatérství z firmy Lihovar Žufánek, prof. Karel Melzoch, rektor VŠCHT, nebo Kateřina Kluchová, Beefeater ČR Ambassador. Čekají vás filmy, diskuse a degustace. Rezervujte si místa v kině a zajistěte si místo na degustaci pálenek a ginu na www.foodfilmfest.cz
Na žďárské panství
Moštování jablek, střelba z posedu, tahání klád koňmi i chytání pstruhů – Den venkova ukáže život na žďárském panství tuto sobotu. Akce představí fungování celého zámeckého hospodářství, přírodu i venkov Žďárských vrchů. „Patříme ke světovým unikátům. Chod původního cisterciáckého kláštera, dnešního zámku, totiž funguje dodnes na stejných principech, a to už od 13. století. Stále provozujeme hospodářství, v areálu najdete školu, církevní stránkou je bazilika. Lidé se setkají s myslivostí, rybářstvím, zvířaty. Projedou se na bryčce tažené koňmi, uvidí výcvik loveckých psů, chytí si a ugrilují pstruha nebo mohou zkusit sečení kosou,“ vyjmenovává malou část nabídky Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou. Den venkova nabídne také jarmark, folklor a další aktivity pro dospělé i děti. Dospělí se dostanou díky prohlídce s botaničkou do zahrad hraběnky Kinsky, které se otevírají jen při výjimečných příležitostech.
Svátek čokoholiků
Celý tento víkend se ve Valticích, v Zimní jízdárně zámku, koná Čokoládový Festival. Milovníci čokolády a cukrovinek budou nejen ochutnávat, ale také se o čokoládě a kakau leccos dozví a případně se i přiučí, jak s čokoládou péct a vařit.
Sen Salvadora Dalího
Téměř 300 originálních děl Salvadora Dalího je vystaveno ve Filmovém uzlu Zlín. Uvidíte grafické listy, sochy, tapiserie, porcelán, keramiku i flakóny ze sbírek z Maďarska, Prahy a Paříže. Výstava je v ČR jedinečná nejen velikostí, ale i pestrým obsahem. Některá díla jsou v republice vůbec poprvé. Součástí výstavy je projekce dokumentu Čtvrtá dimenze, fotografie Salvadora Dalího z roku 1969 od Václava Chocholy, prodejní část s grafikami, knihami a suvenýry a také sítotisková dílna.