Rys ostrovid

Rys ostrovid Zdroj: Tomáš Hulík

Zubři, národní park Poloniny, východní Slovensko
Region Liptov
Děvínské jezero
Mongolsko, lovec se svým orlem
Děvínské jezero
26
Fotogalerie

Tomáš Hulík – fotograf divočiny a půvabů Slovenska

Jako malému mu otec dal do ruky starý fotoaparát Praktika a pár slovy vysvětlil, co má s přístrojem dělat, aby na snímku „niečo bolo“. Co to bude, to už prý záleží na něm. Tehdy se Tomáš Hulík vydal na cestu fotografa a později dokumentaristy, jehož největší láskou je divoká příroda, zvířata a slovenská krajina.

Slovenský rodák z Prahy vystudoval ekologii a environmentalistiku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Založil a řídil přírodovědeckou organizaci LENS. Podílel se na vědecké a fotografické expedici na ruský Dálný východ, na ostrov Sachalin, Borneo, na Malajsii, v Jižní Koreji, Indonésii, Mongolsku a Keni. Přednášel na světových zoologických kongresech, publikoval o životě bobrů, věnuje se životu rysů.

Působí jako režisér, kameraman i producent. Natočil několik filmů o bobrech, které vysílaly kanály ORF, ZDF, Arte a Discovery Channel. V roce 2007 vytvořil ve spolupráci s Pavlem Barabášem pro rakouský kanál ORF dokument Vysoké Tatry – divočina zamrzlá v čase, který získal mnoho ocenění. Od roku 2008 pracoval na projektu Návrat rysů pro STV, ORF, NDR a slovenské Ministerstvo životního prostředí. V roce 2011 natočil film Cesty Slovenskom o krásách Slovenska. Roku 2015 dokončil dva nové film Zlatý orol a Divoké Slovensko a jako kameraman divočiny se podílel na natáčení filmu Expedion into Reed - Neusiedlersee National Park.

Jak fotograf se věnuje především přírodě, zvláště zvířatům, fotil ale i tsunami v Banda Acehu na Sumatře (2005). Publikuje své snímky v české verzi časopisu National Geographic, na Slovensku v časopise Geo, v britském Wildlife, rakouském Universum a dalších časopisech na Slovensku i v Česku. Pro čtenáře Lidé a Země připravil v květnovém čísle skvělého průvodce po krásách Slovenska a jeho snímky se u nás objevují ve fotografických rubrikách.

Při jeho fotografické a dokumentaristické práci jsou jeho hlavní vášní divoká příroda a její obyvatelé. Bohužel, nedotčených míst na planetě ubývá, a tak je Tomáš aktivní v ochraně přírody.

Za svou práci dostal několik ocenění, mj. Slovak Press Photo, cenu Nadace Tatrabanky nebo ceny Federace evropských fotografů.