Nochebuena v Madridu

Nochebuena v Madridu Zdroj: Eva Rýznerová

Kynutý věnec s ovocem, na který se chodí do nejlepších cukráren, klobásky, mořské ryby, sladkosti i nápoje, to vše patří k vánočním madridským vycházkám.
Kynutý věnec s ovocem, na který se chodí do nejlepších cukráren, klobásky, mořské ryby, sladkosti i nápoje, to vše patří k vánočním madridským vycházkám.
Kynutý věnec s ovocem, na který se chodí do nejlepších cukráren, klobásky, mořské ryby, sladkosti i nápoje, to vše patří k vánočním madridským vycházkám.
Kynutý věnec s ovocem, na který se chodí do nejlepších cukráren, klobásky, mořské ryby, sladkosti i nápoje, to vše patří k vánočním madridským vycházkám.
Na světelné výzdobě města každý rok pracují nejlepší architekti a designéři.
6
Fotogalerie

Vánoce ve Španělsku: Sváteční loterie, slaďoučké turrónes a Papá Noel

O Vánocích v Madridu kvetou bramboříky a listy platanů se barví do rezavé hnědi. Od šedých kmenů se odrážejí barevná světla a město se chvěje v rytmu očekávání. Do rušných ulic přicházejí Vánoce a Madriďané si je dokážou opravdu užít. Nikam nespěchají, cestou z práce si odskočí na tapas a nakupují v obchodech otevřených dlouho do noci. Vánoční atmosféra vás naučí vnímat Madrid jinak.

Prosincové dny jsou plné slunečního svitu. Teploty se pohybují kolem patnácti stupňů, z pohoří Sierra občas vane chladnější vítr a díky němu se zdá být nebe ještě modřejší. Ráno začněte návštěvou největšího vánočního trhu na Plaza Mayor. Od roku 1617, kdy Juan Gómez de Mora náměstí projektoval, tady sídlí duch města, které je neustále v pohybu a kde se najde místo pro každého. Z třípatrových domů rámujících prostor náměstí promlouvají dějiny a před očima ožívá vzpomínka na vzrušující události odehrávající se na hlavním městském fóru. Velké čtvercové náměstí Plaza Mayor je chloubou vlády Habsburků a Bourbonů a můžete na něj vkročit průchody ze čtyř světových stran.

Vánoční trhy začínají 26. listopadu a končí 31. prosince. Ve stáncích, jejichž počet se pohybuje kolem stovky, najdete vánoční dekorace, oblečení, bižuterii a také záplavu žertovných hraček, které navozují lehce karnevalový pocit. Stánkaři otevírají ráno v 10 hodin a končí večer o deváté. Jezdecká socha krále Filipa III. ve vánočním mumraji téměř zaniká. Náměstí je zaplavené živými obrazy. Co dřív? S kartou od mBank se vše pořídíte bez dalších poplatků.

Pozorovat z těsné blízkosti akrobatická sousoší a čekat na mrknutí artistů, vyfotit se s Mickey Mousem nebo Mimoňem v životní velikosti, koupit si křupavé churros a máčet je v horké čokoládě? Madriďan si z trhu nejspíš přinese větvičku cesmíny nebo jmelí, pár vánočních ozdob, kousek mechu do domácího betlému a nikdy si nezapomene koupit los u prodavačky loterie.

Naděje na výhru

Vánoce neoficiálně začínají 22. prosince, v den, kdy se losují čísla vánoční loterie Lotería de Navidad. Losování samo o sobě je obřadem, protože naději na štěstí přinášejí čisté hlásky dětí ze školy Colegio de San Ildefonso. Jedna z nejstarších vzdělávacích institucí se chlubí 500 let starou tradicí a její děti štěstěny, los niños de la suerte, každoročně vyzpívávají jednotlivá čísla. Losování přenášejí všechny telekomunikační prostředky a jde o ostře sledovanou veřejnou událost, podobně jako třeba zápasy fotbalového klubu Real Madrid.

Po návštěvě trhu si odskočte na kulinární povzbuzení do tržnice Mercado de San Miguel, která se nachází jen pár kroků od Plaza Mayor. Dopřát si můžete sklenku šumivé cavy a k tomu toast se salátem ze syrových úhořů. Každá rybička váží maximálně 1 gram, nesmí být delší než 8 cm a starší než tři roky. Téhle dobrotě Španělé říkají „gulas“, ale s naším středoevropským gulášem nemá nic společného.

Co přinese Papá Noel

Den uběhne rychle, nastává noc. Po setmění si nejvíc užijete světelnou vánoční výzdobu, na které si madridská radnice nechává záležet. Každoročně povolá nejlepší designéry a architekty, aby Madrid převlékli do vánočního hávu. Ulice jsou zaplaveny blikavým jasem, podél restaurací se tyčí ohřívadla a na ulici se prodávají pečené kaštany. Výlohu cukráren zdobí kynutý věnec Roscón de Reyes, který by se měl správně ochutnat na Tři krále, ale konzumuje se už v průběhu celého prosince, a obrovské cihly turrónes. Je libo čokoládový, mandlový, marcipánový nebo oříškový turrón? Turrónes se prodávají na váhu i dárkově zabalené a připomínají turecký med nebo nugát.

Čtyřiadvacátého prosince nastává Nochebuena, náš Štědrý den. Ve Španělsku jde o pracovní den, ale pracovní doba je zkrácená. Každý se těší na večeři s rodinou. Hostina má slavnostnější ráz, skládá se z několika chodů, přitom si každá rodina dopřává, co má nejraději. Jako předkrmy se podávají dary moře, v bufetu nesmí chybět ani národní chlouba jamón ibérico – sušená šunka z iberijských vepříků, a manchego – sýr z ovčího mléka. Hlavní chod zastupuje vybraný kousek kvalitního masa, ať už vepřového, jehněčího či krůtího, nebo čerstvá ryba jako kambala, mečoun anebo tuňák.

Zpívají se koledy a vánoční písničky, třeba Navidad, Navidad, Hoy es Navidad, což je španělská obdoba vánočního šlágru Rolničky. Hraje se na tradiční nástroje jako zambomba, při domácím muzicírování nechybějí tamburíny, rolničky a samozřejmě kytara. Děti se nemohou dočkat, až odbije půlnoc a do betlému konečně položí figurku Ježíška. Křesťané se shromažďují na půlnoční mši La Misa de Gallo, což doslova znamená Kohoutí mše. Podle církevní legendy oznámil kohout zakokrháním jako první Ježíšovo narození. Druhý den rozdává malým dětem dárky Papá Noel a ty mají ve zvyku se s nimi hned pochlubit. Parky jsou plné dětí, obklopených novými hračkami.

Kuličky vína pro štěstí

Zatímco Vánoce se považují za rodinné svátky, silvestr, Nochevieja, se slaví ve společnosti přátel. Tradiční silvestrovské oslavy se odehrávají na náměstí Plaza del Sol. Nezbytnou výbavu představuje láhev šumivého vína a hrozen vína. Hodiny na Královském poštovním úřadě ohlašují dvanácti údery konec starého roku a přesně v rytmu odbíjení je třeba zkonzumovat také dvanáct kuliček vína. Přináší to prý štěstí…

Noc končí až nad ránem a příchod nového roku se odvíjí v tichu. Tím ale vánoční období nekončí. Za druhý vrchol Vánoc je považován svátek Tří králů. Rozdávají se dárky – už podruhé! Dříve se lidé obdarovávali jen v tento den, ale časem se vánoční zvyky přizpůsobily anglosaské tradici. Tři krále však Španělé uctívají dál. Šestého ledna vyrážejí Madriďané do nejlepších cukráren a pekařství, aby ochutnali Roscón de Reyes, kynutý věnec s kandovaným ovocem.

K nejoblíbenějším podnikům patří Antigua Pastelería del Pozo nebo Horno de San Onofre. Červené a zelené ovoce na povrchu koláče symbolizuje drahé kameny našité na pláštích tří králů. Do těsta se zapéká figurka krále, v některých regionech fazole nebo vlčí bob či dokonce mince. Kdo najde na svém talíři poklad, je vyhlášený králem a nemusí za dezert platit. Svátek Tří králů je také oficiálním začátkem nákupní horečky. Výlohy obchodů majitelé brzy polepí nápisy rebajas – slevy. Tím vánoční období končí a další důvod k velkolepým oslavám přinese až 19. března svátek svatého Josefa.