Liška polární, Špicberky, Norsko

Liška polární, Špicberky, Norsko Zdroj: Ondřej Prosický

Kolibřík jiskřivý, Savegre, Cordillera de Talamanca, Kostarika
Liška obecná, Nemuro, Hokkaidó, Japonsko
Sýkora modřinka, Šumava, Česko
Volavka popelavá, Praha, Česko
Tuleň kuželozubý, Dune, Německo
31
Fotogalerie

Čeští fotografové: Ondřej Prosický a cesta kolem světa za úžasnými snímky zvířat

Vystudoval geologii a od cest za aktivními sopkami a studia odlehlých národních parků se dostal k fotografování divoké přírody. Na cestách za skvělými fotkami zvířat v jejich přirozeném teritoriu nyní tráví většinu roku.

Sám o sobě tvrdí, že je fotografický samouk, který hledá svou vlastní cestu. Jaká je podle něj dobrá fotka zvířat v jejich přirozeném prostředí? „Ideální fotky jsou takové, ke kterým nemusíte nic psát, a lidé sami poznají, jak zvíře žije, v jakém prostředí, co je pro něj typické,“ vysvětlil pro CreativeLife svůj způsob práce. A dodává, že někdy ho ani nemrzí, když takové fotografie nepřiveze – má totiž důvod se na konkrétní místa vracet.
Při cestách za přírodou navštívil většinu lokalit kontinentální Evropy, jižní Atlantik, Arktidu, Afriku a Asii. Do tropických oblastní Střední a Jižní Ameriky se vrací fotografovat zvířata každoročně. V Česku se kromě fotografování intenzivně věnuje popularizování živé přírody a upozorňuje na problémy spojené s rozmachem fotografování přírody nejen v chráněných oblastech a národních parcích.

Fotografovat zvířata není snadné. „Nikdy předem nevím, jaké budou podmínky, leckdy se musím rozhodnout ve vteřině,“ říká Ondřej Prosický. Některé druhy jsou navíc aktivní v době pro člověka a techniku nepříliš příznivé: třeba před svítáním nebo po soumraku. Ačkoli procestoval celý svět, jedním z jeho nejoblíbenějších míst je česká Šumava. „Pořídit tady fotografii zvířete v jeho přirozeném prostředí není nic snadného. Navíc to není tak z podstaty atraktivní, jako když fotíte tygra nebo ledního medvěda,“ vysvětluje. Z cizích krajů mu k srdci přirostla Arktida a mlžné horské lesy v tropických částech Střední a Jižní Ameriky.

A jakou největší radost mu jeho práce dělá? „Jsem rád, že mé fotky přivedly lidi k zájmu o přírodu…“
Své zkušenosti pravidelně publikuje v článcích (Lidé a Země, National Geographic Česko, Outdoor, Příroda, Koktejl, Photo Life, FotoVideo, Lidé a hory) a na přednáškách. 
Má za sebou tři desítky autorských výstav, k jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year.
V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP European Landscape Golden Camera2011. Nejnovějším oceněním je jedna z hlavních cen soutěže Czech Press Photo.