Thušsko s místní dominantou - hradem Keselo

Thušsko s místní dominantou - hradem Keselo Zdroj: Česká rozvojová agentura

Thušsko
Značení turistických tras v Thušsku českými dobrovolníky
ČRA v Thušsku podporuje i řadu zemědělských projektů
Thušsko
Thušsko
21
Fotogalerie

Krajina kamenných věží láká do gruzínského Thušska, na oživení se podílejí i Češi

Chráněná krajinná oblast Thušsko na severu Gruzie se zásluhou českých odborníků pozvolna otevírá turistům. Vedle plánu péče o zdejší úchvatnou přírodu se mimo jiné podařilo vybavit dvě stovky zdejších domácností solárními panely či vyznačit desítky kilometrů turistických tras. 

Česká rozvojová agentura (ČRA) působí v téměř nedotčené horské krajině Thušska od roku 2010. V regionu podporuje např. udržitelné hospodaření v lesích, zajištění základní a urgentní zdravotní péče či řadu zemědělských projektů. Plán péče o chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Thušsko, primárně zaměřený na ochranu přírody, má ale také pozitivně přispět k ekonomickému rozvoji regionu formou udržitelného využívání včetně turismu. Zavedení elektřiny do oblasti je v tomto případě nedílnou součástí úspěchu.

Video placeholde
VIDEO: Thušsko z ptačí perspektivy. • Facebook

„Dnes solární panely usnadňují život 200 thušským domácnostem a 6 veřejným institucím. Stávající situace tak umožňuje rozvoj turistické infrastruktury a láká do malebné horské oblasti další turisty. Díky solárním panelům také nedošlo k narušení rázu krajiny nevzhledným elektrickým vedením. Dostupnost elektrické energie také zamezila odlivu obyvatel z oblasti, která byla zejména v zimě téměř odříznutá od zbytku země. Držíme se principu udržitelného rozvoje, chceme podpořit místní turistický ruch a zároveň zachovat šetrný přístup ke krajině,“ říká Jan Černík z ČRA, působící od ledna na zastupitelském úřadě v Tbilisi. 

 

Dobrá česká pověst

Aby mohla v praxi začít integrovaná správa území samosprávou v okrese Akhmeta, vytvořili čeští odborníci vůbec první Plán péče o CHKO Thušsko. Plán nastavuje, jak prakticky pečovat o místní přírodu, zároveň ji udržitelně využívat, a tak chránit i thušské kulturní bohatství. „Plán péče jsme nepřipravovali od zeleného stolu v Česku, ale ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a gruzínskými kolegy přímo v terénu. Klíčovou roli zde sehrála zejména spolupráce s místními obyvateli“, vysvětluje Jakub Kašpar, člen projektového týmu a náměstek ředitele Správy KRNAP.

O aktivitách českých odborníků v tomto přírodně i kulturně jedinečném regionu vznikl nedávno dokument Krajina kamenných věží. „Během natáčení a rozhovorů s místními bylo vidět, že si nás velmi váží. Češi si za těch několik let vydobyli v Thušsku skvělou pověst profesionálů a místní si nemohou české projekty vynachválit,“ říká režisérka filmu Kateřina Mikulcová. 27minutový snímek natočený v koprodukci s Českou televizí bude v letošním roce k vidění na některém z jejích programů.

Mapa turistických tras

Nejen pro české turisty chystající se poznat krásy Thušska na vlastní kůži vytvořili čeští odborníci mapu celého území včetně vyznačených turistických tras. „Turistické trasy ve zdejších horách byly vyznačeny především českými dobrovolníky. Zkušenost s turistickým značením v České republice je považována za nejspolehlivější a nejpropracovanější nejen v Evropě, ale i globálně, což se potvrdilo i v Thušsku,“ přibližuje Michael Hošek z Krkonošského národního parku a zároveň evropské asociace chráněných území EUROPARC Federation. I v letošním roce se chystá tzv. Help-camp, v rámci něhož bude opět skupina zhruba 20 českých dobrovolníků na přelomu července a srpna pokračovat ve značení turistických tras, výstavbě rozcestníků či archeologických pracích na hradu Keselo.