Palác římského vládce

Palác římského vládce Zdroj: Markéta a Michael Foktovi

Záhuba černého krále
Badija
Město Korčula
Vela Spila
Vela Luka
8
Fotogalerie

Lastovské souostroví je oázou klidu a pohody. Nenechte si ujít 8 míst, která musíte vidět

Na vzdálené ostrovy Lastovského souostroví se dostanete trajektem buď ze Splitu, nebo z poloostrova Pelješac přes ostrov Korčulu. Jak se budete vzdalovat pevnině, bude masový turistický ruch postupně slábnout. Než se dostanete do svého ostrovního cíle, čeká na vás hromada zajímavostí.

1. Palác římského vládce

Než se ve Splitu nalodíte na trajekt, rozhodně navštivte zdejší proslavený Diokleciánův palác. A hlavně vystoupejte na jeho věž, odkud se vám naskytne krásný výhled na celé město. Zážitkem je už samotný příchod k paláci od nábřeží podchodem, který lemují nejrůznější stánky, takže to tu připomíná orientální trh.

2. Záhuba černého krále

Milostný trojúhelník měl v minulosti na svědomí mnoho válek. Ta korčulská se naštěstí odehrává jen na divadelním jevišti pod širým nebem ve stejnojmenném hlavním městě ostrova. Během tradičního mečového tance moreska si červený král vybojuje zpět svou snoubenku Bulu z drápů černého krále.

3. Neobydlené klenoty

Na ostrůvku Badija dříve prosperoval františkánský klášter. V okolí opuštěných budov se dnes potuluje stádo napůl krotkých daňků, které tu nechal vypustit sám prezident Tito a kteří dnes vděčně přijímají pamlsky z rukou turistů. Na nedalekém ostrově Vrnik můžete navštívit kamenolom, kam císař Dioklecián posílal dřít křesťanské vězně, a také téměř opuštěnou vesničku dávných kameníků.

4. Narodil se tady?

Město Korčula, správní středisko stejnojmenného ostrova, si činí nárok na titul rodiště slavného objevitele Marca Pola. Můžete navštívit pozorovací věž, která se jediná dochovala z jeho rodného domu. Projděte si také staré město sevřené hradbami, prohlédněte si katedrálu svatého Marka a kupte si něco dobrého na zdejším kamenném tržišti pod širým nebem.

5. Domov našich předků

Vápencovou jeskyni Vela Spila najdete v kopci asi 130 metrů nad korčulským přístavem Vela Luka. Kromě krásných výhledů na město samotné můžete navštívit místo, kde žilo hned několik kultur pravěkých lidí a kde stále probíhají archeologické vykopávky.

6. Svět z kamínků

Až budete v přístavu Vela Luka čekat na trajekt na Lastovo, nepřehlédněte monument, na kterém se skví bílá holubice v modrém poli či další ornamenty seskládané z malých kamínků. Další obrazce najdete i v chodníkové dlažbě či na zdech domů. Zdejší umění mozaik je proslavené po celém světě a ve městě žijí uznávaní mozaikoví kameníci.

7. Svědkové dávných časů

Pokud si dopřejete procházku korčulskou krajinou, patrně narazíte na podivné kamenné stavbičky. Přízemní obydlí zvaná „vrtujci“ sloužila místním zemědělcům jako úkryt před živly i skladiště nářadí a zásob. Jsou stavěná nasucho bez použití malty, přesto přečkávají v polích už několik staletí.

8. Poslední výspa pevniny

Z města Orebić, dřívějším jménem Trstenica, vyjíždějí dnes trajekty na Korčulu. Kdysi odtud však vyrážely na moře lodě zdejších věhlasných kapitánů, kteří si tu pak stavěli vily na dobu odpočinku. Zdejší „kapitánská riviéra“ spolu s majestátními kostely patří mezi věci, na které byste si před odplutím lodi rozhodně měli udělat čas. Vystoupejte i k františkánskému klášteru, jehož budovy stojí ve výšce 150 m nad osadou.