Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Peru
Bangladéš
Bosna a Hercegovina
Bulharsko
Saúdská Arábie
6
Fotogalerie

Neokoukané Peru, vietnamský street food i bulharský festival růží. Květnové číslo LaZ právě vychází!

Květen je ve znamení oslav a setkávání. Inspirujte se a vyrazte spolu s námi na voňavou sklizeň růží do Bulharska, putování Bosnou a Hercegovinou, nechte se pozvat na domorodé oslavy v jižním Peru a užijte si božský letní veget v Polabí. Nebude chybět ani reportáž z Bangladéše nebo rozhovor s Petrem Vondrlíkem.

Nastává také ideální čas předběhnout hlavní sezonu a přijet do oblíbených evropských letovisek před vypuknutím prázdnin. Anebo se vydat do horkých končin například Blízkého východu dřív, než se v nich slunce postará o nesnesitelné vedro. Či naopak do severských oblastí, kde začíná období s nejdelšími a nejteplejšími dny. Rubrika Kompas vás proto tentokrát nasměruje na Aljašku.

U nás je právě teď příroda plná barev a vůní. My pro vás máme pozvánku do pestrobarevného Peru, které máme běžně spojené hlavně s Machu Picchu a jezerem Titicaca. Pavel Svoboda vám ale odhalí i další lákadla téhle jihoamerické země, třeba výborné treky na jihu. A kdo má dost sil zvládnout výšky, užije si fantastické domorodé oslavy. Svátek Pána Qoyllur Rit’i je jednou z nejvýznamnějších vysokohorských akcí konajících se v Peru. Ohromující živelná oslava je neuvěřitelnou šancí zažít exotickou andskou kulturu na vlastní oči.

Jolana Sedláčková vás vezme na roadtrip Saúdskou Arábií. Její reportáž představí vádí, urbex i úchvatné skalní útvary v poušti. Země, která ještě nedávno nepouštěla turisty přes své hranice, je víc než lákavá. Důkazem jsou Jolaniny „písečné“ srdcovky.

Miloslav Martan si vzal na paškál Mys Dobrénaděje, který je opředený mnoha legendami a mýty a o němž se často píše jako o nejjižnějším cípu Afriky. Podle něj je to nepravda a tím správným místem je pár desítek kilometrů vzdálený Střelkový mys. Také k setkání Atlantského a Indického oceánu dochází podle hydrologů jinde. Přesto dokazuje, že Mys Dobré naděje rozhodně za tu dalekou cestu stojí.

Reportáž Honzy ČermákaBosny a Hercegoviny představuje členitou krajinu, Orientem nasáklá města a milé místní, kteří aspoň navenek nedávají na odiv jizvy, které na jejich duších nejspíš zanechala někdejší bratrovražedná válka.

Tomáš Kubeš vás pozve do Bulharska na sklizeň „růžového zlata“. Žádný poutník, který se vydá koncem května do rozlehlých údolí pod pohořím Stará Planina nedaleko města Kazanlak, nebude litovat. Pole a zahrady doslova hýří barvami růží a omámí vás také jejich vůně. Neobyčejný květ růže damašské sem totiž přináší nejen vůni, ale také živobytí pro spoustu lidí.

Jakub Hloušek vás naopak naláká na tuzemský lep. Odhalí nejkrásnější místa Polabí a nasměruje vás na výlet lužními lesy i šťavnatými loukami přes Říp a středočeské pamětihodnosti.

Díky Ivaně Grešlíkové dostanete chuť na poctivou asijskou kuchyni. Odhalí pro vás tajemství vietnamského street foodu a doporučí ty nejlepší rychlovky do ruky.

Chybět nebude ani portrét, ve kterém šéfredaktor Honza Čermák představí cestovatelský blog Pas a pusu a vyzpovídá jeho autora Petra Vondrlíka.

Jaké to je, udělat za dosavadním životem tlustou čáru a těsně před čtyřicítkou se s dětmi přestěhovat do Belgie, popisuje Pavla Kolouch Pokorná.

Fotogafie Martina Vrbického vyprávějí o tom, že focení v turistikou dosud nezasažených zemích má svá specifika. Je pravda, že bývá velmi obtížné se domluvit, pokud spoléháte na znalost některého z evropských jazyků. Na stranu druhou jsou zde lidé zpravidla velmi přátelští a návštěvu kohokoli ze Západu berou jako nevídanou poctu. Třeba právě obyvatelé Bangladéše.

Tomáš Beránek se zaměří na další zeměpisné omyly, které přetrvávaly po staletí a mnohé se během doby vžily tak, že nesprávné názvy běžně používáme a ani nám to nepřijde.

Chcete vědět, jaké to jsou? Tak neváhejte a vyrazte pro nové číslo LaZ.