Les Éclaireurs

Les Éclaireurs Zdroj: Profimedia.cz

Galle
Makapuu
Lindesnes
Cape Espichel
Herkulova věž
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejslavnější majáky světa

Jako umělá hvězda výrazně pomáhaly mořeplavcům zdolávat nepředvídatelnost pobřežních vod. Jedná se o solitéry v drsné krajině, obroušené mořem. Poznejte deset nejslavnějších majáků na světě.

Les Éclaireurs

Jedenáctimetrová věžička je zasazená doprostřed divočiny Ohňové země. Orientaci lodím poskytovala na samotném jihu Argentiny už v roce 1920. Dva červené a jeden bílý pruh rozbíjejí drsné panorama hornaté a skalnaté krajiny, která poskytuje domov tučňákům a lachtanům.

Galle

Nejstarší maják Srí Lanky se naopak tyčí na pobřeží historického města Galle. Do provozu byl uveden roku 1848, avšak po ničivém požáru roku 1936 se dočkal přestavby. Místo litinových plechů dovezených z Anglie zvolili architekti pro jeho 25metrovou konstrukci beton. Jeho bílá fasáda však září do Lakadivského moře stejně jako v 19. století.

Makapuu

Pouhých čtrnáct metrů měří havajský maják, který dlouhá léta spolehlivě plnil roli navigátora do třicet kilometrů vzdáleného Honolulu. Na skalním útesu hlídá moře už od roku 1906, plně automatizován byl o sedmdesát let později. Vede k němu stezka náročnějším terénem, zato však s úchvatnými výhledy na Tichý oceán.

Lindesnes

Šestnáctimetrový maják na jihu Norska naváděl lodě k bezpečnému proplutí ze Severního do Baltského moře. Ač pobřeží zdobí od roku 1916, světelné stanice zde měla k orientaci pomáhat už v roce 1656. Bílá věž s červenou čepičkou nabízí v současné době za svými zdmi muzeum a ubytování, odkud spatříte maják v plné záři.

Cabo Espichel

Dlouhá léta byly břehy Portugalska zahaleny tmou, což námořníci neshledávali jako úplně šťastné. Změna přišla roku 1790, kdy na útesu ve výšce sto sedmdesát metrů nad mořskou hladinou vztyčili šestiúhelníkovou věž s přiléhajícími budovami. Světelné signály prý můžete spatřit až z 50kilometrové vzdálenosti od pobřeží. Dvaatřicet metrů vysoký maják leží půl kilometru od kláštera ze stejného období.

Herkulova věž

Na poloostrově ve španělské Galicii ho postavili Římané v prvním století. Předlohou mu pravděpodobně byl Alexandrijský maják, jeden ze sedmi starověkých divů světa. Renovace se 55metrová věž dočkala na konci 18. století. Jedná se o nejdéle sloužící maják na světě.

Hecetův maják

Světlo do Severního Tichého oceánu přináší Hecetův maják. Jméno nese na počest španělského mořeplavce a badatele v místních vodách, Bruna de Hecety. Na jednom z oregonských útesů, kde se původní američtí obyvatelé hojně věnovali rybolovu, přibyl na konci 19. století. Spolu s věží tady samozřejmě nejen vyrostl dům pro strážce majáku, ale i hospodářské budovy.

Chania

Je vstupní bránou do stejnojmenného krétského přístavu a města. Na konci 15. století ho tady vybudovali Benátčané, ale poté, co se oblasti zmocnili Turci, z něj nezbylo takřka nic. Současný maják je pozůstatkem egyptské nadvlády, nedávná rekonstrukce vrátila stavbě vysoké 26 metrů zašlý lesk, který ztratila kvůli druhé světové válce a zemětřesením.

Cap de Formentor

Na strmém útesu ve výšce 200 metrů nad mořem shlíží na hladinu nejvyšší maják Baleár. Součástí severního cípu Mallorky je od roku 1863. Dvaadvacetimetrová bílá věž tvoří spolu s mohutnými skalami a Středozemním mořem za zády dech beroucí panorama. Klikatá příjezdová silnice nabízí úchvatný pohled na nejfotografovanější místo španělského ostrova.

Portland Head Light

Před nástrahami Atlantského oceánu chránil lodě už od konce 18. století maják v Mainu. Téměř 25 metrů vysoká věž naváděla plavidla do blízkého přístavu. Výstavba majáku a přilehlých budov na příkaz George Washingtona trvala čtyři roky, přesto věž musela být věž ještě o třetinu své výšky zvětšená, aby byla dobře viditelná.