Hrad a Pikartská věž

Hrad a Pikartská věž Zdroj: Město Úštěk

Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku
Ptačí domky
Jezero Chmelař
Helfenburk
Poutní místo Kalvárie
8
Fotogalerie

Téměř zapomenutý skvost: Krásné české město, které málokdo zná, ale stojí za návštěvu

Je to malé, nenápadné město na Severu Čech. Málokdo tu byl, ale kdo už sem zavítal, nemohl si ho vynachválit. Úštěk v sobě uchoval jedinečný kus historie. Odráží výjimečné období našich dějin jako žádné jiné město. Pokud jste tu ještě nebyli, máme pro vás několik tipů, co byste si neměli nechat ujít.

Úštěk se tyčí na pískovcovém ostrohu nad soutokem dvou potoků. Svou kopcovitostí nabízí nezapomenutelné výhledy na krajinu. V dnešní době patří k nejkrásnějším městům na severu Čech, a to především díky svému historickému centru, které uchovalo prvky středověké doby. Náměstí s měšťanskými domy se zdobenými štíty a podloubím doplňuje labyrint úzkých uliček. Historie se tu začala psát už před tisíce lety. První písemné zmínky dokládají osídlení už v 10. století. Právě pro svůj  historický ráz s řadou architektonických památek byl Úštěk v roce 1980 prohlášen městskou památkovou rezervací, nejmenší v Česku.

ÚštěkÚštěk | Město Úštěk

Starobylé město leží v malebné krajině na rozhraní dvou chráněných krajinných oblastí – Českého středohoří a Kokořínska. Městečko je obklopeno horami Sedlo, Ronov, Pohorským vrchem nebo Budinou. Osobitý charakter historického města pak dotváří jezero Chmelař s přilehlými kempy, dvěma plážemi a letní pirátskou bitvou.

Úštěk je proslulý také svými velkolepými jarmarky, při kterých se náměstí zaplní trhovci, řemeslníky a umělci. Dobová atmosféra ještě více umocňuje středověký ráz městečka. Právě unikátnost míst zlákala i několik filmových tvůrců. Úštěk se objevil ve snímcích jako Kolja, Rebelové nebo také v zahraničním Jojo Rabbit. V návaznosti na tuto zajímavost vznikla Filmová stezka, která návštěvníky provádí Úštěkem.

A kam se vydat konkrétně? Tady je několik tipů na místa, která stojí za návštěvu:

1.    Kostel sv. Petra a Pavla a štítové domy

Dominantou úštěckého náměstí je kostel pocházející z 18. století, v němž se nachází cenný oltářní obraz českého malíře Karla Škréty. Jak vypadala zástavba mešního středověkého města, se odráží na krásných štítových domech. Štíty těchto domků se také staly inspirací pro originální logo města.

Kostel sv. Petra a Pavla v ÚštěkuKostel sv. Petra a Pavla v Úštěku | Město Úštěk

2.    Hrad a Pikartská věž

Hrad z počátku 15. století byl unikátně vybudován v již vzniklém městě. Později byl mnohokrát upravován a sloužil jako městská sladovna. Část byla dokonce přestavěna na pivovar. Po válce začal chátrat a teprve v 21. století byla započata rozsáhlá rekonstrukce. Zpřístupněné hradní nádvoří je nyní oživeno malebnou kavárnou. V Pikartské věži najdete oblíbené Muzeum čertů. V rámci prohlídky muzea se lze podívat i do úštěckého podzemí, do dvou- až čtyřpatrových sklepů vytesaných do pískovce už ve 14. století.

Hrad a Pikartská věžHrad a Pikartská věž | Město Úštěk

3.    Ptačí domky

Domy s dřevěnými přístavky, které navazují na sklepy a chodby vytesané v pískovcové skále, jsou úštěckým unikátem. Přístavky na skalní stěně lze nejlépe vidět z Kamenné ulice, odkud je patrné, že domky mají více pater.

Ptačí domkyPtačí domky | Město Úštěk

4.    Jezero Chmelař

Areál kolem jezera Chmelař je rekreačním centrem s přilehlým kempem, dvěma plážemi, půjčovnou lodiček, šlapadel a paddleboardů, sportovními hřišti a několika stánky s občerstvením. Jezero bylo vybudováno v 60. letech na místě bývalého středověkého Velkého rybníka a od té doby slouží jako místo pro letní odpočinek.

Jezero ChmelařJezero Chmelař | Město Úštěk

5.     Helfenburk

Zřícenina Helfenburk leží v malebném Hrádeckém dole. Na nádvoří hradu je možné využít ohniště, ale také vystoupat na věž a vychutnat si krásný výhled do okolí. Nejkratší cesta na hrad vede z nedalekých Rašovic a zdolají ji i méně zdatní turisté. V okolí se nachází zřícenina Hřídelík, Ronov a Chudý hrádek.

HelfenburkHelfenburk | Město Úštěk

6.    Poutní místo Kalvárie

Kapličky, které se v dálce tyčí nad Úštěkem, jsou barokním poutním místem z 18. století. Na vrcholek ke kapli Božího hrobu, kterou doplňují kaple Povýšení a Nalezení sv. Kříže, vede široké kamenné schodiště se zbytky sochařské výzdoby. Kalvárie je krásným místem s podmanivou atmosférou a nádherným výhledem na okolí.

Poutní místo KalváriePoutní místo Kalvárie | Město Úštěk

7.    Synagoga a židovský hřbitov

Krásná klasicistní stavba z 18. století byla kdysi jádrem staré židovské čtvrti. Než zde stála, byla tu starší dřevěná modlitebna, která shořela v důsledku jednoho z velkých požárů ve městě. Židovský hřbitov se nachází asi jen 1 kilometr odtud. Vede k němu příjemná tematická stezka.

Synagoga v ÚštěkuSynagoga v Úštěku | Město Úštěk

Pokud strávíte v Úštěku více než jeden den, určitě stojí za návštěvu i mnoho dalších míst v okolí. V  5 km vzdálených Konojedech se nachází zámecký areál s Kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Kostel je během sezóny přístupný a občas se v něm pořádají koncerty. Nedaleko areálu je krásná přírodní zajímavost, tzv. Konojedské bochníky. Bobří soutěska nabízí příjemný pěší výlet k vodopádům. Pokud máte rádi výhledy, nemůžete opomenout rozhlednu Hořidla, Víťovu rozhlednu nebo majestátní a v okolní krajině nejvýraznější horu Sedlo, která je se svými 727 m čtvrtým nejvyšším vrcholem Českého středohoří.

Další informace a tipy najdete na webu města: www.mesto-ustek.cz.

V rámci projektu tzv. Přívětivého úřadu nechalo město Úštěk vyhotovit novou vizuální identitu města, která mu dala nové logo a celý grafický manuál. Město se tak prezentuje moderním způsobem, který však vychází z jeho historického charakteru. Logo bylo inspirováno štítovými domy, kterými je úštěcká památková rezervace typická. V rámci stejného projektu byly dále vyhotoveny  propagační materiály a vznikly webové stránky, které přehledně podávají informace jak návštěvníkům, tak i občanům města. Více o městě a aktuálním dění lze najít na www.mesto-ustek.cz.

Město Úštěk

Město Úštěk