Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Afghánistán
Antverpy
Masopusty
Karnevaly
Tchaj-wan
6
Fotogalerie

Z karnevalů až do zlatokopeckých vesniček na Tchaj-wanu vás zavede únorové číslo LaZ. Právě vychází!

Na obvyklých 116 stranách s námi zavítáte do Severní a Jižní Ameriky, Afriky, Asie a Evropy. Do metropolí, vesnic i do přírody. Za zlatem i chudobou. Zkrátka vás jako každý měsíc čeká pestrá mozaika ze světa kolem nás.

Únor je na mnoha místech naší planety ve znamení karnevalů a masopustů. V aktuálním čísle ovšem nebudeme nosit karnevalové dříví do lesa, vyhneme se nejslavnějším rejům v Riu de Janeiro a italských Benátkách. Raději vám představíme slavnosti v mexické oblasti Veracruz, v exotické Guineji-Bissau, belgickém Binche, maďarském Moháči a o něco stručněji v dalších sedmi destinacích, o nichž jste v souvislosti s karnevaly možná neslyšeli. A v rubrice Humna se dočtete i o nejzajímavějších a nejrozpustilejších masopustních rejích v Česku. Průvodci hlavního tématu vám budou Kristýna Baloghová a Tomáš Kubeš.

Jedním z nejneobvyklejších tvarů na politické mapě světa se vyznačuje území africké Gambie, které v podstatě kopíruje tok stejnojmenné řeky. Jak se kolem ní žije a cestuje, vylíčí opět Kristýna Baloghová, která vás v rubrice Menu zasvětí i do tajů místní kuchyně.

Zcela jiný ráz má reportáž Martina Hájka, velkého znalce a milovníka Tchaj-wanu. Na severu této ostrovní země se kdysi těžilo zlato. Dnes se v bývalých zlatokopeckých vesnicích můžete procházet uličkami ozářenými lucernami, posedět ve fantaskních čajovnách nebo se vydat na výlety do malebného okolí. Budete okouzleni!

Naopak otrlé a dobrodružné cestovatele, kterým nevadí poznávat život místních v té nejsurovější podobě, by mohl oslovit článek Jana Mrkvičky z jeho nedávné návštěvy Afghánistánu. Honza pracuje přes dvacet let pro Člověka v tísni, takže si můžete být jisti, že jeho vhled je podložený dlouholetou a hlubokou znalostí regionu.

Městskou tematiku tentokrát zastupuje duel vietnamských metropolí Hanoj a Ho Či Minovo Město a také výlet do trochu přehlížených Antverp, které si dosyta (doslova) užil Petr Kahánek. Jednou z dominant belgického přístavu je moderní stavba navržená slavnou architektkou Zahou Hadid. A právě k současné architektuře se vrátíme i v rozhovoru s Ondřejem Filgasem, teprve sedmnáctiletým otcem projektu Rare Places.

Střelka kompasu se tentokrát ustálila na jihoamerickém Surinamu, Dalibor Skoupil v rubrice Kotva porovnává život u nás a v Japonsku, Radovan Bajgar využil premiérový prostor pro vyprávění zážitků ze své cesty do Ázerbájdžánu, především jeho hlavního města Baku. V úplném závěru si můžete rozšířit obzor ohledně zemí, které se rozdělily na základě světových stran.

Tak hurá do trafiky nebo na i-kiosek.cz!