Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Azory
Belize
Libye
Zambie
Rozhovor
6
Fotogalerie

Libye, zapomenuté Belize, nebo evropská Havaj? Nejen o tom se dočtete v prosincovém čísle LaZ!

Přinášíme vám pravidelnou dávku zážitků z celého světa v novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s námi zavítáte do Afriky, Střední Ameriky nebo Asie.

S cestovatelkou Jolanou Sedláčkovou vyrazíte do Libye. Prozkoumáte ruiny starověkého města založeného Féničany, dozvíte se zajímavé informace o křehkém politickém uspořádání a historii země a navštívíte proslulý rybí trh v Tripolisu. Do Libye navíc moc turistů nejezdí, takže pokud je vaší srdcovkou severní Afrika, rozhodně neváhejte – kromě pozůstatků antických památek zde objevíte i bělostné pláže.

Další polozapomenutou zemí je středoamerické Belize, kde pohodu vstřebával šéfredaktor Honza Čermák. Tento skrytý ostrovní klenot by si rozhodně neměli nechat ujít ti, kdo si potřebují odpočinout od každodenního shonu a nechce se jim na pláži mačkat se s hordami turistů. Pro aktivnější cestovatele se nabízí i možnost prošmejdit zdejší vody při šnorchlování nebo navštívit tajuplná archeologická naleziště zaniklých měst.

V Duelu se tentokrát utkají ostrovní státy Indonésie a Filipíny. Zatímco pod prvně jmenovaný spadá nejlidnatější ostrov světa Jáva, v druhém prý ochutnáte nejsladší mango ze všech. Tak jako tak si v obou zemích užijete výlety do nádherné přírody a úžasné pláže či výtečné jídlo. V rubrice Sedmička pak na vás čeká přehled netradičních evropských měst, kam se vyplatí vyrazit za pořádnou adventní atmosférou. Dozvíte se například, kde sídlí „královna svařeného vína“, nebo jaké vánoční překvapení se skrývá nedaleko chorvatského Záhřebu.

V novém čísle se dále můžete těšit na rozhovor se zakladatelem organizace Člověk v tísni Šimonem Pánkem, zážitky z „havajského“ souostroví Azory nebo putování mokřadovými oblastmi Zambie. A pokud chcete hned po Vánocích utéct do teplých krajin, vydejte se do Uruguaye, které se věnujeme v rubrice Kompas.