Trinity College Library, Dublin, Irsko

Trinity College Library, Dublin, Irsko Zdroj: Profimedia.cz

Klášter v St. Gallenu, Švýcarsko
Portugalská královská čítárna, Rio de Janeiro, Brazílie
Knihovna George Peabodyho v Baltimoru, Maryland, USA
Alexandrijská knihovna, Alexandrie, Egypt
Městská knihovna ve Stuttgartu, Německo
10
Fotogalerie

TOP 10: Zajímavé světové knihovny, které z vás udělají knihomola

Být obklopen tisíci svazků je snem mnoha knižních nadšenců, ale existují knihovny, které se svými úchvatnými interiéry posouvají tento zážitek na vyšší úroveň. Jsou to místa, která působí jako svatyně psaného slova, ať už mají staletou historii, nebo jsou špičkou moderního designu.

Trinity College Library, Dublin, Irsko

Přímo v srdci Dublinu stojí univerzita Trinity College, jejíž kampus plný historických staveb vás naprosto uchvátí. Bezpochyby největší atrakcí jsou však budovy knihovny, v jejíchž sálech je uloženo přibližně 200 000 svazků. Jsou domovem harfy velekrále Briana Borua, která je národním symbolem Irska, kopie Proklamace Irské republiky z roku 1916 a Knihy z Kellsu – složitého iluminovaného rukopisu napsaného mnichy, jenž obsahuje čtyři evangelia Nového zákona. Nejpůsobivější budovou je Stará knihovna, kde se nachází 65 metrů dlouhý sál z roku 1592.

Klášter v St. Gallenu, Švýcarsko

Tato nádherná budova v rokokovém stylu s křivolakými balkony a detailními freskami je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a patří k nejkrásnějším stavbám ve Švýcarsku. Knihovna vznikla v roce 719 n. l. a v jejím rozsáhlém archivu se nacházejí tisíce knih a rukopisů ze středověku. Hned u vchodu vás zaujme stovky let starý řecký nápis Psyché iatreion, což v překladu znamená Lékárna duše. Kromě úžasné architektury a tisíců rukopisů tady uvidíte i 2700 let starou egyptskou mumii Shepenese, dcery egyptského kněze, která sem byla v roce 1820 přivezena z Egypta ke zkoumání.

Portugalská královská čítárna, Rio de Janeiro, Brazílie

Málokdo si Jižní Ameriku spojuje s krásnými knihovnami, a právě proto je čítárna v Riu tak příjemným překvapením. Byla postavena v roce 1837, aby uchovávala největší sbírku portugalské literatury mimo území Portugalska, a zdá se, že kopírovala i portugalskou lásku ke stavbě dřevěných knihoven. Když do ní vkročíte, všimnete si nápadného interiéru vyvedeného v tmavém dřevě a zdobeného zlatem. Třešničkou na dortu jsou pak nádherné lustry a vitrážový strop.

Knihovna George Peabodyho v Baltimoru, Maryland, USA

Tuto knihovnu by si člověk na první pohled mohl snadno splést s luxusním hotelem. Při pohledu na elegantní mramorové podlahy, pět pater balkonů a rozsáhlá střešní okna je těžké uvěřit, že se jedná o akademický svatostánek určený pro všechny nadšence toužící po vědění. Za její vznik vděčíme filantropu Georgi Peabodymu, díky němuž tu lze dnes pročítat až 300 000 svazků, což jí vyneslo přezdívku Katedrála knih.

Alexandrijská knihovna, Alexandrie, Egypt

Alexandrijská knihovna je oživením legendární starověké předchůdkyně z 3. století př. n. l. Tato moderní budova byla dokončena v roce 2002 a zachycuje ducha své antické obdoby. Stojí na břehu Středozemního moře a zaujme zejména vnější stěnou z více než 6000 žulových desek, které nesou znaky světových abeced. Střecha ve tvaru disku představuje vycházející slunce a můžete si tu prohlédnout také planetárium. Zajímavostí je, že zdejší svazky jsou v regálech vystaveny tak, že ty nejstarší leží na nejnižší úrovni, aby symbolizovaly fakt, že jsou základem pro modernější rukopisy.

Městská knihovna ve Stuttgartu, Německo

Těžko si představíme světlejší a modernější veřejnou knihovnu, než je Městská knihovna ve Stuttgartu. Od svého znovuotevření v roce 2011 by se dalo říci, že je skutečným uchazečem o titul Nejlepší veřejná knihovna na světě. Exteriér připomínající krychli vyvolal několik silných reakcí veřejnosti, ale jen málokdo by ohrnoval nos nad lesklým, minimalistickým foyer a jeho velkým, centrálním světlíkem. Někteří by dokonce mohli v geometrickém jádru knihovny spatřovat podobu se stupňovitými studnami, které se nacházejí v Indii.

Královská knihovna v San Lorenzu de El Escorial, Španělsko

Stojí v palácovém a klášterním komplexu San Lorenzo de El Escorial vzdáleném asi 45 minut jízdy od Madridu. V 16. století ji nechal vybudovat španělský král Filip II. s tím, aby do ní byly umístěny zejména knihy z oblasti filozofie a teologie. Knihovnu charakterizují vysoké, klenuté stropy a najdete v ní asi 40 000 svazků. Také se o ní říká, že byla první knihovnou, která vystavovala své svazky v řadách polic podél stěn, nikoli ve skříních, jak tomu bylo zvykem.

Palácová knihovna v Mafře, Portugalsko

Vydejte se do paláce Mafra ležícího hodinu jízdy severně od Lisabonu a prohlédněte si jednu z nejkrásnějších knihoven na světě. Hlavní sál z roku 1755 je dlouhý 85 metrů a nachází se tu přibližně 36 000 knih vázaných v kůži, které vznikly v průběhu 14. až 19. století. Ale pozor, staré a křehké svazky vyžadují zvláštní ochranu před škůdci, kterou nezajišťuje nikdo jiný než zdejší netopýři! Zatímco dny tráví spánkem za exponáty, po setmění se prohánějí po regálech a loví drobné knižní moly.

Klášterní knihovna v Admontu, Rakousko

Tato impozantní barokní stavba vypadá, jako by vypadla přímo z pohádky – ohromí vás nádherné stropní fresky, bronzové sochy a obrovské regály s téměř 70 000 knihami. V hlavním sále najdete čtyři zajímavé vyřezávané skulptury, které představují postavy Smrti, Spravedlnosti, Nebe a Pekla. Stavba byla dokončena v roce 1776 a je největší klášterní knihovnou na světě.

Tama Art University, Tokio, Japonsko

Knihovna Tama Art University v Tokiu je moderní dílo s majestátním starobylým nádechem. Přestože se tu nachází víc než 100 000 knih, její design je výrazně minimalistický, a to zejména díky skleněným stěnám, betonu a střídmému nábytku. Tento klidný prostor tak není jen místem k přemýšlení a učení, ale rozhodně jej ocení i milovníci moderní architektury.