Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pod stromeček knihu, prosím. Ale jakou? Redakce Lidé a Země vám s výběrem pomůže!

Adventní víkend je za dveřmi a s ním i čas myslet na to, čím obdarovat nejbližší. Jestli však existuje něco, co potěší pod stromkem téměř každého, je to zaručeně dobrá kniha. Přinášíme vám výběr té nejkvalitnější cestovatelské četby, se kterou o Vánocích zaručeně nešlápnete vedle.

Vlakem po nejkrásnějších železnicích světa (Monisha Rajesh)

Tato jedinečná fotografická publikace zachycuje krásu padesáti nejzajímavějších a nejkouzelnějších železničních tratí světa, po nichž se dá cestovat jak levnými spoji, tak luxusně vybavenými expresy. S touto knihou překonáte horské masivy, tropické džungle i pohádková města v pohodlí vlakového sedadla. Kromě tipů na zajímavé železniční trasy obsahuje kniha i praktické návody, jak se zabalit na cestování přes noc nebo na jaké trase neopomenout návštěvu jídelního vozu a okusit pořádný kulinární zážitek.

Stezka Českem (Martin Úbl)

Kniha popisuje první oficiální přechod po hranicích republiky tvořící dohromady okruh dlouhý 2000 kilometrů, během něhož přejdete několik českých pohoří a poznáte krásu našeho pohraničí. V publikaci se dozvíte informace o jednotlivých etapách, rady, jak se připravit na cestu, jaké si s sebou vzít vybavení nebo kde složit hlavu. Najdete tam však i motivační kapitoly psané lidmi, kteří se rozhodli na Stezku vypravit. Kniha poslouží jako zdroj kvalitní inspirace na návštěvu míst, o nichž jste možná ani nevěděli, že u nás existují.

Po vlastní ose 2 (Jolana Sedláčková)

Jolana Sedláčková je skalní přispěvatelkou Lidé a Země a často se s čtenáři dělí o svá zajímavá cestovatelská dobrodružství. Ráda cestuje na neobvyklá místa, miluje divokou přírodu a svobodu, kterou jí dává cestování autem po vlastní ose. Na svých cestách urazila již stovky tisíc kilometrů a navštívila více než šedesátku zemí na čtyřech kontinentech. Po vlastní ose 2 je pokračováním jejích zážitků z prvního dílu. Tentokrát se s Jolanou podíváte například za kočovníky do Kyrgyzstánu, objevíte nespoutanou krásu východního Kazachstánu a zažijete pořádnou sibiřskou divočinu. Dobrodružná výprava právě začíná!

Karlaz: Posel (Tomáš Gavlas)

Tato publikace je samostatným pokračováním knihy Karlaz: Cesta člověka. Nadchne všechny hloubavé duše, protože vypráví o putování mladé Kristiny a poutníka Karlaze na ostrov Patmos. Společně cestují magickým světem plným překážek, symbolů, znamení a nečekaných setkání. Knížka také oživuje inspiraci ze starých náboženských a filozofických textů. Jedná se o krásný příběh, který vás okamžitě vtáhne. Její autor je navíc sám nadšeným poutníkem, který absolvoval například přechod Negevské pouště z Eilatu do Jeruzeléma, pouť sv. Františka či známé Camino de Santiago.

Planta sapiens (Paco Calvo)

Tato kniha nadchne nejen nadšence přírodovědy. Je fascinující sondou do vnitřního světa rostlin, která předkládá zcela nový pohled na jejich biologii. Vysvětluje, jak pohánějí technologický rozvoj zahrnující nejen umělou inteligenci i řešení ekologické krize. Také dokládá, že jsou ve skutečnosti více než jen výživovým doplňkem nebo zelenou kulisou v přírodě – jedná se totiž o aktivní živé organismy s vlastními zájmy.

Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda (Tomáš Vaňourek)

Dobrodruh Tomáš Vaňourek se s odbornicí na Afriku Lindou Piknerovou vydal po stopách legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. Společně zažili neočekávaná dobrodružství, během nichž například uvízli v poušti nebo byli svědky státního převratu. Přinášejí tak autentické zážitky ze své cesty vedoucí přes Tunisko, Egypt, Súdán nebo Seychely. Kniha je navíc psaná formou deníku, což vás zaručeně vtáhne do děje a budete si připadat, jako byste byli členem expedice. Součástí publikace jsou i krásné fotografie z cesty.

Neobjevená Evropa (nakladatelství Marco Polo)

Londýn, Paříž nebo Řím zná snad každý cestovatel a v podstatě ví, co od těchto známých turistických cílů čekat. Co se ale stát znovu objevitelem a prozkoumávat i méně známé destinace? K tomu vám spolehlivě poslouží tato kniha, která nabídne dokonalý přehled všeho důležitého na jednom místě: památky, hotely a restaurace, nákupní adresy a tipy na výlety. Také prozradí, v jakém ročním období se do místa vydat a pro každý region přináší tip na speciální zážitky, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Hovory o světě (Honza Čermák)

Připomínáme také výběr 21 rozhovorů s osobnostmi, které mají blízko k cestování a poznávání světa. Vedle čistokrevných cestovatelů náš šéfredaktor Honza Čermák zpovídal například fotografku Alžbětu Jungrovou, moderátorku Lucii Výbornou, herce Martina Písaříka, vodního slalomáře Vavřince Hradilka, architekta Adama Gebriana nebo pilota Davida Hecla. Rozhovory, původně otištěné v našem časopise v posledních letech, jsou doplněné dodatky, v nichž osobnosti líčí, jaké změny se v jejich životě od poskytnutí rozhovoru odehrály. 

Speciál Objevujte Česko (Lidé a Země)

Zajímavá a zároveň nepříliš známá místa můžete objevovat i v naší republice. S tímto speciálním číslem časopisu Lidé a Země se můžete těšit na tipy na tajemné jeskyně, historické klášterní komplexy nebo třeba romantické hradní zříceniny. Také jsme si pro vás přichystali přehled památek UNESCO, ležících na našem území, a doporučení, co objevovat v jejich okolí.