Historický dům Lizzie Bordenové, Fall River, Massachusetts

Historický dům Lizzie Bordenové, Fall River, Massachusetts Zdroj: Profimedia.cz

Pevnost Bhangarh, Rádžasthán, Indie
Ancient Ram Inn, Gloucestershire, Anglie
Gunnuhver, Island
Ostrov Poveglia, Itálie
Hřbitov La Recoleta, Buenos Aires
10
Fotogalerie

TOP 10: Strašidelná místa jen pro otrlé návštěvníky

Pokud jste příznivci paranormálních aktivit a duchařských historek, zaujme vás seznam míst, kde se vám budou ježit chlupy hrůzou, uslyšíte tajemné hlasy a pocítíte neobvyklý závan studeného vzduchu při zkoumání temných zákoutí. Máte pro strach uděláno?

Historický dům Lizzie Bordenové, Fall River, Massachusetts

Na konci 19. století byli manželé Abby a Andrew Bordenovi z Fall River v Massachusetts ve svém domě brutálně zavražděni. Jejich těla byla rozsekána sekerou a pohled na scénu byl prý přímo hrůzostrašný. Vražedkyní byla podle vyšetřovatelů jejich dcera Lizzie Bordenová. Přestože byla viny nakonec zproštěna, její příběh od té doby lákal veřejnost a posloužil také jako inspirace pro řadu filmů, televizních pořadů a knih. V historickém domě Lizzie Bordenové dnes nabízejí každodenní prohlídky s průvodcem a večer se odvážní hosté mohou zúčastnit lovu duchů v suterénu. Přenocovat je také možné v pokoji, kde byla v roce 1892 zavražděná Abby Bordenová nalezena. Hosté, kteří se zde odvážili strávit noc, uvedli, že se v pokoji hýbaly předměty, slyšeli kroky a zvláštní šeptání a také zde byl prý cítit podivný nasládlý mrtvolný pach.

Pevnost Bhangarh, Rádžasthán, Indie

Bhangarh je zříceninou pevnostního města postaveného v 17. století. Skládá se ze zbytků hradeb, královských paláců a chrámů, které si můžete prohlédnout ve třech podlažích. Podle indických pověstí se však jedná o jedno z nejstrašidelnějších míst v zemi. Příběh vypráví o čaroději Singhiovi a princezně Ratnavátí, která odmítla jeho milostné dvoření. Singhia měl však kouzelný olej, který měl princeznu přimět, aby se do něj zamilovala. Když se jí ho snažil podat, princezna ho odhodila a lahvička se prý v okamžiku proměnila ve velký balvan. Ten sice čaroděje rozdrtil, ale Singhia předtím stihl proklít palác a odsoudit jeho obyvatele k smrti bez naděje na záchranu.

V současnosti je pevnost Bhangarh archeologickým nalezištěm, známým jako Dům duchů. Pevnost je nutné navštívit za denního světla, protože mezi západem a východem slunce je uzavřena a místní obyvatelé jsou přesvědčeni, že ten, kdo stráví noc mezi ruinami, zemře.

Ancient Ram Inn, Gloucestershire, Anglie

V roce 1145 byl v Gloucestershiru postaven hostinec pro dělníky, kteří pomáhali při stavbě nedalekého kostela. Na tomto místě prý proudí duchovní energie z asi 60 kilometrů vzdáleného Stonehenge. Uvádí se také, že zde docházelo k obětování dětí a uctívání ďábla. V jednom pokoji prý dodnes straší žena, která byla v roce 1500 upálena na hranici, protože byla obviněna z čarodějnictví. Hosté také slýchají mučivé dívčí výkřiky, na židlích vysedávají duchové mnichů a do postelí návštěvníků prý dokonce vklouzává sukuba, ženský démon svádějící muže.

Gunnuhver, Island

Island už sám o sobě působí jako místo z jiné planety a místní pověry tento pocit ještě umocňují. Jedna z nich se váže k Gunnuhveru, největšímu geotermálnímu bahennímu jezírku v zemi. Oblast je pojmenovaná po Gunně, ženě, která na tomto kousku poloostrova Reykjanes žila před 400 lety. Poté, co na výpravě nehostinnou krajinou zemřela hlady, se její duch vrátil domů, aby zavraždil jejího bývalého domácího a jeho ženu. Místní měšťané zavolali kněze, aby se ducha zbavil, a ten Gunnin přízrak vypudil do vroucího bahna. Od té doby prý sice k žádným dalším nadpřirozeným jevům nedošlo, ale někteří návštěvníci tvrdí, že čas od času zahlédnou Gunninu přízračnou postavu vznášející se mlhou, valící se z tůní.

Ostrov Poveglia, Itálie

Ostrov Poveglia nedaleko benátských kanálů sloužil jako karanténní zóna pro oběti dýmějového moru, skladiště Napoleonových zbraní a místo, kde se na počátku 20. století nacházel „blázinec“. V ústavu se prý prováděly hrůzné lékařské experimenty a nakonec byl nadobro uzavřen, když se zdejší lékař zabil skokem ze zvonice. Benátčané tvrdí, že z ostrova stále slyší ozvěnu zvonů, přestože byly před několika desetiletími odstraněny. Dnes je návštěva Poveglie dokonce zakázána, ale ostrov a chátrající nemocnici si bezpečně prohlédnete z pláží nedalekého Lida.

Hřbitov La Recoleta, Buenos Aires

Hřbitov se nachází v buenosaireské čtvrti Recoleta a je považován za jedno z nejkrásnějších míst věčného odpočinku na světě. Založen byl v roce 1822 a je plný zdobených hrobek, propracovaných soch a vzrostlých stromů. V hrobech zde spočívají nejvýznamnější osobnosti Argentiny, včetně herečky Evy Perónové, bývalé první dámy. V uličkách Recolety se však čas od času potuluje několik duchů. Jeden z nejznámějších příběhů vypráví o Rufině Cambaceresové, bohaté devatenáctileté dceři oblíbeného argentinského spisovatele. Městská legenda tvrdí, že silný déšť způsobil odložení jejího pohřbu. Jakmile se počasí umoudřilo a správce hřbitova se vrátil k hrobce, aby ji uložil k poslednímu odpočinku, našel víko Rufininy rakve pootevřené, se stopami po škrábancích na vnitřní straně. Podle legendy byla pohřbena zaživa a probudila se v rakvi po katalepsii, která způsobuje strnulost těla. A pokud ve větru uslyšíte cinkání, mohou to být přízračné klíče Davida Allena, hrobníka, který zde pracoval 30 let. Na hřbitově prý spáchal sebevraždu a na témže místě byl také pohřben.

Hotel Banff Springs, Alberta, Kanada

Hotel Banff Springs v kanadské Albertě je postaven ve stylu skotského hradu a je jednou z nejstrašidelnějších budov v zemi. Mezi duchy, čas od času strašící hosty, patří například nevěsta, která spadla ze schodiště a zlomila si vaz poté, co zpanikařila, když jí vzplály šaty. Často je vídána v tanečním sále, jak tančí a z šatů jí šlehají plameny. V pokoji 873 byla zase kdysi vyvražděna rodina. Dveře do tohoto pokoje byly mezitím zazděny, ale přízraky rodiny jsou stále k vidění na chodbě před pokojem. A aby toho nebylo málo, bývalý poslíček Sam Macauley, který v hotelu sloužil v 60. a 70. letech, stále rád pomáhá hostům nahoru do jejich pokojů, oblečený ve své staré uniformě. Pokud se mu však pokusíte dát spropitné nebo navázat rozhovor, vypaří se jako pára nad hrncem.

Chrám Čchao-nej, Peking, Čína

Čchao-nej byl původně postaven v roce 1910, nikoli pro věřící, ale jako jazyková škola Severočínské unie pro výuku mandarínské čínštiny pro misionáře ze Západu. Posléze byl vysvěcen a od 30. let 20. století sloužil tento honosný dům v pekingské čtvrti Čao-jang-men jako katolický kostel, dokud v 50. letech 20. století nepřevzala budovu komunistická vláda. Narazíte zde buď na ducha milenky vládního úředníka, která se zde po rozchodu s ním zabila, nebo na skupinu tří opilých stavebních dělníků, kteří se kdysi do budovy vloupali, a už je nikdo nikdy neviděl. Přítomnosti duchů nasvědčuje i fakt, že je stále opuštěný a teplota v domě je prý mnohem nižší než ve zbytku Pekingu, a to i v létě.

Hrad Dobré naděje, Kapské Město, Jihoafrická republika

Hrad Dobré naděje, postavený v 17. století holandskou Východoindickou společností, je nejstarší budovou v Jihoafrické republice. Nikdo neví proč, ale jedná se o místo s poměrně vysokým výskytem paranormálních jevů. První duch zde byl spatřen v roce 1915 coby muž, který se zabil skokem z jedné z hradních zdí a poté se procházel mezi místními baštami. Další slavný přízrak, Dáma v šedém, byl často vídán, jak běhá po hradě, drží se za obličej a hystericky pláče, ale od doby, kdy bylo při vykopávkách nalezeno tělo neznámé ženy, už nebyl prý nikdy spatřen. Mezi další nevysvětlitelné události patří zvon ve zvonici, který se sám od sebe rozezní, a duch černého psa, který se vrhá na nic netušící návštěvníky a pak se jednoduše rozplyne. Hrad je dnes oblíbenou turistickou atrakcí se třemi prestižními muzei, památníkem vůdce národa Khoi Krotoa a možností dozvědět se více o skryté historii hradu při prohlídce s průvodcem.

Hrad Leap, Irsko

Irský hrad, postavený někdy mezi 13. a koncem 15. století, údajně zažil opravdu mnoho hrůzostrašných úmrtí. Legenda praví, že v rámci boje o moc v klanu O’Carrollů (který měl zálibu v trávení hostů na večeři) jeden z jeho členů klanu vrazil meč do svého bratra – kněze –, když sloužil mši v hradní kapli. Místnosti se dnes říká Krvavá kaple a kněz prý v ní v noci straší. Tím však hrůza nekončí. Při opravách hradu na počátku 20. století našli dělníci v Krvavé kapli kobku s tolika lidskými kostrami, že při odvozu zaplnily tři vozy. Žalář byl navržen tak, aby vězni propadli padacími dveřmi, probodli si plíce dřevěnými hroty upevněnými v zemi a zemřeli pomalou, bolestivou smrtí.