Maupiti

Maupiti Zdroj: Shutterstock

Moorea
Fakarava
Nuku Hiva
Huahine
Tikehau
7
Fotogalerie

Polynéské ostrovy, na kterých zažijete rajský klid

Pokud byste si aspoň jednou za život chtěli užít dovolenou snů v tropickém ráji, možná se do vašeho hledáčku dostala i Francouzská Polynésie. Kupodivu je právě období našich letních prázdnin pro její návštěvu z hlediska počasí nejvhodnější. Ale neomezujte se pouze na turisticky provařené ostrovy Bora Tahiti. Rajský klid najdete spíš na těch ostatních.

1) Moorea

Stačí půlhodinová plavba katamaránem z rušného hlavního města Papeete, abyste se ocitli na pohodovém ostrově ve tvaru srdce. Ten je proslulý především vynikajícími podmínkami ke šnorchlování – díky vysokému obsahu kyslíku ve vodě jsou barvy podmořského světa sytější a zářivější než jinde. A mezi červencem a říjnem můžete pozorovat i migrující keporkaky. Členitá krajina v čele s impozantní horou Rotui, oddělující dvě zátoky, se postarala o to, že tu najdete největší počet oficiálně značených pěších stezek v celém rozlehlém souostroví.

2) Maupiti

Kolem hory Teurafaatiu, na kterou se dá vystoupat pro skvostný výhled, se rozléhá nádherná laguna. Společně vytvářejí scenerii, která jako by byla zmenšenou verzí proslulejšího Bora Bora. Jenomže tady místo moderních luxusních resortů najdete příjemné rodinné penzionky. V klidu si tak vychutnáte šnorchlování a potápění s obrovskými mantami nebo relax na bělostné pláži Tereia. Člověk tu má šanci po 50minutovém letu z Papeete pochopit, jak to asi vypadalo na Bora Bora, než ho zasáhl turistický boom.

3) Fakarava

Druhý největší atol Francouzské Polynésie obývá jen pár set obyvatel, a tak si tu můžete najít kout, kde si budete připadat jako Robinson Crusoe. Třeba na pláži s růžovým pískem. Pod hladinou oceánu ale určitě sami nebudete – společnost vám budou dělat hejna žraloků spanilých (například v Alibabově kaňonu), snad narazíte i na pořádně velký exemplář pyskouna vlnkovaného. A místní umělec Enoha Pater vám na své noční procházce za odlivu ukáže vzácné obyvatele atolu, kterých si ve dne třeba ani nevšimnete.

4) Nuku Hiva

Jestliže vám válení na pláži a potápění s mořskou faunou moc neříkají, mohla by vám padnout do noty jedna ze součástí odlehlého souostroví Markézy (tříhodinový let z Papeete). Na Nuku Hiva totiž nenajdete laguny s křišťálově čistou vodou, ale především kulturní a řemeslně nadané domorodce, kteří mají i svůj vlastní unikátní jazyk, specifi ckou gastronomii a bohatou mytologii, připomínanou v písních a tancích. A vy si můžete dát do těla: na trecích hustými lesy až k burácejícím vodopádům. Například Vaipo je jedním z nejvyšších v celé Francouzské Polynésii.

5) Huahine

Nechcete-li se trmácet tak daleko, zvažte 40minutový let z Papeete na rozkvetlý ostrov provoněný vanilkou, ibiškem a banány. Mezi nimi najdete ve vesnici Maeva pozůstatky tradičních chrámů (Marae, Fare Pote’e), kde se odehrávají i slavnosti. V tomto případě nemusíte oželet ani dlouhé písečné pláže či poklidnou lagunu a neměli byste vynechat setkání s posvátnými modrookými úhoři. Ani sem zatím naplno nedorazil zběsilý turistický ruch, přátelští místní vám s radostí věnují své široké úsměvy a čas na popovídání.

6) Tikehau

Na atol ležící necelou hodinu letu severovýchodně od Tahiti by se měli zaměřit ti, kteří plánují líbánky. Bělostné a narůžovělé pláže s palmami tu pozvolna přecházejí do průzračně tyrkysového oceánu. Můžete tu dovádět s mantami, na Ptačím ostrově pozorovat například tereje červenonohé nebo si ověřit, zda měl Jacques-Yves Cousteau pravdu, když místní lagunu prohlásil za tu, která je v celém jižním Pacifiku nejbohatší na rybí život. A místní vám dají nahlédnout do svého tradičního způsobu života, v němž hrají důležitou roli kokosy a palmové listy.

7) Rurutu

Nejjižnější souostroví Francouzské Polynésie se jmenuje triviálně – Jižní (Austral). Vyčnívá z něj především Rurutu, považované za jedno z nejlepších míst planety, kde můžete plavat s velrybami (mezi červencem a říjnem). Ani na ostrově, jehož tvar připomíná Afriku, nenajdete laguny, zato se tu vyřádila geologická činnost, díky níž je Rurutu poseté jeskyněmi. A v úrodných údolích se to hemží pro nás exotickými druhy ovoce a zeleniny. Zážitkem je i nedělní mše, po níž následuje příprava jídla v podzemní peci.