Pláž Manchebo

Pláž Manchebo Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní město Oranjestad
Arubský národní park Arikok
Přírodní most
Pastechis
5
Fotogalerie

Aruba: směs evropské a karibské kultury

Exotický nizozemsko-karibský ostrov Arubu, ležící blízko venezuelského pobřeží, charakterizuje slunečné počasí, úžasné plážové scenerie i zajímavá kultura. A žijí tu pohostinní lidé.

Ostrov najdete jihozápadně od Malých Antil v Karibském moři, asi 80 kilometrů severozápadně od Curaçaa a 29 kilometrů severně od venezuelského poloostrova Paraguaná. Aruba byla dříve součástí Nizozemských Antil a v roce 1986 se stala samostatnou samosprávnou součástí Nizozemského království. Sjíždějí se sem turisté, které lákají pláže s bílým pískem na jihu a západě, členité pobřeží na severovýchodě a pouštní prostředí ve vnitrozemí.

Hlavním městem je Oranjestad, který je zároveň hlavním přístavem. Tohle pestrobarevné město zaujme fasádami inspirovanými holandským stylem, je plné bezcelních obchodů, kaváren, klenotnictví a luxusních butiků. Pevnost Zoutman, nejstarší budovu na Arubě, tu postavili roku 1798 jako ochranu před piráty. Další pamětihodností je věž Viléma III. z konce 19. století, která kdysi sloužila jako maják i hodiny. V Historickém muzeu umístěném mezi oběma budovami najdete stálou expozici přibližující hlavní události arubské historie a dále tematické výstavy. Až si města užijete do sytosti, vyrazte na některou z místních pláží.

Bělostné pláže a divoký národní park

Pláže jsou hlavním lákadlem ostrova. Pokud hledáte rušnou atmosféru, Palm Beach je pro vás to pravé. Lemuje ji spousta hotelů, takže je dost přeplněná, ale nabízejí tu množství příležitostí pro vodní sporty. Ikonickou Eagle Beach zase nejčastěji uvidíte na pohlednicích. Naopak pláže Divi, Druif či Manchebo, které leží vedle sebe, jsou poměrně neobjeveným klenotem. Nesmíte tu provozovat motorizované vodní sporty, jako jsou skútry, takže jsou mnohem klidnější. Najdete tu navíc jen několik malých letovisek, a dokonce i během hlavní prázdninové sezony tu není přeplněno.

Pokud jste milovníci pěších túr, arubský národní park Arikok nabízí víc než třicet kilometrů stezek a působivou flóru a faunu. Celou dobu jsou vám k dispozici strážci parku, kteří vedou túry a odpovědí na vaše dotazy. Arikok je také domovem chřestýšů, papoušků, koz, oslů, stěhovavých ptáků, ještěrky bičíkovité či leguánů. Díky pouštní krajině a zvláštní fauně si budete připadat jako na jiné planetě. V jeskyni Fontein v Arikoku se navíc na stropě nacházejí jedny z nejstarších maleb původních obyvatel, Aravaků. Oblíbeným místem v parku je i přírodní koupaliště Conchi, kde můžete šnorchlovat.

Při prozkoumávání drsného severního pobřeží Aruby také pravděpodobně objevíte mnoho přírodních mostů vytvořených tisíciletým působením vln a silného větru. Největším a nejfotografovanějším z nich byl před zřícením v roce 2005 slavný Přírodní most mezi ruinami zlatého dolu Bushiribana a pláží Andicuri. Jeho pozůstatky jsou na Arubě stále turistickou atrakcí a návštěvu si zaslouží i sousední, neporušený Baby Bridge. Další nádherné útvary najdete i v jižní části ostrova poblíž pláže Black Stone, kde stojí unikátní trojnožkový most.

Rozmanitá kuchyně

Arubu nesmíte opustit bez ochutnávky zdejších specialit, v nichž se mísí vliv různých kultur a národností. Oblíbeným teplým jídlem je guláš (stoba), na kterém si Arubané pochutnávají navzdory tropickému podnebí. Obvykle se připravuje z hovězího nebo kozího masa, ale oblíbená je také calco stoba z dušených mušlí. Ochutnejte také pastechis, smažené kapsy plněné nesčetnými druhy dobrot. Obvykle uvnitř najdete sýr, šunku, hovězí či kuřecí maso nebo tuňáka, ale díky asijskému vlivu na ostrově můžete někdy narazit i na náplň s nudlemi. A jako přílohu k jakémukoli jídlu si dejte pan bati, což znamená rozmačkaný chléb. Jedná se o tenkou placku z kukuřičné mouky, která je ideální k namáčení do omáček nebo polévek. Je také vynikající samotná, podávaná horká s máslem, nebo smažená a potřená roztaveným holandským sýrem jako zvláštní pochoutka.