Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Helgoland
Komory
Senegal
Švédsko
Tibet
6
Fotogalerie

Podzimní Švédsko, Tibet jako srdcovka a vůně Mosambického průlivu – vychází zářijové Lidé a Země!

V novém vydání jediného českého cestovatelského měsíčníku vám přinášíme pravidelnou dávku zážitků z celého světa. Tentokrát s námi zavítáte do severní Evropy, Afriky a Střední Ameriky.

Přemýšlíte o dovolené v srdci skandinávské divočiny, ale nesebrali jste zatím odvahu? Petr Kahánek vás svými zážitky z arktického Laponska jistě přesvědčí, že vydat se do tohoto odlehlého koutu severní Evropy opravdu stojí za to. Petr navštívil švédský národní park Sarek, který se pyšní označením poslední skutečná divočina v Evropě. Trek tímto parkem však rozhodně není pro slabé povahy, pláštěnku ze sebe totiž téměř nesundáte. Čekají na vás temná dešťová mračna, močály a nelehký terén. Za odměnu tu ovšem potkáte minimum turistů, jen vás tu a tam svou společností potěší stáda sobů. Petr také přešel hřeben masivu Gierkav, kde mu tentokrát zářijové podnebí přálo, a tak mohl obdivovat přírodu oděnou do podzimních barev a užívat si při tom sice chladného, ale slunečného počasí.

Do Švédska vyrazila také Ivana Grešlíková, a to konkrétně do Dalarny. Oblast leží asi tři sta kilometrů od Stockholmu a je oblíbenou dovolenkovou destinací obyvatel hlavního města. Přesto není přeplněná turisty, a tak tu můžete zažít autentickou atmosféru švédského venkova s typickými minimalistickými chalupami a farmami. Dalarna je také známá tím, že se sem sjíždějí lidé z celého Švédska na oslavu letního slunovratu, takzvaného Midsommaru. Vyrábějí tu i typický suvenýr, který si z této skandinávské země vozí spoustu turistů domů: malovaného dřevěného dalarnského koníka, který se dodnes zdobí pouze ručně. Tento, dřív poměrně obyčejný předmět, jehož výrobou si horníci přivydělávali nad rámec své profese, je dnes symbolem Švédska.

Chladna bylo dost, a tak se při listování časopisem dostáváme do Mosambického průlivu, kde se rozkládá souostroví Komory. Ostrov Mayotte, kam se vydala Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek, je zámořským departementem Francie, ale na rozdíl od Réunionu sem nejezdí tolik turistů. I přes svou odlehlost (nebo možná právě kvůli ní) se ale nejedná o místo, které by si pro svá dobrodružství vybral turista s úmyslem na cestách ušetřit. Mnoho bohatých Francouzů tu totiž na důchod skupuje nemovitosti, což žene ceny vzhůru. A vzhledem k tomu, že mnoho potravin a surovin je nutné dovážet, i návštěva supermarketu vás může vyjít poměrně draho. Drahota v kontrastu s místní chudou kreolskou komunitou je tu bohužel patrná, ale Komory na druhou stranu nabízejí fantastické podmínky pro objevování podmořského světa a lagun. A pro zdejší obyvatele, kteří na turisty moc zvyklí nejsou, budete opravdovou kuriozitou.

V rubrice Duel u Indického oceánu ještě zůstaneme. Seychely, nebo Maledivy? Toť otázka. Tato dvě souostroví jsou pro mnohé požitkáře synonymem luxusní dovolené, ale vydat se sem můžete i s omezenějším rozpočtem. Zatímco území Seychel zabírají národní parky a přírodní rezervace a objevíte tu pravěké palmy či úžasné želvy, Maledivy, které se skládají z neuvěřitelných 1196 ostrovů, představují potápěčský ráj. Bělostné pláže a azurové nebe jsou pro obě destinace samozřejmostí.

Miroslav Martan se vydal do Tibetu, země na největší náhorní plošině světa. Pouť začal ve městě Lhasa, pomyslné bráně do této tajuplné jihovýchodní části Číny. Autobusem se vydal okolo tyrkysového jezera Jamdrok, navštívil zdejší vesnice a poznal život zemědělců. Během putování navštívil také město Gjance, kde si díky pohostinnosti místních prohlédl jejich obydlí vybavená krásným malovaným nábytkem. Nádheru tibetské krajiny jen občas narušují všudypřítomné policejní hlídky a propagandistické billboardy. Miroslav výlet ukončil návštěvou horského sedla Pang, odkud pozoroval východ slunce. Spatřil nejen Everest, ale další čtyři osmitisícovky. U vyšších nadmořských výšek ještě zůstaneme, protože v rubrice Sedmička se můžete těšit na přehled nejvýše položených měst světa.

Rozhovor jsme tentokrát vedli s Tomášem Vaňourkem, jenž se snaží zachovávat odkaz legendární cestovatelské dvojice Zikmund a Hanzelka a na cesty se vydává v jejich stopách.