Tunisko

Tunisko Zdroj: Profimedia.cz

Egypt
Kapverdy
Kypr
Turecko
5
Fotogalerie

Prázdniny jsou pryč? Užijte si báječné babí léto u moře!

Prázdniny sice už skončily, ale to neznamená, že se musíte zachumlat do kabátu a připravovat se na chladné dny. Vydejte se ještě chytat sluneční paprsky k moři, na dovolené během babího léta vás totiž čekají příjemné teploty a méně turistů. Z naší nabídky pěti ideálních destinací si jistě vyberete!

Tunisko

I přes nevelkou rozlohu je Tunisko oblíbenou turistickou destinací zejména díky římským ruinám, krásným plážím u Středozemního moře a starobylým památkám na berberskou civilizaci. Přesto určité tuniské regiony, které jsou alternativou k vyhledávanému Maroku ovlivněnému kulturou Maghrebu, nejsou tak známé, i když nabízejí turistům spoustu jedinečných příležitostí.

Let z kteréhokoli evropského města do Tuniska trvá jen několik hodin, což z této země dělá nejpohodlnější místo na dovolenou pro každého, kdo nerad cestuje daleko. Toulejte se uličkami starověkých čtvrtí – suk –, kde můžete nakoupit úžasné suvenýry v podobě barevného oblečení, nádobí všech možných tvarů a provedení a aromatického koření. A pokud hledáte skutečný relax daleko od rušných historických center, vydejte se na ostrov Džerba, jenž láká na nádhernou přírodu a široké pláže, které můžete brázdit na velbloudím hřbetu.

Egypt

Egypt, domov starověkých faraonů, je destinací plnou oslnivých chrámů a hrobek, které ohromí všechny návštěvníky. Do kolébky civilizace se turisté sice vydávají převážně za pyramidami nebo ruinami Karnaku, ale na své si přijdou i milovníci potápění a rodiny s dětmi. Rozsáhlé pouštní oblasti, které jsou ideální pro dobrodružství na čtyřkolkách, prvotřídní korálové útesy a vraky v Rudém moři pro potápěče a plavba po Nilu nabízejí spoustu možností, jak si užít tuto zemi plnými doušky.

Milovníci pláží se mohou vydat na Sinaj nebo na pláže Rudého moře, kde se budou opalovat, zatímco fanoušci archeologie si přijdou na své v Luxoru. Káhira je zase megalopole, která mezi milovníky velkoměstského cvrkotu nemá konkurenci, zatímco v oáze Siwa a ve městě Asuán na jihu si užijete pomalé venkovské tempo.

Kypr

Kypr je klenot ukrytý ve východním Středomoří. Nabízí nejen přírodní krásy, ale také zajímavé architektonické kousky, protože tento malý ostrov uprostřed velkého moře je posetý památkami zapsanými na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Návštěvníci si mohou prohlédnout archeologická naleziště nebo se věnovat outdoorovým aktivitám, včetně každoročních festivalů, pěší turistiky a vodních her.

Na Kypru najdete i prvotřídní pláže, krásné turistické stezky a muzea. Můžete si ale také zahrát golf, potápět se nebo se jen tak toulat po městech rozesetých po této okouzlující ostrovní zemi. Navštivte například starověké římské ruiny Salamis, hlavní město Nikósii, kde se střetává řecká a turecká kultura, nebo ostrov Karpas s divokými oslíky.

Turecko

Turecko je tradiční destinací, která nabízí turistům spoustu míst, kde zažijí perfektní dovolenou. Jeho pestrá kultura, výtečná kuchyně a bohatá historie si získají srdce všech, kdo sem přijedou. Zdejší majestátní krajina a nádherné vrcholy jsou pak skvosty samy o sobě.

Ať už vaše ideální dovolená představuje opalování na pláži ve Středozemním moři, pěší túry v drsných horách, nebo poznávání místní komunity, Turecko nabízí možnosti, které zaujmou každý typ cestovatele. Neváhejte a vydejte se obdivovat byzantskou a osmanskou slávu Istanbulu, lenošte na pláži, ponořte se do historie při putování po zříceninách, jako je Efes, nebo obdivujte jedna z nejúžasnějších panoramat na světě v Pamukkale a Kapadocii.

Kapverdy

Kapverdské ostrovy ležící asi 500 kilometrů západně od Senegalu jsou úžasným řetězcem s podmanivou směsí hor, pláží a klidných přímořských vesnic. Na ostrově Santo Antão se pod skalnatými vrcholky rozkládají zelená údolí plná květin a cukrové třtiny, ideální pro náročné túry.

Na ostrově São Vicente najdete kulturní centrum ostrovů Mindelo, plné barů a hudebních klubů. Na ostrovech Sal a Maio se zvlněné duny snoubí s indigově modrým mořem na nedotčených plážích s bílým pískem. Odlehlé ostrovy Fogo a Brava na jihozápadě zase nabízejí neobvyklé sopečné krajiny a třpytivé zátoky lemované vysokými vrcholy. Milovníci vodních sportů zde pro jejich provozování najdou ty nejlepší podmínky. A pokud budete mít štěstí, uvidíte želvy v jejich přirozeném prostředí.

Více o těchto destinacích a tipy, jak si užít krásné babí léto, najdete na https://babiletoumore.nativecnc.cz.