Nyhavn

Nyhavn Zdroj: Profimedia.cz

Hrad Rosenborg
Dánská národní galerie
CopenHill
Kaple v katedrále Roskilde
Mořské lázně Kastrup
10
Fotogalerie

TOP 10: Kodaň

Kodaň představuje esenci skandinávské elegance. Je prý „nejšťastnějším městem na světě“. Tak se přesvědčte, zda pověst nelže. Kam se vypravit za dobrým jídlem, uměním nebo odpočinkem?

Nyhavn

Přístav Nyhavn ze 17. století je bezpochyby nejznámější kodaňskou památkou. Kotví tu dřevěné lodě i moderní čluny, nábřeží lemují pestrobarevné měšťanské domy, zdejší restaurace nabízejí mořské plody. V sousední čtvrti Christianshavn si prohlédněte jedny z nejstarších staveb ve městě.

Hrad Rosenborg

V Dánsku není o hrady a zámky rozhodně nouze. Ovšem Rosenborg je nejen jedním z příkladů architektonických projektů krále Kristiána IV. a vlámského renesančního stylu, ale určitě se sem vydejte i kvůli artefaktům, které přibližují kulturu královského dvora od 16. do 19. století. Prohlédnete si tu dánské korunovační klenoty, které jsou majetkem státu a byly zpřístupněny veřejnosti už v roce 1838, a také korunovační regálie, korunovační koberec a trůnní křeslo.

Dánská národní galerie

Nabídne vám největší sbírku dánského umění od roku 1700 do současnosti a také díla světová, například obrazy holandských mistrů, Edvarda Muncha, Picassa a dalších. Jakmile skončíte s prohlídkou, navštivte zdejší kavárnu.

CopenHill

CopenHill navrhl dánský architekt Bjarke Ingels. Jedná se o zařízení na energetické využití odpadu. Proč bychom ale měli navštívit zrovna elektrárnu na výrobu energie z odpadu? Tahle budova je totiž multifunkční. Najdete tu lyžařský svah, lezeckou stěnu a občerstvíte se v kavárně. I když zrovna nechcete sjíždět 1300 metrů dlouhou sjezdovku, což je pro obyvatele této placaté země poměrně velký zážitek, určitě CopenHill alespoň omrkněte.  

Katedrála Roskilde

Mohutný chrám je místem odpočinku téměř dvou desítek dánských králů a královen. Je zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a jedná se o první gotickou katedrálu ve Skandinávii postavenou z cihel, což je styl, který se poté rychle rozšířil po celé severní Evropě.

Mořské lázně Kastrup

Tenhle architektonický poklad kodaňské čtvrti Ørestad koncipovali architekti jako moderní venkovní koupaliště pro veřejnost a přeměnili tento zanedbaný brownfield na jedno z nejpříjemnějších míst pro trávení volného času. Lázně leží v Øresundském zálivu, což vám za dobrého počasí zajistí krásný výhled na ostrov Saltholm a Švédsko. Dojeďte metrem na stanici Femøren a do lázní to pak máte už jen deset minut cesty.

Kulatá věž

Na ulici Købmagergade se tyčí Kulatá věž (Rundetårn), 36 metrů vysoká stavba, která vznikla v roce 1642 jako hvězdárna. Dnes tu najdete malou sbírku spojenou se slavným dánským astronomem Tychonem Brahem. Zajímavostí je plošina, z jejíhož vrcholu se vám naskytne nádherný panoramatický výhled na město. Novou atrakcí je skleněná podlaha „vznášející“ se 25 metrů nad zemí, z níž můžete nahlédnout do vnitřku hradu.

Botanická zahrada

Je zelenou oázou v centru. V komplexu historických skleníků z 19. století najdete na deseti hektarech největší dánskou sbírku živých rostlin s více než 13 000 druhy. Exponáty se doplňují podle sezony.

Jægersborggade

Na dlážděné ulici Jægersborggade, lemované barevnými domy, najdete spoustu skvělých restaurací, barů a obchodů. I když není příliš dlouhá, můžete tu klidně strávit celý den. Dejte si zákusek v místní pekárně, vychutnejte si výbornou kávu a dánské speciality v místních podnicích. Nebo se prostě jen toulejte ulicí a užívejte si pohodovou atmosféru.

Hřbitov Assistens

Leží uprostřed módní čtvrti Nørrebro a slouží jako veřejný park, kde se lidé dokonce opalují. Cesty se vinou zahradami, loukami a lesy, občas narazíte i na hroby slavných Dánů. Projděte se tu a hledejte známá jména na náhrobcích.